Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ile na kolędę

Ile dojecie księdzu na kolędzie?

Polecane posty

Gość Ile na kolędę

Hej! Jako, że po raz pierwszy odwiedzi mnie i męża ksiądz w czasie "kolędy" nie mam zupełnie pojęcia ile się daje do koperty ;) Może wypowiecie się jak to jest u Was? Ile dajecie Księdzu, ile ministrantom i ile kościelnemu?

Gość sunrise sunset
u mnie ksiądz nie bierze pieniędzy:P

Gość Ile na kolędę
e, no to fajnie. U mnie niestety bierze.... Nie zamierzam mu dawać nie wiadomo ile, ale nie chcemy się też ośmieszyć ;) Chociaż niby daje się mu w kopercie, ale chyba potem itak wie kto ile dał a za 3 miesiące chrzciny się szykujom więc nie chcemy podpaść ;) ;) ;)

mymielismy takiego starego porboszcza (juz nie zyhe),ktory jak wychodzil to pisal nazwisko na kopercie-cwany byl :)

Gość nic bo nie mam

Gość nic nie daję
bo nie przyjmuję księdza. Nie popieram takiego łażenia ludziom po mieszkaniach i robienia "wywiadu" :o

Gość zzzzzzzzzzzzzz
ja daje zawsze 10 zl do koperty ;) . kazdy da tyle i popatrzcie ile kasy zbierze .

Gość popieram przemówce
nie przyjmujemy od lat. dla mnie to śmieszny zwyczaj

Gość trele morele lele
U nas: 50 zeta ksiedzu, 10zl temu co pisze na drzwiach:D i ministrantom chyba 5 zl :] Raz zapomnielismy dac ksiedzu jak wychodzil .... byl jakis taki zawiedziony (bylo poznac po minie ale nic nie mowil). Potem mama sie kapnela, ze kopertka lezy na mebelkach i biegiem za nim, dopadla go jak wychodzil od kolejnego sasiada hahaha

Gość trele morele lele
No ale ja mieszkam w mniejszej miescinie, gdzie wszyscy sie znaja :/

Gość pomijajac fakt ze jest to
ja nic nie daje, bo od lat nie przyjmuje koledy. nic ciekawego sie na niej nie dzialo poza pytaniami gdzie sie pracuje, co sie ma i co ozna o sasiadach powiedziec :O

Gość madlenkaaaa
Moj ma notes i bez skrepowania patrzy przy nas ile w kopercie jest i zapisuje w swoim notesie :| A taki który chodzi u mojej babci nie dosc ze nie wzial od niej pieniedzy to jeszcze dał dla jej synowej która ma 5 dzieci

Gość Ile na kolędę
Może gdybym się nad tym bardziej zastanowiła to też doszłabym do wniosku, że nie wpuszczę księdza bo po co, bo to głupie i niepotrzebne, ale póki co zostałam tak wychowana, w takiej tradycji i zwyczaju, w wierze katolickiej i jakoś specjalnie nie przeszkadz mi to, że przyjdzie raz w roku ksiądz, poświęci nowe mieszkanie przed przyjściem na świat mojego dziecka, posiedzi 10 minut i tyle.Mieszkam w małym mieście i ile bylo by gadania, że ta i ta księdza nie wpuściła ;) Lepiej go przyjąć, dać co trzeba i po kopocie ;) Właśnie też tak myślę, że damy 50 zł, po 5 zł ministrantom i 10 kościelnemu, ale chciałam zobaczyć jak to u Was wygląda.

Gość trele morele lele
Nasz ksiadz jes w porzadku. Pod kiniec roku po mszy glosi parafianom o stanie konta naszej parafii, informuje o wszystkich wydatkach, co kupil, ile zebral podczas koledy itp. Patrzac na wydatki typu ogrzewanie, ciagle remonty kosciola i inne wydatki, to to co nazbiera podczas koledy wcale nie ejst tak duzo.

Gość ale o co tu chodzi
10 zl w kopercie (dawalismy wiecej, ale widzac jak nasi ksieza tyja i maja super wozy to juz nie dajemy) dla ministrantow po 2 zl

Gość blue agness
My koledy nie wpuszczamy, bo niby czemu ma to sluzyc??

Gość Ile na kolędę
najpierw się zastanawialiśmy, żeby księdzu dac 20 - 30 zł, ale to chyba za mało, sama nie wiem.... Chyba przeboleję i dam te 50 ;)

Gość Ile na kolędę
Ja się pytam ile dajecie a nie czy wpuszczacie ;)

Gość trele morele lele
Nnapewno nie tyja z tego co dostana na koledzie, te pieniadze z pewnoscia sa przeznaczone na potrzeby kosciola. Tyja raczej od swojej kasy, nie zapominajmy, ze ksiadz dostaje wyplate jak kazdy czlowiek :)

Gość niestety u nas liczą
wszystko, bo nowy proboszcz w kilka lat chce nadrobić wszystko co nie było robione przez ostatnie 50 lat m. in. nowy dach, wieza, dzwony, malowanie kościoła....dam pewnie z 50zł

Gość Arnolena
Wpuszczałam kiedys tych zebrakow ,ale od chwili gdy ksiadz zanotował sobie w notesie,ze w pokoju znajduja sie płytki podłogowe w paczkach,paczkowane meble i inne rzeczy do tremontu to powiedziałam wypad zebrakom i gdy do mnei stukaja po kolendzie to dopowiadam,z enie potrzebuje aby mi ktos przeswietlał sciany.

Gość Arnolena
a jak ich jesczze wpuszczałam,to dawałm im 10 ,20 zł,a nawet i nic

Gość ale o co tu chodzi
pewnie nie od tego, ale jak zobaczylam nowy samochod proboszcza to mi szczeka opadla, ja musialabym na taki z kilka lat zbierac :/

20 zł. bez przesady, żeby księżom fury sponsorować. ludzie mają własne wydadki, więc jakby każdy myślał, że poniżej 50 zł się ośmieszy to to głupota.

Gość ada33356
juz nie przyjmuje ksiedza... złodzieje :/ to jest śmieszne..nie powinno byc "oplat" ŻAŁOSNE i sie dziwia ze katolikow jest coraz mniej w koscialach itp...

Gość u mnie są
księża mile widziani:)i na ogół do koperty wkładam 50 zł. ministranci dostają po 10 zł. Tylko jednemu księdzu dałam 100 zł. o mały włos a zpomniałabym mu dać kopertę:P(dobrze,że mi ktoś przypomniał.) Dopadłam go w bramie, jak zagadywał jakąś babkę

Gość robaczek1503
ja gonie tych dziadow.Ciagle im malo i malo