Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo bardzo prosze

MASA SOLNA - blagam,jaki najlepszy sprawdzony przepis???

Polecane posty

Prosze,jesli ktos zna sprawdzony przepis na mase solna (slyszalam i czytalam rozne wesrcje,z gotowaniem,z klejem do tapet) bardzo bym prosila zeby ktos go napisal.Chcialabym zrobic kilkanascie figurek,naraz.I mam kilka pytan do tego: -jak nalezy laczyc poszczegolne czesci figurki? na wode,na wykalaczke? -czy malutkie czesci,np nosek czy raczki,nie odpadna podczas wypiekania? -jakimi farbami najlepiej malowac? plakatowkami? -czy jesli wloze go glowki spinacz(zeby zrobic ozdobe na choinke,wiszaca),to nie peknie nic podczas wypiekania? Bardzo bardzo dziekuje za odpowiedzi:))))

Ja łączyłam mąke, sól i wodę, plus odrobinę oleju. Wszytsko na oko, metoda prób i blędów. Z tym, że jak dałam za dużo oleju to sie wszystko rozłaziło:D Dokładny przepis znajdziesz w necie. Wpisz w google \"masa solna\". Poszczególne części łączyłam na wodę, a pomagałam sobie wykałaczką, bo były za malutkie, żeby dociskać palcem. Nic nie odpadło podczas wypiekania. Jeśli już to wcześniej, ale to jakies pojedyńcze kawałki. Ponieważ ta masa jest ciężka to mi się figurki rozplaszczały nieco i przeginały i nie wiem co na to poradzić. Po prostu powychodziły takie zabawne krzywusy: pogarbione bałwanki, pochylone mikołaje. I jak jest coś za cienkie to się może pokruszyć. Malowałam plakatówką po wypieczeniu. Z tym spinaczem nie mam pewności. Obawiam się, że może pęknąć:( Ale może ja po prostu miałam złe ciasto i dlatego takie to wszystko nieforemne było:D

fajnie ze odpisalas;) a moze orientujesz sie,gdzie mozna dostac taka mase? http://shpinelka.sitecity.ru/lalbum_0805083622.phtml?pix=3&p_ident=lalbum_0805083622.p_1105055316 bardzo mi sie te figurki podobaja i o wiele latwiej byloby je robic z gotowej kolorowe masy,jak na zdjeciach,dla mnie to wyglada jak plastelina...myslisz ze daloby sie zrobic takie figurki z masy solnej? i potem je pomalowac?

Mnie to wygląda na jakąs modelinę. Do dostania w papierniczym. I chyba rzeczywiście będzie dużo łatwiej niz masą solną. A tez się wypieka. A zając fajny:)

Gość żeby się figurki
nie garbiły - to ja robię im szkielet - np. ze zgniecionej folii (tej srebrnej). Można ją potem wyjąć lub zostawić. Albo robiłam świecznik - na tych tekturkach z papieru toaletowego, tylko odpowiednio przyciętego.

Gość Kamiska2
Odświeżam wątek bo nadchodzi czas świątecznych przygotowań i może właśnie teraz przepis na masę solną wam się przyda :) To znajdziecie go na http://ibeauty.pl/jak-zrobic-mase-solna/ , robienie ozdób świątecznych czas start !