Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam parę pytań

Pierwsza pomoc - Znasz się?

Polecane posty

Gość mam parę pytań

Może się znasz? Bo mam takie pytanie. Wiadomo, pierwszą pomoc można przeprowadzać u osób dorosłych, dzieci i niemowląt. Ok, tego uczymy się w szkolę. Ale moje pytanie. Co ze zwierzętami? Czy np u psa można przeprowadzić RKO? Może wiesz, czy jest to do zrobienia, czy to w ogóle możliwe?! A może są jakieś przeciwwskazania do tego? I jeszcze jedno pytanie: Chodzi mi o ustawienie w pozycji bocznej ustalonej, łapiesz w czym rzecz? Bo wiadomo jak trzeba ustawiać i tak dalej... Ale teraz co z inwalidami?? Jeśli ktoś nie ma np ręki, nogi, albo nie mówiąc już, że nie ma tego i tego. To co w tedy? Co ja mam robić? Przecież taka osoba będzie się gibać na boki, jeszcze jej coś zrobię. Może ci sie moje pytanie dziwne wydają, ale w końcu taką wiedzę też warto mieć! Więc jak wiesz coś w tej sprawie, to dzięki serdeczne. Jestem wdzięczna ;)

Gość anulka 13
Odnosnie pozycji bocznej ustalonej, to mozliwe, ze jest tylko dla osob, ze tak powiem, pelnosparwnych. Ona ma pomagac, a nie przeszkadzac. Kiedys uczylam sie rowniez reanimacji przez plecy - malo skuteczna, ale jesli poszkodowany ma zamsakrowana twarz, tej pozycji mozna uzyc. Moze w przypadku osob niepelnosprawnych tez sa inne dodatkowe pozycje...

Gość mam parę pytań
Aha... Ale z tymi zwierzętami to mnie wiesz?