Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprosze o dobra rade

jak sprzedac niezarejestrowane na mnie autto help

Polecane posty

kupilam auto ktorego nie zdazylam zarejestrowac pilnie musze wyjechac i go sprzedac jak spisac taka umowe normalnie??

???

czy ktos wie moze

Gość a co CHCESZ
Nie można. Bo kto niby jest jego włascicielem / Po paragraf to podpada :O

nie da się tak. Musisz albo je na szybko zarejestrować albo znaleźć poprzedniego właściciela.

a ja slyszalam ze tak sie da....

Pod jaki paragraf? Przecież ona jest właścicielem samochodu i ona go będzie sprzedawała. Zakup niezarejestrowanego auta Zamierzam kupić auto na firmę od osoby fizycznej. Ta osoba kupiła je od poprzedniego właściciela w październiku 2007 roku, ale do tej pory nie zarejestrowała samochodu na siebie. Sprzedający, jako dowód własności, przedstawia mi umowę kupna-sprzedaży. Czy będę mógł zarejestrować pojazd na siebie, mimo że w dowodzie rejestracyjnym są dane poprzedniego właściciela? Łukasz z Łodzi Tomasz Stykała, adwokat z Warszawy: - Aby zarejestrować pojazd, należy przedstawić w urzędzie m.in. dowód własności. To, że poprzedni właściciel nie poinformował wydziału komunikacji o sprzedaży auta, a obecny – nie przerejestrował go na siebie, nie powinno stanowić problemu dla kolejnego nabywcy. Dlatego właśnie po zakupie samochodu, do wniosku o rejestrację należy dołączyć nie tylko aktualną umowę sprzedaży, ale również tę obejmującą transakcję między poprzednimi właścicielami. Zgodnie z § 4 ust. 1 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów, za dowód własności uznaje się jeden z takich dokumentów jak: umowa sprzedaży, zamiany, darowizny, dożywocia, faktura VAT, prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności. Z ust. 2 tego paragrafu rozporządzenia wynika z kolei, że jeśli dane o zbywcy pojazdu zawarte w dowodzie własności są niezgodne z danymi właściciela zawartymi w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu – to jako dowód własności rozumie się wszystkie dokumenty potwierdzające fakt przeniesienia prawa własności pojazdu. W tej sytuacji takim dokumentem jest właśnie umowa pomiędzy poprzednim właścicielem wpisanym do dowodu rejestracyjnego a osobą, która obecnie dokonuje sprzedaży pojazdu.

hmm w tym artykule pisze ze da sie tak zrobic ale ja kurcze nie wiem nie jestem zbytnio doswiadczona dlatego tu weszlam

hmm nie za bardzo rozumiem ale wyglada na to ze moge nie? przepraszam ale to moja taka pierwsza sytuacja...

Możesz, zadzwoń jeszcze do wydziału komunikacji. Masz też świadomość, że jeśli sprzedajesz przez upływem pół roku od jego kupna, to zapłacisz podatek?

ja kupilam to autko za ani nie 1000 zł to stare auto i nie bede placila podatku dzwonilam do urzedu skarbowego

aha a o takim podatku to ja nie wiedzialam... ile to sie placi

hmm nie wiedzialam

Gość hahahagupoty
musztarda co ty za glupoty gadasz jak laska kupila auto za tysiac zloty i tera go sprzeda to podatek zaplaci tak??

Jak sprzeda za większą kwotę niż 1000 złotych, przed upływem 6 miesięcy, to zapłaci, owszem.

Gość hahahagupoty
ale jesli sprzeda za mniej to nie