Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja mam też

Zupa na imprezę

Polecane posty

Gość Ja mam też

Witam. Jaką zupę można ugotować na imprezę jako piewrwsze danie?? Oprócz tych zwykłych typu pomidorowa i rosół. W necie jest dużo przepisów, ale chciałabym jakiś wypróbowany. Z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po co to komu wiedziec
na impreze?!?! lols zrób krupnik moja świetej pamieci babunia robila przepyszny krupniczek:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość I bum i bum...
uszka z barszczem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość y jkrddv
curry z kurczakiem i groszkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupka chińska
;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahnbv
zupka z torebki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupe krem np z zielonego
groszku z grzankami lub bez , zurek, zupa gulaszona moze byc w wydrazonych specjalnych bułach, zupa rybna, zupa cebulowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja mam też
Super rady. Na pewno ze wszystkich skorzystam.Wiedziałam , że mogę polegać na tym forum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja mam też
Zupa krem. Ale jak się robi tą gulaszową??Daj przepis!!!Albo na żurek w bułkach czy chlebie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zawsze robilam
ziemniaczana...na wedzonych zeberkach, z podsmazonym boczkiem, bardzo aromatyczna..pyszna..wszystkim smakowala...i byla sycaca wywar miesny(ew kostki:(),plus warzywka w stylu marchew pietrucha w calosci potem wyjmujemy...czasem scieralam do zupy oki do wywaru wrzucasz owe wedzone zeberka...ale roblam i z biala podsmazona kielbaska...rozniasto wywar nabiera aromatu i smaku czasaem te obieralam miesko z zeberek ii siekalam i wdorzucalam do zupki... ach dodaje sporo cebulki pokrojonej w kostke i wczesniej podrumienionej na patelce np z boczkiem:0 potem wrzucasz pokrojone w mala kostke ziemniaczki--...kiedy sa mieciutkie dodaje smietane z maka...czasem robie zasmazke...i gotowe...ach i sporo majeranku...pewnie nie jest to zupa ziemniaczana wlasciwa jednak ja ja tak nazywam....a i sporo czosnku...aromat podawalam w malych miseczkach pozypane na srodku swierza zieleninka i kilkoma skareczkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zawsze robilam
oj przepraszam dziewczyny za literowki, ale juz ledwo widze klawiature..padam na twarz.dobranoc i smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ostatnio wymyslilam zupe rybna, niebo w gebie :), przepis wzorowalam na zupie, ktora jadlam w najlepszej restauracji rybnej w Barcelonie (Botafumeiro) skladniki (na duzy garnek): - duza cebula (pokrojona w polkrazki) - 2 puszki calych pomidorow - 3-4 anchois (ja lubie wiecej) - 100 gram krewetek lub rakow (obranych) lub innych owocow morza - 400 gram dowolnej ryby (filety, pokrojone w duze kawalki) - 2 zabki czosnku (drobno posiekanego) - sok z cytryny - lyzka oliwy - swieza natka pietruszki - przyprawy (sol, pieprz, curry, etc.) przygotowanie: - cebule zeszklic na oliwie, pod koniec dodac czosnek, chwile poddusic; - dodac anchois, podsmazyc na wolnym ogniu az sie rozpadna; - dodac pokrojone pomidory wraz z zalewa, dusic az wszystko sie przegryzie; - dolac wody do pelna, zagotowac, nastepnie dodac rybe i gotowac na wolnym ogniu, zeby sie zbyt nie rozpadla; - dodac krewetki (lub inne owoce morza) i zagotowac; - doprawic przyprawami i obowiazkowo sokiem z cytryny, mozna tez zabielic smietana gotowe :) podawac z bagietka z maslem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiecej pisania-niż roboty,jeśli ktoś lubi takie smaki,ci,co jedli tą zupę to chwalili (a gotowa w 20 minut) zupa cebulowa- smaży się na mieszaninie oliwy i masła dosyć dużo cebuli pokrojonej w dosyc dużą kostkę,smaży się jakiś czas,mieszając oczywiście,niektóre kawałki mogą się zbrązowić,jak już stwierdzasz,że jest usmażona,posypujesz dwiema łyżkami mąki pszennej i jeszcze chwilę smazysz-cały czas mieszając (ze 2 minuty) zalewasz to wrzątkiem-chociaż niekoniecznie wrzątkiem-ale wtedy się szybciej zagotuje-tak by pokrył cebulę,po zagotowaniu-powinno bycć gęste i mielisz to blenderem-ja mielę końcówką z nożykiem od miksera-bo blendera nie mam po czym stawiasz na gaz,dolewasz tyle wody ile jest Ci potrzebne,dodajesz odpowiednią ilość kostek rosołowych i zagotowujesz na koniec,dodajesz przecisnięty ząbek czosnku (z czosnkiem już tej zupy nie zagotowywac,bo straci czosnek smak do miseczek,rozkładasz starkowany na dużych otworach żółty ser i zalewasz zupą-bardzo gorącą podaje się to z grzankami lub groszkiem ptysiowym-nie wsypuje grzanek od razu do zupy,tylko podaję osobno,żeby cały czas chrupały zaletą jest to,że można ją przygotować wcześniej i nie traci smaku przy podgrzewaniu i raczej nie da się jej spieprzyć,kiedyś za mało przysmażyłam cebulę-i zupa miała blady kolor,teraz pilnuję,żeby jakaś jej częśc (cebuli) była mocno przyrumieniona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zupę rybną zrobię w przyszłym tygodniu,od pewnego czasu szukam jakiegoś sensownego przepisu,ale w każdym mi coś nie pasuje,tutaj tylko owoce morza mnie odstręczają,ale w sumie,po pierwsze mogę je sobie podarować,a po drugie to i tak głownie dla męża,a on je wszystkie dziwne rzeczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia Zuza
solianeczka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ta zupa dla mnie juz jest zmodyfikowwana, bo w oryginale byly kalmary, malze, ktore ja uwielbiam, ale wlasnie u mnie maz nie jest fanem tych zyjatek i tylko krewetki lubi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polecam zupę cytrynową
na imprezę doskonała: rosół, cytryna, jajo do zaciągnięcia, ryż lub grzanki lub groszek ptysiowy przepis w każdej dobrej ksiązce kucharskiej np. Kuchnia Polska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zupa grzybowa w 15 min. - przepis na ok 3-4 porcje. - duza garsc suszonych borowikow (albo innych porzadnych grzybow lesnych) zalewamy wrzatkiem w misce. grzyby musza byc rozdrobnione, albo po namoczeniu pokrojone, ale z tym jest wiecej roboty. - w garnku podsmazamy na masle ze 2 szalotki (ew. zwykla cebule, ale szalotka jest o nibo lepsza) - gdy sie zezloci wlewamy 3 szkl. wyaru jarzynowego. do tego dodajemy grzyby wraz z woda. - gotujemy kilka minut, az grzyby beda miekkie i ich smak przejdzie do zupy. - na koniec dadajemy kika lyzek tlustej slodkiej smietany. - przyprawiamy wg. potrzeb sola i pieprzem. jesli chodzi o proporcje, to juz pod koniec gotowania tzeba sie samemu rozeznac, czy dodac troche wiecej wywaru, czy smietany, mozna tez dac odrobine maki po uzsmazeniu cebuli. ps. jest to tzw. zupa wigilijna, wzorowana na przepisie z bon apetit, tylko uproszczona. mozna do niej dodac troche makaronu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość latający Holender
A może pieczarkowa-krem z groszkiem ptysiowym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marietttka
jeśli ma to być impreza warto podać coś mniej zwyczajnego i pospolitego, niż na co dzień gotujemy, ale żeby za bardzo nie wydziwiać i nie siedzieć później pół dnia w kuchni gotując :| ja mogę polecić przepis, który w sumie niedawno znalazłam ale już wypróbowałam parę razy: zupę serową na winie:) na imprezę w sam raz myślę;P http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/zupy.html/12/Zupa_serowa_na_winie_z_grzankami/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×