Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AAa taka jedna

Lubicie święta?

Polecane posty

MaMani ---> A widziałaś kiedyś trzeźwą młodzież na pasterce;) To żart oczywiście, u mnie tato proponuje grzane wino, a jak ktoś chce to normalne. Ale tak dla smaku nie dla upicia się

M też mamy wino,ale też dla smaku,tak symbolicznie. U nas też nie ma wszystkich potraw, tylko karp,którego uwielbiam,żur, kompot z suszonych owoców z grochem, barszcz z uszkami i chyba tyle:) I jest jedna rzecz bez której święta nie mają dla mnie takiego "smaku" -Śnieg. Niewiem jak Wy,ale zawsze mam nadzieję,ze w Boże Narodzenie będzie biało

U mnie oprócz tradycyjnie karpia, barszczu, uszek są jeszcze grzyby w różnej postaci których nie cierpię, pierogi, śledzie, sałatka warzywna, makowiec, sernik.. Ogólnie jest więcej niż 12 potraw ale żuru nie ma. Śnieg fajnie jak jest i to właśnie żeby sypał najlepiej a nie tylko leżał. W moim rodzinnym domu jest też kominek to zawsze nastrój fajny był. Ale kolęd od lat nie śpiewaliśmy, teraz jak jest młoda to pewnie znowu zacznie się kolędowanie bo będzie miał kto śpiewać za parę lat:)

ja uwielbiam święta. właśnie za to bycie razem. nie za choinkę, prezenty, potrawy, tylko za ciepło domowego ogniska, za to że nikt wtedy sie nie spieszy, ze mozemy te kilka dni pobyć naprawdę razem. w tym roku święta będą wyjątkowe, pierwsze z moim synkiem i już się nie mogę doczekać. co do zapachu to dla mnie święta pachną pomarańczami, sernikiem i piernikami :) w tym roku nie najem się za bardzo tych tradycyjnych potraw, ale coś tam skosztuję. zreszta nie one są najważniejsze. a prezenty już od kilku miesięcy kompletuję :P wiem ze za chwilkę czasu nie będzie na chodzenie po sklepach :)

Gość AAa taka jedna
Dla mnie niema swiat bez sniegu najlepiej duuuuzo i zeby pruszył gdy wygladam za okno.A tak propo jedzenia taka ochote mam na uszka , i sledziki mniam az slinka juz cieknie .Niech juz bedzie ten grudzen:P

u mnie nie ma alkoholu. nie lubię go przy takich okazjach. a potraw jest cała masa: karp, ryba po grecku, jakieś inne smarzone albo pieczone rybki, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem (dla dzieciaków głównie), naleśniki z farszem, groch z kapustą, makiełki, sałatka warzywna, makowiec, śledzie, pierniki :) i inne o których teraz zapomniałam :)

No tak serniki,śledzie,sałatki też muszą być,ale nie mamy tego podczas wigilii,przeważnie na drugi dzień. Dla mnie też najbardziej liczy się to ciepło, nikt nikomu nie dokucza, tata,który na codziń jest nerwusem w Święta przechodzi metamorfozę:) Uosobienie spokojnego człowieka:)))) Podoba mi sie też kiedy ludzie mają w ogodach światełka na choinkach:) JUż mi się chce tych Świąt:))))

Gość goralka.
ja kocham ,a siadacie do kolacji wraz z pierwsza gwiazdka