Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czemu tak boli

Strasznie boli mnie wyleczony ząb

Polecane posty

Był leczony rok czy 2 lata temu,teraz nie widać na nim żadnych ubytków.Od wczoraj strasznie boli,a jak dotykam to tak koszmarnie jakbym miała nerw na wierzchu :( Co robić? Jakiś czas temu wzięłam Nurofen i teraz boli tylko jak dotykam lub jem,ale jak tabletka przestanie działać to pewnie znowu sie zacznie :(

Gość rg79
Prawdopodobnie wypełnienie jest nie szczelne. Odprysnął mikroskopijny kawałeczek plomby i powietrze dostaje się do wnętrza zęba, co powoduje ból. Musisz iśc do stomatologa i wymienić plombę

Gość dens
Doszło prawdopodobnie do zapalenia miazgi albo do zgorzeli-jutro migiem do dentysty.

Kurde mam wrazenie że on sie rusza!!A jak to zapalenie to co się wtedy robi? Boję sie isć do dentysty bo w przychodni jest taki okropny stary babsztyl który tylko psuje zęby,nikt do niej nie chodzi,wszyscy czekaja az przejdzie na emeryturę.Boję sie że będzie bardzo bolało i zrobi mi cos nie tak,kiedys jak facetowi wyleczyła to wyladował w szpitalu :O

Gość dens
Jak się rusza,to stawiam na zgorzel(pewnie zaczyna się tworzyć ropień).P.S.może i babsztyl,ale w szpitalu to delikwent pewnie wylądował z zapaleniem kości,które sobie niestety sam wyhodował przez 2 tygodnie,a jak już tabletki nie pomagały ,to poszedł do babsztyla,która niewiele mogła już zrobić.A poza tym tylko jeden dentysta u was jest?

Publicznie tylko jeden,chyba że pojdę w innym mieście bo chyba będę.A jak to zgorzel to trzeba będzie usunąć?Ale coś mi sie wydaje ze przy zgorzeli powinna być ropa i śmierdzieć jeśli sie nie mylę,a nie ma nic takiego,w ogóle do wczoraj nie miałam z nim żadnych problemów.A teraz tabletka przestała działać i znów wściekle boli :(:(

Gość dens
Z tą ropą to nie tak od razu-pierwsze co ,to trzeba otworzyć komorę zęba,potem zdjęcie rtg i stomatolog oceni czy da się leczyć.A który to ząb?

Gość dens jesteś stomatologiem
Może mi odpowiesz na moje pytanie :) Mam zęba, który byl leczony metodą miazgowo-amputacyjną( kanał). W tej chwili czasem mnie troszkę boli, jak go dotknę, ale bol ten przechodzi. Jak żułam gumę to ułamał mi się kawalątek zęba i plomby... Pytannie: czy jak pójde do stoma to mi go usunie?? Bo ja nie chcę 😭 tyle czytałam o tym, że nie każdy stoma potrafi usunąć zęby, i jak to zostawiają korzenie w dziąsłach etc.... Odpisz proszę :)

Przedostatni na górze.A jak go otworzy jak jest cały zaplombowany?Rozwierci go?Chyba sie wścieknę,boli jakbym miała nerw na wierzchu,chyba takjest bo nawet po tabletce bolało przy dotykaniu :( Do tego by się przydał jakiś dobry dentysta bo z tą starą to też mogę wylądować w szpitalu :(

Gość dens
Jeli to była metoda amputacyjna i coś pobolewa,to trzeba będzie przeleczyć kanałowo i odbudować koronę zęba.Teraz zęby się w większości przypadków da uratować,no chyba ,żę są to korzenie ledwo wystające z dziąsła.

Gość dens
Jeś li to zgorzel,to rozwiercenie nie będzie bolało,przedostatni czyli trzonowiec,jeśli jesteś pełnoletnia,to leczenie kanałowe i tak jest pełnopłatne w takim zębie-poszukaj dobrego prywatnego gabinetu i nie baw się z babsztylem,bo takowe mają dosyć archaiczne metody leczenia-fakt.

Gość dens
Tyle kosztuje ,ile tego wymaga nakład pracy,wiedzy i materiału

To jest normalny duży ząb i z tego co pamiętam to nawet nie był mocno popsuty gdy go leczyłam,leczony był normalnie.Cholera,to teraz nie wiem co zrobic bo nie mam pieniędzy na kanałowe ani leczenie prywatnie,a wściekam sie z bólu :( Chyba jednak sie nie rusza,tylko to że boli jak go próbuję poruszyc do daje takie wrazenie.Słuchajcie,często mnie bolały zęby,mieałam nawet całkiem zgniłe,ale tak jak teraz nie bolało mnie nigdy :(

wiem, że dużo w końcu nie po to tyl lat zarywał nocki (stoma), zeby teraz prawie za darmo robić....

jak to zgniłe zęby??? coś ty zrobiła? no nie..... Mnnie przed wizytą wzbrania brak funduszy; zęby to zęby- wizytówka- warto w nie zainwestować :)

Gość dens
Z bólem zawalczyć można na NFZ,ale to tylko zlikwidować ból,a dalej jak ,dla mnie, ewidentnie ząb do leczenia kanałowego,jeśli chcesz ,aby został .Nic się nie wymyśli.Można ostateczne leczenie trochę odroczyć po zlikwidowaniu stanu ostrego,ale nie w nieskończoność.No niestety.

No miałam takie zepsute ze aż zgnite.Mamusia nie dbała ani żebym chodziła do dnetysty ani żebym myła jak byłam mała.W efekcie w wieku 19 lat mam 2 puste dziury,1 sztucznego zęba (ukruszonego) i 11 do leczenia.A co do tego że dentyści zasługują na wysokie zarobki to niestety nie wszyscy-wydałam mnóstwo kasy na leczenie prywatnie i okazało sie ze prawie wszystkie te zęby są źle wyleczone :O

No a może kanałowe nie jest konieczne?

Gość dens
Jak to niedawno ktoś powiedział:to nie leczenie stomatologiczne jest drogie-to Polacy niestety za mało zarabiają>Bo jeśli chcemy mieć zrobione najnowszymi metodami,to i tak płacimy w Polsce ok. 3 razy mniej niż na zachodzie,a materiały takie same(ze strefy euro).Ostatnio po kursie z endodoncji(leczenie kanałowe) kupiliśmy mikrosilnik endodontyczny-małe pudełeczko-skromne 4000.....Po co kupiliśmy?Aby lepiej leczyć.I to niestety musi się zwrócić.Amen.

Gość dens
Czy jest konieczne czy nie ,to nie stwierdzi się przez internet-trzeba usunąć wypełnienie i sprawdzić co się na prawdę dzieje.

ten kto tu się wypowiada, wygląda mi na speca, więc raczej kanałówka. Najlepiej idź do dentysty, on zajrzy i Ci powie. Trudno postawić diagnozę przez internet... ojej... muszisz wyleczyć ząbki :) ja miałam świetego stoma, że jak zrobił mi zęby 6 lat temu (!!!), to do tej pory są ok. poza tą kanałówką, a robił mi je w przychodni. Z tym, że wyjechał za granicę :( jak u iego się leczyłam, to nawet nie potrzebowałam znieczulenia, bo nic nie bolało- używał najmniejszego wierła. Liczyła się jakość a nie ilość. Wizyta trwała ok. godzinę, ale to był stoma z powołania... A teraz szukam innego, ale ciężko z tym....

Właśnie chciałabym je wszystkie wyleczyc,ale prywatnie juz nie pójdę,wtedy tyle kasy wydałam na darmo,a bardzo byłam zadowolona bo nic nie bolało.Poczekam sobie chyba aż to stare próchno wywalą.Przesada ze ja tyle trzymają,normalnienikt do niej nie chodzi,nawet jej znajomi.Siedzi w gabinecie i za to jej płacą.Jak mi kiedyś wyrwała zęba to miesiąc mnie bolało aż sie okazało że kawałek został :O Ale i tak chyba jutro do niej pójdę,nie chcę mieć weekendu z bólem

Gość dens
Idź niech zrobi co tam potrafi,aby zlikwidować ból,a potem poszukaj kogoś innego.P.S.kiedyś odeszłam z pracy,bo też był taki babsztyl ciągle zmęczony,korzenie po usunięciu zostawiała,ona 3 osoby dziennie ,a ja 23....Może to ten sam babsztyl? ;)

Wątpię :) Boję sie,że jak mi cos spieprzy to jeszcze gorzej będzie bolało,tak jak z tym niby usuniętym.A czy ja w ogóle mogę ją gdzies zaskarżyć jak coś?To przesada ze taka amatorka niszczy ludziom zeby i nikt nie zrobi z nią porządku,jeszcze jej za to płacą.Nie wiem w ogóle jak ona z takimi umiejętnościami dostała certyfikat

Gość efcik123
kiedys było inaczej :) uczy mnie babka, której pokazowymi pracami są korony tłoczone :D Dens zrozumie ;] a poza tym ząb tak naprawdę nie stoi nieruhomo w zębodole także nie stresuj się :)

Słuchajcie,byłam u tej dentystki,zrobiłam przeswietlenie i okazało sie,że wszytsko jest ok,ząb jest zdrowy i nie ma żadnego zapalenia.Zapisała mi jakiś antybiotyk.Ale czy to pomoze?Na ból nie pomaga,ciągle jestem na ibupromie,nie wiem ile to jeszcze potrwa :O Ona twierdzi,ze to dlatego,że wyrasta mi ósemka i mam ciasno stłoczone żeby.Ale mnie boli 6 a nie 7,poza tym nie czuje zeby mi coś wyrastało.I w ogóle skoro to boli od wyrastania zęba to czemu tylko w niektórych miejscach na tym zębie i to tak jakbym miała na wierzchu nerw?Nic nie rozumiem

Gość efcik123
wiesz, od jednego zeba moga i wszystkie bolec, to silny bol, promieniujacy... a moze to jakas zmiana cisnienia byla (skoro nie bylo to kanalowe leczenie to mozliwe), ale piszesz ze boli jakby nerw byl na wierzchu iec moze gdzies wypelnienie odpryslo i powietrze wchodzi (chyba to juz ktos pisal)... tez mam leczonego zeba, ktory mnie boli pod wplywem zmian temperatury, a jest wszystko z nim ok... a skoro stomatolog widzial zdjecie i twierdzi ze to 8 rosna... byc moze i ma racje :)

Ale boli mnie tylko ten jeden,jestem tego pewna,i to nie cały a w pewnym miejscu,chociaż to miejsce sie zmienia,raz od zewnątrz,raz od spodu....Nie wiem co to jest.Przecież na zdrowy rozum gdyby to bolało od rosnącej 8 to 7 też powinna boleć,a nie boli.No i nie boli też dziąsło,nic nie wskazuje na to że rośnie mi nowy ząb.No chyba że rośnie pod spodem,pod tym bolącym :P Nie wiem już co robić,ten ból mnie wykańcza,ileż mogę być na tabletkach przeciwbólowych :(

Gość efcik123
idź do innego lekarza, może inaczej spojrzy na świeża sobie sprawę i pomoże :) najlepiej jakbyś miała od razu to zdjęcie RTG :)

Gość efcik123
aha bo to u Ciebie ten babsztyl nieszczęsny... no to chyba nie ma na co liczyć... lepiej może nie czekaj aż spuchniesz, ratuj póki się da i idź do kogoś innego... takie moje zdanie