Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość od poniedzialku zatrudniona

zaczynam prace bedac w ciazy. czy musze isc na macierzynski?

Polecane posty

W poniedzialek ide do pracy a jestem w ciazy. Szef tego nie wie i nie chce by sie dowiedzial. Najlepiej by bylo gdyby sie nikt o tym nie dowiedzial do konca (slyszalam, ze czasem brzuchy w ciazy malo rosna i nie widac) a jesli juz sie dowiedza to chce zrobic tak by nie isc na macierzynski. W domu z dzieckiem bedzie maz i tesciowa. Czy jest to mozliwe?

Gość ojejjjjjjjj
:O

niemozliwe skad ty mozesz iwedziec jak bedziesz sie czula?,a macierzynski jest obowiazkowy,,,wyobrazasz sobie isc do pracy od razu po porodzie?

Myslalam by moze sobie wziasc kilka dni tak by urodzic i na pierwsze dni w domu. ale nie chce isc na macierzynski. za bardzo mi zalezy na pracy.

Gość ale masz pomysły
na pewno nikt się nie zorientuje, jak będziesz w 9 mies ciąży :O i będziesz ledwie chodzić

kurde , niektore to by poszly na L4 od razu jak zobacza dwie krechy a inne by tyraly do rozwiazania i z porodowki do pracy poszly.. Jezu...dziewczyno! porod to nie wyrwanie zęba!

Zbyt bardzo mi zalezy na pracy by ja przerywac. zanudze sie w domu zdzieckiem, a moj maz jest bardziej chetny do opieki wiec chce to wykorzystac. slyszalam, ze nie wszystkie w 9 miesiacu maja wielkie brzuchy. moj szef jeszcze o dziecku nie wie, ale bede musiala go chyba poinformowac:(( I wlasnie chce zapewnic go, ze na macierzynski nie ide.

Gość nie kazdy przechodzi ciezko
porod ;) Mi sie udalo. Po porodzie wzialam jedynie 3 dni wolnego, poza tym akurat jeszcze weekend wpadl i tez wrocilam do pracy :) Nie bralam macierzynskiego.

Gość milagrosss
To zależy w jakim w zawodzie pracujesz może będziesz musiała !!!!! iść na macierzyński Nie rozumiem jak można nudzić sie z dzieckiem w domu .... Jest tyle pracy ze nie wiadomo w co ręce włożyć Coś mi sie wydaje ze ty to dziecko zrobiłaś mężowi i teściowej Co na to twój ginekolog ?????? No i rodzina???????????? Pozwala ci pracować Właściwie to twoja decyzja ale pamiętaj ze wasze zdrowie a nie kasa jest tutaj najważniejsza

Pracuje w biurze rachunkowym. szkole sie na doradce podatkowego. jesli teraz przerwe szkolenie potem bedzie ciezko wrocic do zawodu tym bardziej, ze czeka mnie egzamin z tego, musze mioec ilosc przepracowanych godzin eccc. nie chce z tego rezygnowac. dziecko chcialam ale od poiczatrku mowilam, ze nie chce isc na zaden macierzynski. I chocby mnie sila wyslano i tak bede sie pojawiac w biurze:)))

Gość Allegrowiczka pełną gebą
Jeżeli pracujesz legalnie(nie na czarno) to pracodawca nie pozwoli Ci wrócic do pracy.A jeżeli to zrobi to popełni przestępstwo!!!Proste.

Gość tyle ze pracodawca moze
nie wiedziec nic o ciazy i o porodzie :)

Oczywiscie, ze pracuje legalnie. W koncu szkole sie tez. Beznadzieja ztym macierzynskim. Jak kobieta chce pracowac czemu sie jej tego odmawia? Pogadam z nim i moze jednak mi pozwoli.

JAK MOGLAS NIE BRAC MACIERZYNSKIEGO?! przeciez to najwieksza wiez matki z dzieckiem..juz nie choidzi o kase chodzi o to aby BYC z malenstwiem. ps. nie jestem matką polką, mam swoje za uszami. Po prostu poisze jak jest ogolnie przyjete,

Co ty opowiadasz????Kobieto!!!Jaka ty jestes nie świadoma,ani ciązy ani porodu ani połogu!!!

A juz na pewno przepisów!!!

tyle ze pracodawca moze ---to by byla idealna sytuacja, ale obawiam sei, ze niemozliwa bo brzuch bedzie potem widac. chyba ze wmowie, ze nagle przytylam. ja po prostu nie chce po porodzie siedziec wdomu a ze wzgledu na rodzaj pracy zalezy mi by byc jak najbardziej na biezaco.

Gość nie dla wszystkich ciaza
to choroba... to po pierwsze. A po drugie - jak jest ciezko z praca to sie kombinuje jak sie da by jej nie stacic. Co z tego, ze nie mozna zwolnic podczas macierzynskiego... albo wychowawczego, jak potem juz mozna :P

ale to nie o to chodzi, ze mogliby mnie zwolnic. ja po prostu po porodzie chce wrocic od razu do pracy i tyle. nie sadze, ze ucierpi na tyym jakas wiez.

A co ma piernik do wiatraka????Możesz iśc na krótszy macierzyński a reszte wezmie twój partner.

Pogadam z szefem i mu wszystko powiem.

Gość to niech idzie do liceum
mozesz tak zrobic jesli dasz rade. nie wiem skad te negatywne komentarze. fakt wiekszosc mamus broni sie przed powrotem do pracy kiedykolwiek, a co dopiero od razu po porodzie. ale jest to mozliwe. pogadaj z szefe zapewnij go, ze wrocisz od razu do pracy. ewentualnie wez sobie dwa tygodnie wolnego aby dojsc do siebie i tyle. nie jestes przez to wyrodna matka, w wielu krajach jest tak, ze to wlasnie ojciec zajmuje sie dziecmi, bo czmu ma byc gorszy.

Gość chybammmmmm
ale u nas chyba macierzyński jest obowiązkowy?? owszem część urlopu może wykorzystać partner, ale część tygodni trzeba wykorzystać i jesli pracodawca pozwoli ci wrócić do pracy to chyba złamie prawo(jak ktoś wspomniał wyżej)

Gość pusta babo
to po jaką cholerę dałaś się zapłodnić, jak teraz nie chce ci się nawet posiedzieć z dzieckiem taki krótki okres?

musisz wykorzystać 14 tygodni macierzyńskiego czy Ci się to podoba czy nie! reszte może Twój partner. - art 180 par.5 kodeksu pracy Polecam lekturę w postaci kodeksu pracy, skoro szkolisz sie na doradcę to czytanie ustawy nie jest Ci obce.

Gość wandzia z krakowa
A co w tym złego, w tym rozwiazaniu ? Skoro chłop bedzie siedział w domu z dzieckiem, to przecież dziecko opieke ma zapewnioną. W każdym cywilizowanym kraju opiekować dzieckiem moze się matka ALBO OJCIEC i żadne rozwiazanie nie jest lepsze czy gorsze niz drugie

W Polsce 14 tygodni macierzyńskiego jest obowiązkowe na szczęście, bo gdyby było tak, że kobieta może z tego zrezygnować to niejeden pracodawca by to chciał wykorzystać i najlepiej tylko na czas porodu dać wolne.

Gość tesy tesy
zdrowie bla bla bla bla rodzina