Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiula_k

Prosze o interpretacje wykresu z tempką ciąża czy nie ?

Polecane posty

Gość Tempka wprowadza w blad...
tempka jest tylko orientacyjnym wyznacznikiem i nie nalezy sie nia sugerowac. Zrobilas 2 testy,ktore wyszly negatywne: zostalo Ci czekac na @@@@ Owocnych staran i powodzenia!

Gość Tempka wprowadza w blad...
Ps. na betę nie trzeba rano,ani na czczo, ale uwazam....ze strata kasy....

Kasiula - jak wiesz cykl składa sie z dwóch faz - I która może być różnie długa (na nią wpływa stres, choroba, dieta, leki, itp) i II czy li lutealna (ta po owulacji), której długość jest w miarę stała (10-14dni - w prawidłowym cyklu). Skrócenie drugiej fazy zdarza sie dość częśto i świadczy o niedomodze ciałka żółtego, natomiast wydłużenie II fazy jest bardzo rzadkie i jedyną znaną mi(pewnie jest więcej:)) jest przetrwały pęcherzyk żółciowy - ale to dotyczyłoby jednego cyklu a nie kilku kolejnych). U Ciebie we wszystkich wykresach faza II jest długa - ponad te 14 dni - więc albo coś nie tak robisz ze sprawdzaniem temperatury, albo Twój organizm jest nie do końca typowy - moze u Ciebie dochodzi do wzrostu temperatury na kilka dni przed owulacją, a nie standardowo na kilka-kilkadziesiąt godzin przed. Wnioski są takie, zeby dokładnie poznać termin owulacji możesz dodatkowo wykonać np. test owulacyjny. Przy takich długich cyklach moim zdaniem warto później robić testy ciążowe, dopiero tak koło 36 dnia cyklu, bo sądzę,ze owulację masz dużo później niż wychodzi z tych wykresów. Nie rozumiem tylko czemu ta faza II taka długa u Ciebie?

Miałam już monitorowane cykle i wiem że u mnie normalnie faza lutealna trwa 15-16 dni i lekarz powiedział, że jest to górna granica normy :) a testy owulacyjne już zamówiłam na Allegro i teraz czekam aż przyjdą :)

no to jeśli miałaś monitorowane i wiesz ile trwa druga faza to patrząc chociażby na ostatni cykl to jednak owulację musisz mieć później niż wynika z wykresu, albo wcześniejszy, bo tam druga faza według cyklu 18 dni. Najłatwiej Ci od długości cyklu odjąć te 15-16dni i będizesz znała termin owulacji i tak czy tak test ciążowy warto robić 14 dni po owulacji dopiero ,bo wczesniej często mimo ciąży wychodzi ujemny.

Dzieki doris, ja temperature obserwuje dopiero 3 miesiąc więc jeszcze jestem zielona, ale dzięki za rady i wskazówki, napewno się do nich zastosuje :D

No i cykle zawsze miałam 31-33 dniowe. W sierpniu miałam ślub i od sierpnia okres mam jak widać niezbyt regularny, dlatego ciężko mi określić kiedy jajeczkuje. Kiedy miałam regularne cykle, to odczuwałam kłujący ból jajnika podczas owulacji i miałam lekkie plamienie. Wszytsko było wtedy jasne. Teraz nic nie jest dla mnie zrozumiałe :(