Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czemu tak boli

Strasznie boli mnie wyleczony ząb

Polecane posty

Gość dens
Czy babsztyl sprawdzał reakcję tego zęba na opukiwanie,na zimne,na ciepłe,czy ,przede wszystkim,usunęła wypełnienie,aby ocenić ,co się dzieje pod plombą?,bo jeśli tylko spojrzała na rtg,to już nic nie powiem.Zapalenia miazgi czy początku zgorzeli nie widać na zdjęciu,a dawanie antybiotyku bez ustalenia przyczyny.....

Gość amazonka stonka
nie wiem czemu tak boli Był leczony rok czy 2 lata temu,teraz nie widać na nim żadnych ubytków.Od wczoraj strasznie boli,a jak dotykam to tak koszmarnie jakbym miała nerw na wierzchu Co robić? Jakiś czas temu wzięłam Nurofen i teraz boli tylko jak dotykam lub jem,ale jak tabletka przestanie działać to pewnie znowu sie zacznie powietrze sie dostaje do srodka i drazni:D:D:D:D kto takie glupoty pisze.hihihi stomatolodzy sie znalezli trzea sprawdzic reakcje na cieplo i zimno,potem faktycznie trzeba stuknac i otwrzyc. moze byc zywy i umierac nerw,albo martwy i tez bolec ale t dlatego,ze to GAZY NIE MOGA SIE UWOLNIC NA ZEWNATRZ ALBO UMIERA NERW-MIAZGA primo-znieczulenie i ekstracja w znieczulenie,albo trucizna secundo-opracowanie kanałów tertio-wypelnienie

Gość amazonka stonka
skąd ludzie takie glupoty piszą-nerw na wierzchu?jakim wierzchu?zapalenie miazgi to nerw na wierzchu?slyszalam ze nerw jest pd zebina,a zebina pod szkliwem.plecam obejrzec budowe zeba na internecie http://portalwiedzy.onet.pl/30873,1,5,1,galeria.html

Gość amazonka stonka
dens-czy mozna dawac antybiotyk na zywy zab?skoro ropien tak naprawde tworzy sie po obumarciu miazgi,czyli jak zab jest martwy,czy antybiotyk cos da na zapalenie miazgi???

Gość durnowaty topik
nareszcie ktos im dofasolił!! znachorzy kafeteryjni :)

Gość dens
No właśnie podanie antybiotyku przy zębie z zapaleniem miazgi czy nawet zgorzelą jest bez sensu-ząb trzeba otworzyć,usunąć miazgę ,potem przeleczyć kanały i to jest prawidłowe leczenie.Wskazaniem do antybiotyku jest duży obrzęk,podniesiona temperatura ciała,szczękościsk,ew. choroby pacjenta

Gość efcik123
no sory, stomatologiem nie jestem ale i tak sadze ze wiem o tym wiecej niz przecietny czlowiek z racji swojego zawodu (i nie wydaje mi sie ze martwy zab boli ale ok) wiec radze tak jak sadze, poza tym najpierw czytajcie ze zrozumieniem zanim zaczniecie krytykowac innych i przepisywac to co ktos napisal powyzej lol amazonka stonka- za to ty zapewne jestes stomatologiem wiec moze zrobimy tak: pokrzywdzona wezmie lusterko, igle i latarke i sama sobie wypelnienie wyciagnie, obejrzy...bedziesz jej pisac co i jak, co? ;] co racja to racja, ale i tak do lekarza isc musi i tyle :)

Gość efcik123
nerw na wierzchu... a jak myslisz, ze jak pacjent nazwie sytuacje kiedy czuje ze go boli i faktycznie ma dziure siegajaca do miazgi? takie wrazenie odniosla nasza pacjentka :P

Dentystka tylko opukała mi ząb i pytała czy boli tam gdzie akurat dotyka.Powiedziała,że nie chce mi go na darmo rozwiercać więc żebym zrobiła zdjęcie.Popatrzyła na nie,powiedziała,że jest ok i to dlatego boli że rośnie nowy ząb.Przepisała antybiotyk (zanim kupiłam myślałam że przepisuje mi przeciwbólowe)jakiś przeciw zakażeniom,nie wiem z jakiej okazji.Nie mam żadnycj wskazań takich jak ktoś tam pisał,jedyne co mi dolega to ból,a raczej dolegało.Wczoraj mama dała mi jakąś niby bardzo mocną tabletkę,nie pytałam o nazwę ale to chyba był Ketonal.Od tego czasu nie boli a sporo czasu juzż minęło i tabletka na pewno przestała działać,więc moze juz nie będzie bolało.Jutro dentystka kazała mi sie pokazać,ale nie wiem czy iść,mam wrazenie,że ona wcale sie nie zna na zębach z tego co tu piszecie.Jak zacznie boleć to pewnie pójdę bo ten ból mnie wykańcza,ale tak to nie wiem.I to chyba nieprawda że mi tam cokolwiek rosnie.Powedzcie,jak by to wyglądało jakby mi 8 rosła??

Gość ja sie nie znam ale jakas
dziwna ta dentystka.....

Gość efcik123
to jak rosnie to indywidualna sprawa... jezeli prawidlowo to po prostu wyzyna sie i tyle, ale jest wiele przypadkow "wrastania" osemek pod siodemki, wyrastania od strony przedsionkowej itp... jednego boli innego nie, mi osobiscie osemki daja znac o sobie juz z 2 lata ale nawet ich nie widac, co jakis czas jedynie cos tam sie niby wyzyna i ranke mam na dziasle... ale np moj kolega mial klinicznie wycinane z powodu wrastania i wypychania siodemki, takze to roznie bywa, a nie pokazala Ci tego zdjecia? nadal sadze ze powinnas sie udac do kogos innego :)

Nie pokazała bo i po co,i tak sie na tym nie znam :) Szkoda tylko ze nie wzięłam sobie tego zdjęcia,przypiela go do karty. No właśnie,mógłby ten nowy ząb wrastać pod 7,a nie pod 6.Chociaż od paru godzin pobolewa mnie też 7,na szczęście oba tylko jak dotykam.Ale czy nie powinnam czuć jakiejś zmiany na dziąśle? Ja nie mogę,jeśli każdy wyrzynający się ząb mądrości ma tak boleć i jeszcze nie wiadomo jak długo to będzie trwało to ja nie wiem jak to wytrzymam

Gość efcik123
moze naprawde to chodzi o ta 8 i babsztyl nie jest jednak taki zly :P ale nawet jezeli ta 8 wrasta pod inne zeby to powinna cos z tym zrobic, skierowac na chirurgie stomat. czy cokolwiek Ci powiedziec... a jezeli wyrastalby prawidlowo to mozliwe ze beda bolec tez te obokstojace, a z dziasla sie dopiero bedzie wyzynac

Ona twierdzi ze to boli dlatego że mam tam ciasno,nie mowila nic ze wrasta pod inne zęby więc raczej tak nie jest

Gość amazonka stonka
zadnym dentysta nie jestem,ale mialam leczno 14 zebow kanalowo w tym roku, w tym 10 zywych:D:D:D:D:D::P:P:P generalnie duzo sie pytam i doczytuje,przyjamniej wiem jaki sie nazywa wypelnenie w korzeniach i rodzaje znieczulen rozrozniam(nie nazwy leku,ale nazwy rodzajowe-pol szczeki,szczeka,miejscowe) staram sie dczytywac zeby wiedziec,ze samemu sieantybiotykiem leczyc nie wolno,bo mnie skrzyczano,ze to na MARTWY ZAB NIE ZYWY,a boli CZASEM ZYWY BOLI zab numer 8 jest ok,mi poprzesuwal wszystkie zeby i mialam usuwane do dentysty nei chodzilam 5 lat studiow,teraz chodze co dwa tygonei od stycznia

Gość amazonka stonka
zreszta latwiej isc jak sie wie co go czeka:P mnie ostatnio bolal zab 3tygodnie-umieral nerw,mialam na raz 6 roznych rodzajow bolu(podniebienie,pulsujaca 5,kark,szyja,dolne i gorne od 1-7):( skonczylo sie w ciagu 5 godzin,rano przeszlo,nerw umarl,teraz albo bedzie umieral drugi,albo kanalowe(przeciwny raz ropien)

Gość efcik123
w takim razie jezeli nie chcesz isc do innego lekarza- czekaj :) Amazonka Stonka- wypelnienie to wypelnienie nie ma roznicy czy korona korzen czy szyjka.

Gość efcik123
a jezeli umieral Ci nerw w 5 to nie czekaj az zacznie umierac drugi bo piatki maja po jednym korzeniu.

Mnie bolała 6.To mam isć mimo że mnie już wcale nie boli?I co mam powiedziec,że mnie bolal ale już przestał i tak se przychodze? :D

Gość efcik123
hehe powiedz 'dzien dobry tak se przyszlam, nudzilo mi sie w domu :D' nie no z 5 to do amazonki, a chodzilo mi o to ze jezeli juz nie boli i wierzysz babsztylowi to nie idz nigdzie bo po co, ale dla pewnosci mozna isc i opowiedziec cala historie :)

Może na razie poczekam,jak zacznie znowu boleć to pójdę do kogoś innego,moze faktycznie mi rosnie 8,wypadałoby już Dzięki wszystkim za rady :)

Mnie też boli ząb, będzie rwany na bank, szkoda mi go. Zawsze miałam słabe zeby, w wieku szkolnym miałam wszystkie trzonowe zaplombowane, wytrzymały mi 15 lat, teraz zaczynają sie robic dziurki (plamki) po bokach zębów :o Brakuje u nas stomatologow z powołania :( Ostatnio robilam zęba prywatnie, nie dosc że 2 razy źle mi go zaplombowała to jeszcze teraz mi sie psuje i boli, a juz zabardzo nie ma co plombowac bo, jak rozwiercala to i ubywało mi ząbka . Po drugie nie mam kasy zeby leczyc te same zęby po raz 4 :(((( Zostaje mi czekać aż wypadna i bede miec szczękę za darmo :) chyba . Chyba że znajdę dobrego dentyste , który nie spieprzy a wyleczy dokladnie , przynajmniej wiem że kasa nie pójdzie w błoto.

ponad 2 lata temu miałam leczoną lewą 1-ynkę, plombą światłoutwardzalną. Po wyjściu z gabinety ząb pobolewał mnie troszkę, może z 1 dzień. Później przez te ok. 2 lata - wszystko było ok... aż tu nagle wczoraj strasznie zaczęła mnie boleć ta 1-ynka. Ból jest okropny - promenujący i wykańczający, nie jest stopniowy ale taki nagły. Nawet gdy jakiś ząb miałam zepsuty - ból nie był aż tak silny jak jest w tym pozornie 'wyleczonym'. Brałam Ibuprom, który nie pomógł, a nawet ketonal 100mg ( który jest ponoć silnym lekiem) także nie pomogło... Nie wiem co robić, a i ból ustępuje na chwilkę gdy płuczę jamę ustną zimną, a wręcz lodowatą wodą.. Może ktoś miał podobną sytuację ? Nie wiem co robić, mam 17 lat, z powodu bólu nie poszłam dziś do szkoły, miałam nadzieje że do dziś ból przejdzie, ale niestety. Będę wiec zmuszona do wizyty u lekarza, ale czy może ktoś z Was czytający to co napisałam, wie jakie mogą być przyczyny bólu ?? Proszę o odpowiedź i czekam z niecierpliwością.. :(

Gość o7k9-k
smiesza mnie takie tematy,jak trzeba byc walnietym zeby zamiast zadzwonic do dentysty wywalac zale i obawy na kefeterii?????

Gość ZĄBER
Witam wszystkich ja sie wybieram do dentysty w czwartek mam taki problem jak przetre nicia dentystyczna miedzy 6 a 7 gorna to strasznei ta nitka smierdzi mialem robiona 6 w grudniu 2009 r zatruta i zrobiona nie plombowana tylko wymodelowana jak to sie tam mowi.. :) niewiem czy mogl sie w tej 6 zrobic jakis zgorzel czy cos 7 wyglada ok nie widze pruchnicy itp niechce zeby mi ta 6 znowu rozwiercala jak niedawno mialem robiona i wydalem troche kasy na ten zab ;/ dodam ze przed zaruciem tej 6 takze po przetarciu nitka miedzy 6 a 7 byl ten smrodek;/ podpowiedzcie mi cos o co chodzi ;/

Gość jolka.
martusia. miałam taką sama sytuacje. dokładnie. ketonal nic nie pomógł anic zaden inny lek. pojechałam do dentysty i było to zapalenie oksnej i miazgi. tazkze jedz do lekarze. puki czas.

Gość italianka85111
hej a ja mam problem taki,ze poszlam wymienic plombe na biala,bo mialam czarna i dentystka najechala mi na nerw,bolalo ostro. To bylo ponad 2 tygodnie temu,do tej pory boli mnie ten zab. Mam juz ta nowa plombe,ale reaguje mi na zimno i cieplo,jak jem dziwnie czuje tego zeba,a teraz normalnie mnie boli :( nie wiem o co chodzi.Czy to normalne??

Gość mnie też boli na zimno, ciepło
6 górną miałam robioną 11.04, do tej pory ząb ostro reaguje na zimno i ciepło. 2.05 znowu byłam u dentysty i wspomniałam jej o tym zębie, powiedziała, że muszę dać jeszcze czas zębowi. Jeżeli nadal będzie reagował, lub ból będzie samoistny w czerwcu idę do niej i niech mi poprawia, lub niech zrobi go kanałowo. :(