Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cootymmyslicie

Studia - Medycyna... Co o tym myślicie, o tej sytuacji?

Polecane posty

Gość cootymmyslicie

Od razu na wstępie napisze że to dla mnie ważne i że jestem chłopakiem.! Chodzi o studia, naukę ogólnie edukacje. Napisze jak najbardziej możliwie krótko. Otóż, W tym roku skończyłem Liceum Ogólnokształcące (profil humanistyczny), miałem indywidualny tok nauczania /przez całe 3 lata Liceum/ uczniem byłem dobrym nawet bardzo dobrym (1 klasa : śr 4,9, 2 kl: 4,7 i 3 kl: 4.5) ale to nie chodzi o średnią ocen.. Zdałem maturę - niezbyt dobrze nie ma się co oszukiwać - z ledwością (w granicach 30-40 %). Zdawałem j.polski, geografie, j.niemiecki - poziom podstawowy i biologie na poziomie R - zdobyłem 20 %. Cóż trudno, ogólnie maturę zdałem. Wybór studiów: Nie dostałem się tam gdzie chciałem... Pedagogika resocjalizacyjna (składałem na zaoczne) tak słaba matura nie dała mi przepustki na studia. Załapałem się na studia eksternistyczne do niepublicznej szkółki która nie ma jakiejś renomy, nie zbyt dobra... studiuje pedagogikę nawet podoba mi się ten kierunek. Ale od zawsze marzył mi się kierunek medyczny - chciałem być radiologiem albo psychiatrą.. coraz bardziej myśle o stomatologii ale to nie to samo.. Czy myślicie że po skonczeniu pedagogiki (za jakieś 3 lata...) mam szansę poprawić maturę i dostać się na medycyne? Bardzo bym chciał. Mimo ze nie jestem bardzo dobry z biologii czy chemii nie wspominając o fizyce - ale to było moim marzeniem/nadal jest/ chociaż pedagogiką również się interesuje. W dodatku jestem osobą niepełnosprawną ruchowo - nie wiem czy to nie przeszkadza na takich studiach...

nie musisz czekac 3 lata zeby poprawiac mature, ale jak chcesz tak zrobic, to przez ten czas zakuwaj ile sie da, zalatw sobie korepetycje z chemii, fizyki itp i mysle, ze masz szanse dostac sie na wymarzone studia :) Twoja niepelnosprawnosc- moim zdaniem, w niczym nie powinna przeszkadzac. Takze powodzenia w spelnianiu marzen :)

Gość cootymmyslicie
fanka tak myslisz :)?

Gość cootymmyslicie
a TY cos sstudiujesz? o ile mozna wiedziec ;]?

Gość Nadkumisarz M Inetko
skad moze wiedziec ze lubi byc radiologiem albo psychiatra skoro nim nie jest???

Gość cootymmyslicie
tak jak pisze fanka. O super, a jaka specjalnosc?

Gość Nadkumisarz M Inetko
znam goscia ktory przez 30 lat byl przekonany ze lubi to co robi, a potem zdal sobie sprawe ze tak wcale nie bylo, i wtedy jest problem

Pedagogika ogólna :) potem zrobilam jeszcze studia podyplomowe - oligofrenopedagogikę, zarządzanie oświatą, A teraz jestem w trakcie robienia edukacji wczesnoszkolnej i wychowania przedszkolnego :) Pracuje w Anglii w Szkole podstawowej

no ale jak sie nie przekonasz to nie bedziesz wiedziec i jak to mówią- Lepiej coś zrobic i załowac, niż załowac ze sie nie zrobilo :P

Gość cootymmyslicie
wooo fanka duzo tego :]

Gość cootymmyslicie
czy pedagogika była trudna? Ja dopiero zaczynam.. Jakie mialas ciekawe przedmioty :) ?

wiadomo, ze nie sa to najtrudniejsze studia, ale wbrew pozorom bardzo wymagajce, o ile naprawde sie w nie zaangazujesz :) Było kilka przedmiotow typwow pamieciowych, albo biomedyka- gdzie trzeba bylo po lacinie nazwy kosci, miesni :/ maskra :P Dosyc trudna jest dydaktyka.. Ale wszystko do przejscia :) Ciekawe są wszystkie rodzaje psychologii, socjologii. Do tego duzo zajec praktycznych, prowadzenie zajec itp :) Polecam w kazdym razie :)

Gość cootymmyslicie
Uważam że pedagogika to wszechstronne studia:)! A na którym roku miałas tą biomedyke (mysle że spodoba mi się ten przedmiot mimo że jest trudny) Ja póki co mam psychologie ogólną - bardzo mi się podoba! Wręcz pasjonuje :) z pracy zal którą pisałem dostałem 20/20 pkt :), mam organizacje i zarządzanie - nie lubię.. angielski... Ciekawi mnie jakie bede miec rodzaje psychologii: społeczna,wychowawcza,kliniczna, rozwojowa? :) Zajec praktycznych u nas nie pezwidziano - to studia eksternistyczne, wykłady zajecia przez internet, materiały tez, na sesjach w siedzibie uczelni czyli gora 3 razy do roku. A powiedz mi jak wspominasz 1 sesje?

Gość cootymmyslicie
Język angielski Historia filozofii Organizacja i zarządzanie Psychologia ogólna Socjologia ogólna Wprowadzenie do pedagogiki Podstawy prawa i ochrona własności intelektualnej Aksjologia i etyka Moje przedmioty w 1 semestrze. Czy na sesji z wszystkich przedmiotow są egzaminy. Więcej jest pisemnych czy ustnych. Czy sesja to same egzaminy pisemne?

biomedyke mialam na 1 roku w 1 semestrze i to wlasnie na tym zaliczeniu duzo osob poległo, ale przewidziano poprawki wiec luz ;) Acha, no i jeszcze logika- troche masaka, przynajmniej dla mnie, ale tez poszlo :) troche dziwne, ze nie bedziecie mieli praktyk.. Bo w sumie gdzie i jak inaczej sie nauczyc, podpatrzec? My mielismy jakies 300 godzin w czasie studiów, strasznie duzo to pomoglo i nawet jezeli dla was ich nie przewidziano, to powinienes sie o nie starac jednak. Wkrecic sie do jakiejs poradni czy osrodka opiekunczego ;) Da to duzo niz niejeden wyklad :)

Gość cootymmyslicie
To studia 3 letnie, licencjackie: mam dwie specjalnosci: - praca socjalna i opiekunczo-wychowawcza jaką byś proponowała fanka? :)

Gość cootymmyslicie
nic mi nie wiadomo w tym temacie:) P.S staram sie o wolontariat -co o tym myslisz? A do poradni tak mozna?

Czy na sesji z wszystkich przedmiotow są egzaminy. Nie ze wszystkich, czasami są tylko zaliczenia z ćwiczen- kolokwia Więcej jest pisemnych czy ustnych. To zalezy od wykladowcy Czy sesja to same egzaminy pisemne? Nie, u nas było pol na pól. Ja wolalam ustne :)

Gość cootymmyslicie
przepraszam że Cię tak zamęczam.. ale korzystam z okazji :) hehe.. mogłabys mi powiedziec cos o 1 sesji, moich przedmiotach na 1 sem.. W ogóle skąd jesteś? O ile mozesz napisać :) Interesuje mnie spraw stypendiów jeszcze? Powiedzieli że decyzja bedzie do grudnia.. czy wszędzie tak długo trzeba czekać? Ciekawe ile wynosi stypenium - to pewnie okresla dana uczelnia

Gość cootymmyslicie
U nas zaliczenia to chyba zajecia którre mamy na platformie internetowej... Nasza sesja trwa 2 dni... To dwudniowy zjazd.. ile trwa normalnie Mysle ze beda same pisemne.. Bo wyniki sesji tez podają przez internet. Ja wolałbym duzo pisemnych

wolontariat jak najbardziej, im wiecej bedziesz robil tym lepiej. Wszystko to potem mozna wpisac w CV. Co do specjalnosci to zalezy co chcesz robic. Praca socjalna- czyli mozesz pracowac jako pracownik socjalny. Opiekunczo- wychowawcza jest chyba bardziej wszechstronna

Gość cootymmyslicie
acha dzięki :) a jesli chodzi o rodzaje psychologii jakie potem mogą być? Socjologie póki co będę mieć ogólną. Czy jest coś związane z medycyną.. jakiś odłamek..

Gość cootymmyslicie
martwi mnie po prostu 1 sesja i tyle.................... Jak liczy się ocene z danego przedmiotu : np. ocena za zaliczenie +ocena za egzamin? = ocena całkowita z przedmiotu?

ja studiowalam na uniwersytecie slaskim, 5 letnie, dzienne. Co do twoich przediotow to duzo zalezy od wykladowcy, naprawde :) Filozofia byla naprawde fajna, ale wykladowca to byla jazda ;) Na egazminie - a pisalismy w takiej jakby piwnicy- katakumbach. Zgasil nam swiatło, powiedziel ze i tak jestesmy ciemni i nic nam nie pomoze :P Pisalismy po ciemku, jakos poszlo :D Aksjologia i etyka byla z tym samym doktorem, egzaminy ustne trwały od 7 rano do 22 wieczorem :) Była jazda i stres na maksa, ale teraz to bardzo miło wspominam :)

nie ma czegos takiego jak calkowita ocena z przedmiotu. Liczy sie ocena z cwiczen i ewentualna ocena z egzaminu- czyli z danego wykladu :)

Gość cootymmyslicie
Wow, Ty masz się czym pochwalić... UŚ to jest coś... ja podrzędna szkołka.. niepubliczna ale zawsze coś.. U nas tez jest jeden pan od filozofii i aksjologi i etyki. Mam nadzieje że egzaminów ustnych bedzie jak najmniej. Moze tak byc ze egzamin pisemny i jeszcze ustny z tego samego przedmiotu. póki co wiem że bedzie egzamin pisemny z psychologii ogólnej i test z organizacji.