Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jiefjdrnjdrtryr

jak to jest z Polakami wyjezdzającymi za granice?

Polecane posty

Gość jiefjdrnjdrtryr

bo chyba nie wszyscy znają dobrze jezyk.. Moja znajoma ze szkoły , nigdy nie umiała dobrze angielskiego , wrecz miała ciagle problemy , wszystko jej sie mieszało, jednak wyjechała do Wielkiej Brytani. Czy na prawde tak łatwo da sie nauczyć jezyka, jak sie jest samemu w obcym kraju? Przeciez to ogromny stres. Pewnie powiecie , ze w Anglii jest teraz b.dużo polaków i ze sie bedzie po polsku dogadywała ... Jednak mam pytanie w zwiazku z tym , bo mam mozliwość wyjazdu do Niemiec na kilka miesiecy, jednak znam tylko podstawy tego języka , bo w szkole miałam angielski, a niemiecki tylko przez 3 lata. Boje sie tego , ze sobie nie poradze... :(

Gość jiefjdrnjdrtryr
ale jak sie naucze jezyka , jesli nie bede rozumiala co do mnie mówią , i co im odpowiadać. bede unikała kontaktu , i nie wiem jak sie naucze tego jezyka :(

Mozeto dziwnie zabrzmi ale chcac nie chcac sie nauczysz:) Bedziesz miala non stop kontakt z tym jezykiem i sie osluchasz.Tak najepiej sie nauczyc.Ja przez 9 lat mieszkalam w Niemczech.Na poczatku nie umialam ani jednego slowa po niemiecku.Po jakims czasie,jak mialam kontak z tym jezykiem na okraglo-w sklepie,w urzedach,w tv to nawet nie wiem kiedy nauczylkam sie szprechac :P

Gość a ja tez
mam zamiar wyjechac do Niemiec i to z malutkim dzieckiem troche sie boje bo jezyk znam tak sobie...Mozesz ewentulanie poradzic sie caritasu, nie wiem czy to rzeczywiscie jest tak ale slyszalam ze maja u siebie rodziny które zajmują sie rodzinami osiadającymi w niemczech.