Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pupcia...

kredyt studencki - ma ktośz z Was?

Polecane posty

Gość pupcia...

czy sie opłaca? jak wysokie jest oprocentowanie? jestem na 3 roku studiow i sie zastanawiam czy od nastepnego roku nie wziac, studiuje 2 kierunki i nie mam czasu zeby sie dorobic a wiem ze rodzicom jest ciezko a bedzie jeszcze ciezej bo za rok studia rozpoczyna takze moja siostra moglibyscie mi napisac jakie sa warunki tego kredytu?

Gość dfgnjdf
no wlasnie, tez jestem zainteresowana. mama mowila ze super sprawa, oprocentowanie bardzo niskie

Gość dfgnjdf
i splaca\sie go chyba po 2 latach od ukonzenia studiow

Gość pupcia...
a czy jest jakies ograniczenie w zarobkach rodzicow?

tak,w tym roku bylo chyba 2200/osobe. oproecentowanie bardzo niziutkie bo reszte doplaca panstwo. miesiecznie dostaje sie 600zl i spaca sie go rok (wyjatkowo dwa) lata po skonczeniu stduiwo

Gość spłacająca
ja wziełam taki ktedyt, nie pamiętam warunków, ale wiem , że bardzo ciężko było mi zanleść osobe która będzie żyrantem.Osoba ta musiała mieć wysokie zarobki , ale się udało. Gdyby nie kredyt nie skończyłabym studiów.Po 2 latach zaczęłam go spłacać.

Gość pupcia...
trzeba go splacac dwa razy dluzej niz sie bierze tak? czyli w moim przypadku byloby 2 lata, aha liczy sie dochod na osobe, to dobrze, bo myslalam ze to ma byc wysokosc placy jednego z rodzicow przeliczcie mi prosze bo ja guła nie wiem jak ile musialabym splacic gdybym wziela kredyt na 2 lata po 600 zl

Gość pupcia...
a moglabys napisac jak wyglada sprawa ze splacaniem? ile wynosil kredyt a ile raty (czy sa tej samej wysokosci?) wybaczcie mi prosze ale naprawde sie w zadnych kredytach nie orientuje

Gość kur
kredyt jesli bierzesz na 2 lata po 600 to wychodzi 12000 dostaje się go przez 10 miesięcy każdego roku czyli byś brała przez 20 miesięcy, potrzebne jest zaświadczenie z uczelni wyznaczają termin dostarczenia bo inaczej moga wstrzymac wypłatę i zażądać natychmiastowej spłaty już wypłaconych pieniędzy

Gość kur
a kredy możesz spłacić nawet w ciągu jednego dnia jeśli będziesz mieć z czego, zaczynasz spłacać w rok ewentualnie 2 lata po zakończeniu studiów, i masz na spłatę 2 razy dłużej niż wynosił okres kredytowania, czyli jeśli bierzesz przez 2 lata to masz na spłatę 4 no ale oczywiście możesz go już spłacić w pierwszym roku wtedy odsetki będą jeszcze mniejsze,

Gość kur
a czy ktoś w tym roku składał wniosek, nie wiecie kiedy będą decyzje o przyznaniu kredytu i kiedy wkońcu kasę wypłacą :D

Gość pupcia...
aha a moglabym od razu splacic calosc po roku od zakonczenia studiow? jakie wtedy byloby oprocentowanie? pobralabym 12000, ile wtedy musialabym splacic?

Gość kur
hehe mam nadziję że dostanę, a co do samego kredytu to z roku na rok te wymagania stają się mniej rygorystyczne, jak czytałam na jakiejś stronce to kiedyś dochód nie mógł przekraczac 500 zł no a w tym roku zaszaleli i 2000 zł. :D

Gość nooo jak w takim wieku
ja biore juz 4 rok, gdyby nie kredyt to nie mialabym szansy na studia, mi on uratowal zycie, a moim zyrantem jest w malej czesci matka a poniewaz ona malo zarabia to wiekszosc porecza BGK, takze warunki sa super aha, mi mowili ze splaca sie go 2 lata po skonczeniu sudiow nie nie rok

Gość kawa późnym popołudniem 2
chcialam Was wszytskich przestrzec przed kredytem studenckim- bierzcie go tylko jeżeli to naprawdę konieczne - owszem oprocentowanie niskie - spłacanie wygodne - ale kazdy zapomina (niesty ja tez nie pomyslałam) że jest to obciążenie, przez które możecie zapomnieć o jakikolwiek kredycie na mieszkanie przez ponad 10 lat od ukonczenia studiów!!! Ja wlasnie jestem w takiej sytuacji - skonczylam juz studia - zarabiam niezle i stac by mnie było na splacanie kredytu i wzięcie nowego - hipotecznego - ale dla wszystkich bankow jestem zadluzona i nawet nie chcą ze mną rozmawiać! :(

Gość pupcia...
kawa poznym popoludniem -> wiec nie mozesz go splacic "od razu" tak? jakie jest orocentowanie i od kiedy zaczyna się je liczyc?

Gość kawa późnym popołudniem 2
oprocentowanie to ok 8% - w zależności od bieżacych stóp weksli NBP ale problem w tym, że to w moim przypadku ponad 33 tys PLN więc az tak dobrze nie zarabiam żeby się tego pozbyć jednorazowo :/ a innym kredytem nie spłacę - bo to mi nic nie da... to się nazywa patowa sytuacja... I dlatego na razie mogę zapomniec o własnym kącie ;(

Gość pupcia...
hmm to faktycznie kiepska sytuacja powiedzcie mi czy jest jakis wzor zeby przeliczyc wysokosc do splaty chcialabym wziac na 2 lub 2,5 (mozna) roku po 600 zl (studia 5,5 letnie)

Gość pupcia...
jej na pewno ktos z Was wie, bardzo prosze o odpowiedz wzielabym kredyt na 2,5 lat czyli 15600, ile musialabym splacic po roku/dwoch od zakonczenia studiow

Gość kur
jakbyś wzieła na 2 lata to masz 12000 tys. oprocentowanie załóźmy że 8% załóżmy że w pierwszym roku odrazu spłacasz 12000 + 8% = 12960 12960/12 = 1080 a i zapomniałam że jeśli wyrobisz się w ciągu roku albo 11 mc to chyba wtedy jest bez żadnego oprocentowania. ale przeciez masz na spłatę aż 4 lata w przypadku 2 letniego okresu kredytowania 3000+8%=3240 3240/12=270 wtedy w pierwszym roku masz taką ratę miesięczną oczywiście im dłużej spłacasz tym w następnych latach będzie drożej