Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agusia1987

Program w PASCALu

Polecane posty

Gość agusia1987

Zdaję sobie, że pewnie było trochę postów na ten temat, ale szukanie tego po całych googlach zajeloby mi pewnie cały dzień, więc jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczna. Piszę w imieniu brata, który musi napisać program na zaliczenie - jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę pisać. Z góry dziękuję A oto program: Program losuje i wyświetla na ekranie 6 losowo wybranych liczb spośród 49 liczb ( z przedziału jak w DUŻYM LOTKU).

Gość agusia1987
On jest w studium informatycznym w Lublinie, ale wiesz jak to się teraz "chodzi" - nie ma zielonego pojęcia o temacie a zaliczenie trzeba oddać.

to prościutkie do napisania :D coś podobnego kazali nam robić na informatyce w lo... lata temu :P ale to było lata temu :P jak bym zajrzał to pewnie szybko bym doszedł jak to napisać... zdefiniować zmienne, przyporządkować zmiennym wartości losowe z określonego przedziału i wyświetlić... brat... albo raczej ty podający sięza agusię sam sobie szybko poradzisz

Gość agusia1987
http://peb.pl/programowanie/245908-pascal-lo tek-srednia-liczby-pierwsze.html Ten program to nie ten bo tam liczy srednia, a ja potrzebuje prosty program ktory tylko losuje liczby ----- 6 z 49 (bez powtarzajacych sie liczb).

Gość agusia1987
Owszem znalazłam w google podobny program ale co z tego że on nie działa?

Gość agusia1987
ten nie chodzi: program lotto; uses crt; TYPE wektor=array of integer; var losowanie:wektor; procedure wyswietl(var t:wektor); var i:integer; begin writeln('dzisiejsze szczesliwe nr to: '); for i:=1 to 6 do write(t,' '); end; procedure wylosuj(var t:wektor); var i,l:integer; begin for i:=1 to 6 do begin l:=random(10)+1; t:=l; end; end; begin randomize; clrscr; wylosuj(losowanie); wyswietl(losowanie); repeat until keypressed; end.

Gość agusia1987
Albo ja mam jakis program nie ten... albo nie wiem bo ten program tez nie dziala program lotto; uses crt; TYPE wektor=array of integer; var losowanie: wektor; procedure wyswietl(t:wektor); {po co var był?} var i:integer; begin writeln('dzisiejsze szczesliwe nr to: '); for i:=1 to 6 do write(t,' '); end; procedure wylosuj(var t:wektor); var i,j:integer; ponow: boolean; begin t:=random(49)+1; {pierwszą losujemy} for i:=2 to 6 do {pozostałe musimy sprawdzać z wszystkimi poprzednikami:} repeat tab:=random(49)+1; ponow:=false; for j:=1 to i-1 do if (tab) then begin {jeśli już była - powtórzymy losowanie} ponow:=true; break; end; until not ponow; end; BEGIN randomize; clrscr; wylosuj(losowanie); wyswietl(losowanie); getch(); {szkoda niepotrzebnej petli} END.

jeśli studiuje informatykę i nie ma o pascalu zielonego pojęcia....... to co to będzie za informatyk... faktem jest, że jest to archaiczny program, ale to nie znaczy, że ma nic o tym nie wiedzieć. mamy tu wypisać jak ma wyglądać, odwalić czarną robotę a później co ?? tak ma być z każdym jego zaliczeniem? Sory ja mogę pomóc, ale nie robić coś za kogoś.... jakby chodził na wykłady i ćwiczenia to by nie miał problemu... poza tym istnieje coś takiego jak "konsultacje" jak program nie działa to można spytać wykładowcy dlaczego ... strach myśleć co będzie z takiego informatyka, skoro nie potrafi napisać programu w naprawdę prostym i banalnym Pascalu.....

Gość agusia1987
już znalazlam, a nie chodzi bo mam jakis program zwalony i wyskakuja jakies bledy nawet jak jest kod dobry