Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilaaaa

DUBAJ- miasto cudów

Polecane posty

Gość kamilaaaa

Chciałabym poznac zdanie ludzi, którzy odwiedzili Emiraty Arabskie i orientują się w zwyczajach tam panujących. Wybieram sie na wycieczkę do Dubaju i potrzebuję odpowiedzi na kilka pytan. Np. Czy muszę mięc tam ze sobą faceta (męża),żeby moje zdanie bardziej sie liczyło, czy może byc to tylko mój chłopak(bez ślubu), czy przejdzie wyjazd tylko z kobietą, mamą, koleżanką lub z grupka znajomych zupełnie ze sobą nie spokrewnionych? I ogolnie, jęsli ktos z Was zna ten kraj niech napisze trochę o kulturze, obyczajach, prawie tam panującym i jak to wszystko wygląda w praktyce. Pozdrawiam;)

Gość kamilaaaa
ponawiam, bo ważne!!

Gość kamilaaaa
??!!

Kamila, zazdroszcze Ci tego wyjazdu. Jedz i baw sie dobrze!!! Dubaj jest miastem muzulmanskim, choc bardzo liberalnym. Spotkasz tam wielu turystow na ulicy, ubranych normalnie (krotki rekaw, szorty) jak i arabskie muzulmanki pozakrywane od stop do glow. Nie wolno pic alkoholu w miejscach publicznych. Za to jest kara pozbawienia wolnosci. Nie grzywny, tylko aresztu. :o Nie wolno trzymac wogole alkoholu w reku kiedy jestes w miejscu publicznym. Nie wolno calowac sie z chlopakiem na ulicy (kara aresztu) ni zadne obmacywanie ani nic w tym stylu. Za reke z chlopakiem mozesz isc tylko. :) Dubaj to miasto bogatych. Powinnas zwiedzic 7 gwiazdkowy hotel. Jest przecudowny!!!! I koniecznie patrz z samolotu na wyspe, jak bedziecie dolatywac do Dubaju. Mozesz jechac z kim chcesz, nie musi to byc rodzina. Wazne aby wizy i bilety byly prawidlowe. :) O rany, jak ja Ci zazdroszcze!! Waluta w Dubaju to dirhamy. Oficjalne jezyki to arabski i angielski. W Dubaju mieszka 7.5 miliona ludzi. W Dubaju bedziesz bardzo bezpieczna, poniewaz dbaja tam o bezpieczenstwo kobiety, choc gdy polecisz tam sama, bedziesz narazona na niepotrzebne zainteresowanie plci przeciwnej. Mozesz ubrac co chcesz, ale najlepiej (jesli nie chcesz miec nieprzyjemnosci) nosic luzne spodnie i dluzsze koszulki, bluzki. Obcisle ubrania niepotrzebnie zwracaja uwage. Jesli znasz dobrze jezyk angielski, wejdz na strone, ktora Ci zaraz podam. Bardzo przydatne informcje, wszystko o Dubaju. Ja uwielbiam te arabskie klimaty!!! http://www.dubai.com/

Gość kaaamilaaa
Mayor, dziekuję Ci bardzo za odp, byłes tam kiedyś? Chyba znasz sie na rzeczy, więc podpytam Cie troszkę. Czy idąc po ulicy z mamą lub inna kobiętą, ubrana niewyzywająco będe zwracac uwagę muzułmanów ze względu na to, że idziemy bez męzczyzny? Słyszałam też,że tam raczej nie chodzi sie na spacery ze względu na wysokie temperatury,a muzułmanie przemieszczają sie samochodami, z jednego klimatyzowanego pomieszczenia do drugiego. Czy mogę porozmawiać bez żadncyn konsekwencji z Arabem, rozmowa po prostu ot tak? Nie zadne tam romanse. Jak wygląda sprawa kariarni, barów, klubów? Czy mogę iśc się bawic tak samo, jak w Europie? Czy nie powinnam nawiązywac żadnych kontaktow z Arabami, bo moge zostac zle zrozumiana? Czy oni w ogole korzystaja z zycia nocnego, czy robia to tylko turyści?

Gość kaaamilaaa
ponawiam

Kamila, nie ma obaw, mozesz isc na ulicy z mama. Ubranie nie powinno prowokowac. Mozesz isc tez sama gdziekolwiek chcesz, nie stanowi to tam problemu. Rozmowa z Arabem, owszem, ale badz ostrozna. Sa bardzo mili, szarmanccy (ci lepiej wyksztalceni z bogatszych srodowisk), ale mozesz tez spotkc zuje, ktory bedzie chcial Cie okrasc lub wykorzystac.

Arabowie tak jak i turysci korzystaja z nocnego zycia. Tam zycie toczy sie cala dobe. Mozesz dobrze sie bawic zarowno w klubach, jak i spokojnie relaksowac sie w kawiarniach, restauracjach, nad wybrzezem... Nie przesadzaj tylko z alkoholem. Pamietaj, zeby sie nie pokazywac z alkoholem w miejscach publicznych. Arabowie radza sobie z upalami. Gdziekolwiek chca jechac, wsiadaja w samochod z klimatyzacja, po czym docieraja na miejsce (tez klimatyzowane najczesciej) i spowrotem do samochodu, takze okay. Nie mowie o wszystkich. Ja uwielbiam slonce, moglabym tam zyc i mieszkac.

Gość jack from uk
do Mayor of Londyn.spotykam Cie wielokrotnie na roznych topikach i zawsze masz cos do powiedzenia,musisz byc bardzo doswiadczona kobieta-nie zawsze Twoje opinie sa trafne,ale szanuje czyjas innosc.mam pytanie czy podasz swoi email a moze dam Ci moj musisz byc fascynujaca.czekam na odpowiedz

Gość tiaa........
Gratuluje wyjazdu.Zawsze marzylam zeby zobaczyc to cudo.Wez troche kaski.Oszalejesz w centrach handlowych.Podrobki najnowszych modeli od Armaniego, Gucci, Diora itd.-za grosze.Pol swiata miliarderow tam jezdzi zeby je kupowac i szpanowac po powrocie ze maja oryginalne(hihih).Zloto najwyzsza proba, wzornictwo pozostawia wiele do zyczenia. Reszte ci juz napisali.Baw sie dobrze.Tego wyjazdu nie zapomnisz do konca zycia.