Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marta8989

złamany i bolący ząb

Polecane posty

Gość marta8989

mam wielki problem. przedwczoraj dostalam z lokcia w zeby;/ dwojka jest ulamala odprozdu z 1-2mm lecz tylnia czesc ponad polowa. jedynka jest cala ale mnie boli;/ nie wiem co z nia jest ;/ czy obolala czy cos z nia w srodku sie stalo. pomocy! co teraz bedzie;/ jutro ide do dentysty ale z nerwowo juz nie moge;/

Gość no to pieknieeee
bol promieniuje na sąsiedni ząb to sie czesto zdarza. zapewne zostala odslonieta zywa czesc zeba (nerw,miazga).nic nie poradzisz .nie miel tam jezykiem,nie pij zimnego i goracego,lyknij cos od bolu p ostaraj sie wytrzymac do jutra.dentystka zalatwi sprawe raz dwa. trzymaj sie.

Gość marta8989
ale ten ulamany mnie nie boli tylko ta jedynka obok ale tlyko jak ją nadusze. to z nia jest wszystko ok? ;/

Gość krygier8990
Ząb bolący jest do leczenia kanałowego. Ja też tak miałam - złamałam sobie lewą jedynkę, prawa była cała i mnie bolała i po latach dopiero okazało się że jest obumarła i musiałam mieć leczoną kanałowo :)

Gość krygier1890
Kochama zdrowe to one mogły być przed urazem :( Ja po urazie straciłam 1 (w sensie że uszkodzilam nerw), a drugi jak pisałam obumarł mi po latach. Oba zęby to pzrednie jedynki :(

Gość marta8989
o boże :( a ja sie tak boje dentysty :( ze strchu nigdy znieczulania nie bralam :(z tą 2 to mam nadzieje ze doklei mi cos tam bo kiedys mi dorbiala piątke :] a z tą jedynka jak nic nie powie to ok :] mzoe przejdzie bol za pare dni :] ja nie chce sztucznych zebow :( a Ty masz sztuczne czy jak? ;/

Gość krygier8990
Nie, ja mam martwe, wypełnione włóknem szklanym (takim plastykowym patyczkiem zapobiegającym złamanie). Zaraz po urazie poszłam do dentysty, to mi kazał z marszu iść na rentgen tych zębów. Wróciłam ze zdjęciem to mi oznajmił że ta złamana jedynka ma uszkodzony nerw i musi być leczona do korzenia (kanałowo). Zrobił mi ją, potem zakleił i za jakiś czas znów przyszłam ze zdjęciami. Okazało się że druga jedynka jest już martwa i musi mi w niej wyczyścić kanały. Zrobił mi to (już bez znieczulenia, i tak ząb był martwy). Teraz poszłam do kontroli to zaproponował mi założenie właśnie tych włókien szklanych - rozwiercił mi obie te jedynki, wstawił te patyki i zakleił. Nic nie bolało ale za wszystko w sumie zapłaciłam 1000 zł. Niestety, wypadki kosztują :( Co do Ciebie to zapewne też skieruje Cię na rentgen tych zębów i dopiero potem będzie w stanie ocenić czy wszystko ok czy nie...

Gość marta8989
jezeli nerw jest uszkodzony to zab boli? ;/ a to nie obejmuje kasa chorych?;/ bo ja zawsze na nia chodzilam... jezli nagly wypadek czy bol to tez. mam nadzieje ze zrobi mi to bo z takim zebem ja sie nie pokaze nigdzie ;/ a mzoe jedynka mnie boli bo poprostu zostala tylko naruszona? tzn taki bol pourazowy. ? ja chyba dzis nie zasne :(

Gość marta8989
jezeli bedzie mi chciala zrobic kanalowe to ja chyba uciekne ;/ im wiecej czytam tego wszystkiego tym bardzij sie boje ;/ wiec ide spac :(