Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asas

pobieranie szpiku kostnego

Polecane posty

czy ktoś z was miał pobierany szpik kostny? czy to boli? czy są po tym jakieś powikłania? z jakiej części ciała się go pobiera?

a czy jest ktoś kto przeżył to osobiście i może podzielić się \"wrażeniami\"?

Gość a czczy
Co trzeba zrobić, żeby być dawcą? I jakie spełniać warunki?

a czy jest tutaj ktoś, kto kto miał pobrany szpik kostny, bo interesuje mnie bardziej to, jako to wygląda ze strony praktycznej.

Gość wygląda to tak
że idziesz, ubierają w koszulkę jak do zabiegu, dają głupiego jasia, dają znieczulenie, kładą i dziabają - zabieg należy do raczej bolesnych mimo znieczulenia, bo igła jest gruba i trzeba przekłuć kość biodrową. bardzo rzadko pobiera się z mostka. potem zaklejają plasterkiem, dochodzi się do siebie i tyle. zazwyczaj jest to dwudniowy pobyt na oddziale.

dziękuję bardzo za odpowiedź. a czy mogą być po tym jakieś powikłania np. uszkodzenie jakiegoś nerwu w nodze itp.?

Gość wygląda to tak
eee, kość jest zaraz pod skórą, spokojnie ;)

Gość hyjukgfc
ale nie wkluwa sie w kregoslup przeciez tylko w kosc biodrowa wiec spokojnie:)

Ja oddawalam krew i jestem zapisana w bazie dawcow szpiku.mam nadzieje ze kiedys bede mogla komus pomoc.a co do oddawania szpiku o reczej boli.ale warto.:)

Asas nie mysl tak gdyby tak wszystcy mysleli to by nikt szpiku nie oddawal.szpik sie odnawia,to nie jest tak ze ci pobiora i do nie masz terotycznie mozna co pol roku oddawac szpik.ale w praktyce male jest prawdopodobienstwo ze zanjdzie sie chodz by jedna osoba ktorej bedzie miala takie same dnA

moj facet mial pobierany szpik kostny z mostka . wbijali mu igle i mowil ze cholernie bolalo, nawet po paru dniach, tygodniach jak sie tam dotykal to bolalo. ale kazdy przecvhodzi inaczej moze ciebie nie bedzie bolalo glowa do gory:)

Gość dgggdgfd
aska1234567 - jak to? Chcesz powiedzieć, że gdzieś tam na świecie może być ktoś, kto ma IDENTYCZNE DNA co ja???

halo halo! jest jeszcze ktoś komu pobierano szpik kostny i może napisać jak to wyglądało?

Gość olazbloku
Ja bym chciała oddać szpik, ale niestety boje sie tego że przed zabiegiem oddaje sie krew. Zabieg w postaci "operacji" ze znieczuleniem spokojnie bym przeżyła i poszłabym chętnie. Ale szkoda ze zabierają 450ml krwi (chociaż potem oddają;) ) Ja nie moge znieść myśli o tym ze ktoś mi objętość strzykawki wypompowuje (po czym też mi sie ostatnio slabo zrobiło), a co dopiero dwie filiżanki krwi.

Gość dobre serce
olazbloku -> pomyśl że poboli Cię to przez kilka dni w najgorszym wypadku ale komuś możesz uratować życie ;)

Gość gość
tak ja oddawałam, jestem 3 tygodnie po oddaniu szpiku z talerza kości biodrowej. ból jest odczuwalny nadal ale już niewielki, wyniki w porządku :) a świadomość że być może uratowałam życie 12letniej dziewczynce z usa bezcenne

Gość gość
Ja mam za wysoką bilirubinę. Nie wiem od czego. Wszystkie inne wyniki dobre, ale przez bilirubinę nie mogę oddać.

Gość Ja chcę oddać koledze
i potwornie się boję tego bólu,ale cóż mam robić, patrzeć jak umiera?

Gość gość
Mialam pobierany we wtorek I w dalszym ciągu przebywam w szpitalu z potwornym bólem glowy bez tabletek nie moge wstac z łuzka po 5 dniach wcale nie czuje sie lepiej ból jest nie do wytrzymania

Dyskomfort to zastrzyki, przed pobraniem krwi dawca musi przez kilka dni przyjmować zastrzyki z lekiem, który zwiększa liczbę komórek krwiotwórczych. Zabieg przeprowadza się, gdy ich liczba jest wystarczająca. To nie boli ponieważ Operacja wykonywana jest przy znieczuleniu ogólnym. Moja koleżanka 3 tyg temu była na pobraniu szpiku, troszkę się bała ale lekarz jej wszystko wytłumaczył.

Gość Pee
Polskie prawo jest do bani. Jestem nosicielem wirusa Zótaczki w 100% wyleczalny. Nie bédá mnie leczyć bo jestem tylko nosicielem. Nie moge przez to oddac szpiu kostnego. Może źle mysle ale wolał bym mieć wyleczalną żółtaczkę niż raka.