Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiulka88

Problem z młodzieżą PRACA pomocy!!!

Polecane posty

mam napisać pracę o problemach z młodzieżą w wieku 16-17 lat w szkole. Chodziłam po różnych placówkach ale jedynie co mi są w stanie powiedziec to tylko to, że młodzi palą papierosy i zażywają narkotyki itp. tym samym są niegrzeczni na lekcjach ale to są oczywiste problemy o których jest głośno. Czy znacie może inne przykłady problemów?? jak im zapobiegać?

rozwiązań nie znam, ale mogę podrzucić ci ciekawy problem do przeanalizowania mianowicie przemoc i agresja. Ciekawym tematem jest wzrost agresji wśród dziewczyn. Umawiają się na ustawki itp. Nie zapomnij o upadku wartości moralnych i braku wzorców, które widzi się w tzw. krajach wysoko rozwiniętych. Brak szacunku dla ludzi oraz edukacji. W biedniejszych krajach nauka jest traktowana jako szansa, przywilej, nie zaś obowiązek.

W zasadzie podałaś chyba większość problemów dotyczących młodzieży w tym wieku. Mi się jeszcze nasuwa problem znęcania się nad kolegami, wymuszenia różnego rodzaju, problemem jest też jeśli taki młody człowiek nie akceptuje siebie i wtedy swoją nieśmiałością i niezdolnością do integracji jakby prowokuje agresywne zachowania innych nastolatków.

Poza tym agresja w stosunku do nauczycieli- często spowodowana nastawieniem środowiska i rodziców. Tyle się teraz słyszy o prawach dziecka, nietykalności cielesnej itd. A nikt tak naprawdę nie tłumaczy dzieciom i młodzieży, że to powinno działać w obie strony- więc konsekwencje powinny być też wyciągane w stosunku do młodzieży jeśli naruszą prawa i godność nauczyciela.

Co do zapobiegania w kwestii ostatniego problemu to myślę, że przy okazji mówienia o prawach dzieci i młodzieży powinno się podkreślać, że inni też mają prawa, podać przykłady kar dla nieletnich...może na jakichś pogadankach z psychologiem na lekcjach. Poza tym dla rodziców nastoletnich dzieci też by się takie zajęcia przydały- w celu zapobiegawczym.

Gość andora
Kasiulka, oprócz narkomanii i palenia papierosów możesz też poruszyć problem różnych subkultur (jak wpływają na młodych ludzi), problem prostytucji nieletnich (o czym się milczy, a jest to również problemem w dużych miastach), problem przestępczości nieletnich.

Możesz też napisac o braku pozytywnych wzorców do naśladowania, o braku zainteresowania ze strony rodziców, o postawie roszczeniowej młodzieży. Temat rzeka. Udanego pisania.