Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Różowe plamy i wysypka

KAKAO - uczulenie...

Polecane posty

Witajcie, może ktoś z Was wie coś nt. uczulenia na kakao, lub sam jest uczulony. Od jakiegoś miesiąca piję kakao z witaminami, bardzo je lubię, ale... od tego czasu zauważyłam wysypkę, czerwone plamy, swędzące i wysuszające te zaczerwienione miejsca na skórze. Czy możliwe, że to uczulenie na kakao?

🖐️

tak. Ja jestem uczulona na samo kakao i na produkty zawierające kakao, czyli czekolady itp., oraz na wszystkie pozostałe słodycze. Moja kuzynka też jest uczulona na kakao, ale je pozostałe słodycze (te niezawierające kakao). Mówiła mi, że jak jadła lub piła czekoladę to wyskakiwały jej pryszcze, skóra robiła sie sucha i swędziała. Ja natomiast miałam poważne skurcze żołądka a może nawet wątroby, no i przestałam jeść słodycze. Teraz się lepiej czuje :)

Gość włodzimiera
moze tak być, ale to nie koniec swiata; bez kakao można sie obejsć, gorzej, jak się ma np. uczulenie na mleko i pochodne

Tak mam opryszczkę, skórę suchą i swędzącą... Muszę iść z tym do lekarza? Czy tylko takie objawy wywołuje to uczulenie? Może być coś gorszego?

Gość agata2601
Mam 1,5 roczną córkę, najpierw miała zaczerwienione oczka, następnego dnia wystąpiła wysypka na szyi, następnie była rozpalona na prawie całym ciele, praktycznie oprócz dolnej części stóp, to rozpalenie wyglądało jak by była poparzona od słońca, wszystko ją swedzi śpi niespokojnie jest rozdrażniona napewno z bólu, wokół ust jest też to zaczerwienienie,na 4 dzień zaczęła jej schodzić z szyi skóra. Lekarz powiedział że to może być uczulenie pokarmowe, a kolejny że mam zmienić pieluszki, nie wiem co robić czym ja smarować, teraz jej podaję alertec i smaruję ją linomagiem, proszę o jakąś podpowiedź, dziękuję

zawsze jak jem gorzka czekoladę, bądź coś z zawartościa dużą kakao to zawsze od razu kicham. czasem nawet dwa razy... Czy myślicie że to alergia? Dodatkowe objawy to suchość skory. czasami robią mi się plamki pełne swędzących krost bądź wysypka na twarzy. Ale nie wiem czy to zależne od czekolady bo nigdy nie zaobserwowałam żeby pojawiało się niedługo po zjedzeniu. Najgorsze jest to że czekoloade kocham :(

Gość uczulona
Ja jestem uczulona na kakao. Tylko ze u mnie objawy sa inne niz u innych ludzi. Uplawy z drog rodnych. 20 lat zajelo mi wykrycie przyczyny dolegliwosci. Nikt nie wiedzial dkaczego tak mi sie dzieje. Jak odkrylam to, to bylam w szoku. Nie jem kakao, ani czekolady od dwoch lat i jestem czysta jak łza, zadntch dolegliwosci, czuje sie swietnie. I dodam jeszcze jedno, ze jak kochalam czekolade, tak jej teraz nienawidze! :-)