Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klaudia5985

własnoręczne prezenty dla najbliższych

Polecane posty

Gość Klaudia5985

Hej:) Co zrobić własnoręcznie dla najbliższych?? Bardzo się zastanawiam i nic nie przychodzi mi do głowy.....:( Poradźcie coś:) Dodam, że mam 12 lat:)) Pozdrawiam wszystkich:)

Klaudio, wydaje mi się możesz zrobić 1. kalendarz - bierzesz 12 arkuszy kolorowego kartonu (ładnie wyglądają dość ciemne kolory) - wycinasz 12 ciekawych zdjęć z kolorowych magazynów - przyklejasz zdjęcia do kartonu - wypisujesz ręcznie dni danego miesiąca, oznaczasz dni świąteczne innym kolorem (ładnie wyglądają brokatowe żelowe pisaki) Tematykę zdjęć możesz dopasować do gustu obdarowywanej osoby. 2. wieniec adwentowy pleciesz wieniec z gałęzi świerku lub jodły, ozdabiasz małymi bombkami, kawałkami cynamonu, orzechami pomalowanymi farbką

Gość Klaudia5985
Dziękuję Wam obu serdecznie!! Szczególnie podoba mi się pomysł z kalendarzem i go zrobię. Według mnie najlepiej będzie, jeśli zrobię go dla mamy, prawda?? Inne pomysły też są super. Naprawdę jesteście SUPER:). Jeszcze jedno pytanie na temat kalendarza: robiłaś już go kiedyś?? Jeśli tak, to łatwo się go robi i ile czasu zajmuje?? z góry dzięki za odpowiedź. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to niech pisze, bo naprawde mi się przydadzą. POZDRAWIAM:):):):):):):):):) i czekam na kolejne pomysły.

Ja jak byłam w Twoim wieku to robiłam wszytskim dokoła ramki do zdjęć, najczęściej z grubej tektury, którą np. obszywałam materiałem, albo malowałam i przyczepiałam jakieś cudaki- np. motylki z piórek, muszelki itp :) A później odkryłam masę solną i dalej robiłam ramki tylko z masy. Następnie przyszła era aniołków solnych, włóczkowych - właściwie ze wszytskiego co wpadło w ręce. A później pochłonęło mnie malowanie i malowałam obrazy.

i butelki malowane farbkami witrażowymi- ale farbki są niestety dość drogie i trudne w obsłudze :P Tzn trzeba mieć miękkie pędzelki, kontórówkę- ale teraz chyba są też takie żelki do zdobienia szkła-prawda? Ale ramki z masy solnej to nic trudnego i to Ci polecam najbardziej- później wystarczy pomalować farbkami temperowymi albo plakatowymi- w wersji ekskluzywnej akrylami :) A na koniec ładnie polakierować choćby najzwyklejszym lakierem do drewna, mała puszka kosztuje ok. 5 zł. Tekturowe ramki fajnie wyglądają jak się je ozdobi kaszami i makaronami w różne wzorki- tylko trzeba się uzbroić w dobry klej :)

Gość Klaudia5985
Też mądre pomysły:). Mam takie pytanie: czy trzeba do tej ramki od razu robić zdjęcia?? Bo z tym byłby problem:/- każdy domownik ma swój własny album i tam ma zdjęcia uporządkowane chronologicznie:/ I jeszcze jedno: jak zrobić masę solną?? Nigdy nie robiłam nic z masy solnej- niestety:(. Dużo czytałam o prezentach z masy solnej, lecz niestety zawsze myślałam, że to nie dla mnie. Tak więc proszę, napisz mi jak zrobić masę solną. Masz jeszcze jakieś pomysły?? Pozdrawiam:)

Gość Klaudia5985
troszkę się pomyliłam, więc się poprawiam: czy osoba pobdarowywana będzie mogła sama sobie do tej ramki włożyć zdjęcie?? Mam nadzieję, że mnie rozumiesz. Jeśli nie, to napisz, a ja Ci jeszcze raz wytłumaczę:).

Klaudio, nie robiłam kalendarza, ale taki dostałam - stąd wiem, że są tacy, co się ucieszą z prezentu :) Nie wygląda na zbyt czasochłonne, cały urok leży w prostocie. Mój kalendarz nie był niczym spięty, wieszałam go w ten sposób, że na pojedynczą kartę wsuwałam spinacz i za uszko spinacza na gwoździku. Można też pewnie magnesami przypiąć do lodówki na przykład, lub taśmą dwustronną do czegokolwiek. Z masy solnej robiłam świeczniki. Formujesz dowolny kształt, np. gwiazdki lub kuli, można też geometryczne. Świeczką typu tealight wyciskasz gniazdko na świeczkę (trzeba nią trochę poruszać, żeby gniazdko było nieco większe, nie "na styk"). Po upieczeniu malowałam farbą akrylową w sprayu (10 zł puszka), ale na surowo też ładnie wygląda. Ciasto nie pamiętam dokładnie, ale chyba pół na pół soli i mąki i wody tyle, żeby się zagniotło.

a przepis na mase solna to : 20 dkg maki, 20 dkg soli 125 ml wody zagniesc ja malowałam lakierami do paznokci :)

dokładnie tak jak napisała tuurma mąka pół na pół z solą i wody tyle żeby było takie dość ciasne. Później trzeba upiec gotowy wyrób w temp. 100 stopni, aż się zarumieni i stwardnieje. Najlepiej ulepione ramki układać od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Co do pytania o zdjęcia- oczywiście, ze każdy moze sam włożyć. Ja robiłam ramki bez szkiełek tylko z tyłu podklejałam kawałek tektury - w taki sposób by z jednej strony można było włożyć zdjęcie, czyli trzy boki przyklejone klejem a czwart nie.

Gość Klaudia5985
Jeju, jak dobrze, że są tacy życzliwi ludzie jak WY!!!!! Dziękuję!!! Z tym kalendarzem to już postanowione- zrobię taki mamie pod choinkę:). Gorzej, jeśli mama kupi wcześniej jakiś kalendarz:). Mam jednak nadzieję, że tak się nie stanie. A ty jak dostałaś ten kalendarz to miałaś już taki kupiony?? Przed chwilą pomyślałam sobie, że zrobię rodzinie (każdemu z osobna) kartki świąteczne, np. z bałwankami, z choinkami itp. Co o tym myślicie?? I ostatnie moje pytanie: Co zrobić własnoręcznie dla taty?? Kompletnie nie mam ŻADNEGO pomysłu oprócz tej kartki. To tyle:) Nie muszę przypominać o nowych pomysłach:):).

Gość Klaudia5985
Kurczę:((!!!! Niestety, masa solna odpada, bo ja sama piekarnika nie obsłużę:(( Nie ma jakiegoś innego sposobu, aby nie trzeba było piec masę solną?? A co do składników: Poziomko, mogłabyś mi napisać, ile to jest szklanek lub łyżek?? Bo jak piszesz np.20dkg mąki, to nie za bardzo się orientuję. Wiem, że jestem upierdliwa, ale po prostu chcę wiedzieć wszystko dokładnie:). A z tą ramką to tylko można ją robić z masy solnej?? Jeśli nie to fajnie. I może podacie mi jakieś linki z instrukcjami, jak zrobić ramkę na zdjęcie??

20 dkg maki/soli to szklanka a 125 ml to pol szklanki :) Ramki mozesz zrobic z tektury. Masa solna bez pieczenia strasznie dlugo schnie. Teoretycznie mozna suszyc na kaloryferze...ale chyba efekt bedzie marny.

Gość Klaudia5985
Kuchta- pomogłaś mi:)) A robiłaś kiedyś masę solną, a potem suszyłaś na kaloryferze?? Poziomka_84- Właśnie wydrukowałam 'przepis' na aniołki z masy solnej:)). Masz rację, są piękne:)). Napiszcie, co yślicie o kartkach swiątecznych?? Robiłyście je kiedyś??

Gość Klaudia5985
Dziewczyny!!!!!!!!!! Skończyły Wam się pomysły????? Tylko nie to!!!!!!!!! Proszę, błagam!!!!! Piszcie jakieś pomysły!!!!!!!!!!! Naprawdę chcę jeszcze poczytać Wasze wspaniałe pomysły, a potem wprowadzić je w życie!!!! Mam nadzieję, że jeszcze dziś napiszecie jakieś pomysły:) POZDRAWIAM:)))))))

Gość Klaudia5985
Do Tuurma: Czy w Twoim kalendarzu te ilustracje były dopasowane do miesięcy( np do września jakieś liście czy coś związane z jesienią)?? Odpisz, bo mi na tym zależy. Ostatnie moje pytanie: czy taki kalendarz mogę podarować tacie?? Piszcie, bo jestem ciekawa Waszych opini:)))). Przypominam: na tym forum WSZYSTKIE propozycje mile widziane:))). Tak więc jak tylko komuś coś wpadnie do głowy, niech pisze bo wszystkie pomysły biorę pod uwagę. PISZCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zależy mi na tym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CAŁUSKI:*:*:*:*:*:*:*

W moim kalendarzu były zdjęcia takie rozmaite, ludzie albo jakieś budynki - niezwiązane z porą roku. Myślę, że można przygotować jakieś tematyczne, np. dla chłopca samochody czy sportowców, dla kogoś kto lubi gotować np. z różnymi potrawami, kalendarz z kotami, psami, kwiatami itd... Pisałaś o mamie - zastanów się, co ona lubi, może np. architekturę lub ogrody, może kuchnię, może malarstwo - i w zależności od tego dobierz temat. Można oczywiście pejzaże, wtedy fajnie dopasować do pory roku.

A moze ten kalendarz wypelnij swoimi wlasnymi zdjeciami? Poszukaj jakis zdjec z roznych sytuacji i odpowiadajacych albo porze roku albo nawet miesiacowi pstrykniecia fotki i dopisz krotki komentarz. Widzialam taki u jednej osoby. Dostala od wnuka. Bardzo sie z niego cieszyla. Do Poziomki. Super stronka. Dzieki. Pozdrawiam.

Aniołki z masy solnej na kaloryferze ładnie wysychaja , grube figurki i świeczniki to raczej w piecyku. Z masy solnej można zrobić tez ramkę , bryloczek lub talizman dla taty . Pozdrawiam.

Gość Klaudia5985
dziękujęęęęęęęęęęęę serdeczmie za wszystkie podowiedzi:))). Już jestem pewna- kalendarz dostanie mama. Zrobię go tak: postaram się dopasować ilustracje z gazet do pór roku, jeśli jednak się nie uda, po prostu wezmę byle jakie ilustracje:))). Dziękuję Motylku:*. Może masz jeszcze jakieś pomysły??? Może jescze ogólnie macia jakieś propozycje??? A Motylku, wiesz jak wykonać jakiś talizman?? Bo ja niestety- nie wiem. To wszystko:). Czeeeeeeekam na odpowiedzi:).

Gość Klaudia5985
Dziewczyny, co mogę zrobić sama oprócz kalendarza lub aniołków itp. masy solnej??????????? Podawajcie swoje propozycje, bo jestem bardzo niecierpliwa:)). Pa:*:):*:):*:):*:):*:):*:):*:)

Gość Malina2624
Dziewczyny!!!! Proszę, napiszcie Wasze pomysły na prezenty!!!! Z góry DZIĘKUJĘ!!!!!!!!! Pozdrawiam:*.

Gość jajajja
:) W jabłko wbij lizaki , albo napakuj do skarpetek lizaki bądz cukierki- efekt niesamowity!!!

Gość Edytka1998
Zapomniałam dodać że fajne żeczy są również na www.e-joanna.eu. ;]

Gość juluchna2
Jak byś chciała robić coś z masy solnej to radzę ci zrobić już teraz. To proste. Ja robiłam w szkole na kółku plastycznym. Robisz tyle masy ile ci będzie potrzeba. (Jeśli chcesz od razu kolorowe to możesz wziąć farbki plakatowe, rozdzielić masę na np. 5 części : dla mamy, taty, babci, dziadka, brata. To zależy ile ramek chcesz robić. Wtedy bierzesz jedną część i nakładasz pędzelkiem dużo farby, co i raz rozgniatając i patrząc czy tyle farby starczy. ). Odrysowujesz na kartonie A4 jakieś zdjęcie (ale takie jakieś stare bo się upaćka masą) takie jak każdy będzie mniej więcej w albumie miał. Gdy flamastrem na kartonie odrysujesz zdjęcie formujesz masę solną. To znaczy kładziesz zdjęcie na kartonie, robisz ramkę (chyba wiesz o co mi chodzi), wkładasz zdjęcie tylko na chwilkę, żeby zrobiło się takie jak by miejsce, by osoba, której dajesz ramkę mógł włożyć zdjęcie. Teraz gdy ramki są gotowe połóż je na parapecie, bo schną ok. 3 tygodni.

Gość a może biżuteria
Np z "kryształami Swarovskiego" Na allegro jest duży wybór bigli (tych zaczepek do uszu) i kryształków. Popatrz sobie: http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=Swarovski&from_showcat=1&category=19734 Nie jest to droga sprawa a biżuteria wychodzi piękna. Akcesoria - zaczepki do uszu i wisiorków są ze srebra albo pozłacane. Pozdrawiam.