Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już za chwile mamuśka

przejscie z L4 na urlop macierzyński

Polecane posty

mam pytanie do mam orientujacych sie w temacie. jestem na końcowce ciazy, mam zwolnienie lekarskie do 12 grudnia a termin na 5. powiedzcie mi prosze co po porodzie trzeba dostarczyc pracodawcy zeby przejsc na urlop macierzynski i ile mam na to czasu? bede wdzieczna za pomoc

nikt nie wie?

podnosze

Gość co za nierob
ty nierobie, powienien cie wylac bo pensje tylko bierzesz na darmo

Po porodzie idziesz do kadrowej razem z aktem urodzenia maleństwa :)Ona wypisuje ci wniosek o macierzyński, pracodawca przyznaje i decyzję dostajesz po paru dniach do domu :) Z racji tej że ci się należy od dnia porodu liczone ci są dni urlopu macierzyńskiego :) Przerabiałam to w sierpniu :) Pzdr

w szpitaku ci wypisza od kiedy mas zurlop macierzyński

Mnie wypisali w szpitalu zaświadczenie o porodzie celem przejścia na urlop macierzynski i to wystarczyło. Nie składa sie zadnego wniosku, bowiem urlop obowiązuje z mocy prawa i nikt nie musi go potwierdzac w postaci zgody szefa.

dzięki wielkie za informacje :)

no to mam nadzieje ze i u mnie tak bedzie i wystarczy podrzucic to zaswiadczenie do pracodawcy. zastanawiam sie tylko co bedzie jesli nie urodze do konca zwolnienia - co wtedy z dniami pomiedzy? no ale o to bede sie martwic jak nie urodze :)

wtedy przechodzisz na macierzynski a tak wogole to na dlugo dostalas to zwolnienie i tak, u nas wystawiaja tylko do dnia porodu, jak nie urodzisz to przechodzisz na macierzynski przymusowo

ten termin który wa podałam jest według poczecia a w karcie ciazy mam jeszcze jeden, troche pozniejszy i wlasnie wedlug tego pozniejszego lekarz wypisal mi zwolnienie - moze zaoszczedze troche macierzynskiego ;)

Gość gość
jak ktos mogl napisac" Ty nie robie" kobieta w ciazy ma pelne prawo do l4 i urlopu, nieroby to sa bezrobotni ktorym sie pracy szukac nie chce. Kobiety w ciazy potrzebuja spokoju i odpoczynku!

Gość gość   Rozka
kobiety w ciązy moga funkcjonowac dokładnie tak jak te nie w ciązy , poza jakimiś znacznie większymi wysiłkami oczywiście. ciąza to stan fizjologiczny a nie choroba , teraz każda prawie idzie na L-$ wykorzystując pracodawce i ZUS , a juz urlop wypoczynkowy za urlop macierzyński to skandal

Gość gość
20.13 nie zesraj sie

Gość gość
Rozka nie kazdy pracownik chce isc na l4.. u nas w firmie pracodawca wrecz zmusza do pojscia bo boja sie odpowiedzialnosci jakby cos sie stalo.. a I nie chca oslabiac zespolu ciezarna ktora niewiele moze I trzeba pod nia ukladac grafik.

Gość gość
Ja dostałam kilka ładnych tysięcy ekwiwalentu, bo byłam w ciąży na L4.