Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Walenty_18

Czy można dodac do swojego nazwiska , nazwisko rodowe matki jako drugi człon

Polecane posty

Bardzo podoba mi się rodowe nazwisko mojej mamusi . Ładnie by brzmiało z moim obecnym nazwiskiem jakie otrzymałem po ojcu . Czy jest to możliwe bym miał dwuczłonowe nazwisko . Pierwsza (swoje obecne) - po ojcu Drugie (Jako drugi człon) - panieńskie nazwisko matki

Gość oczywiście tak

Gość pinokjjoo
dopisz sobie markerem i nie zawracaj dupy. 🖐️

Gość Marysia Swiety Mikolaj
idziesz do urzedu miasta/gminy i wypelniasz odpowiedni wniosek...praktycznie mozesz zmienic nazwisko na kazde oprocz tzw. arystokratycznych (mozesz to zrobic, ale musisz udokumentowac ze nazwisko to ci sie "nalezy" )lub ogolnie uznanych za znane (Mickiewicz, Staff) czy obrazliwe, w sumie zalezy to wylacznie od tego, kto podpisuje zgode (moze odmowic, ale w sytuacji, kiedy nazwisko jest "rodzinne" mysle ze nie bedzie wiekszych problemow)

A osoba która ma już 18 lat może zrobic to sama . Nie potrzebuje np.zgody rodziców . Bo wiem że mama bez problemów by się zgodziła , gorzej byłoby z tatą .

oczywiscie, wlasnie o to chodzi zeby byc pelnoletnim ;)tym bardziej ze mozesz sobie zmienic np. na Kulfon, niekoniecznie na jakies rodowe, wiadomo jednak ze wtedy moznaby sie spotkac z odmowa...nie wiem tylko jak na to popatrzy urzednik, bo wiadomo ze podwojne nazwisko u faceta nie jest zbyt popularne ale nie jest to np. niezgodne z prawem...tylko trzeba uzasadnic dlaczego chcesz to zrobic...i tu moze byc problemos

Gość postronna obserwatorka
Tak. Jak najbardziej. Mój mąż tak zrobił. Na prośbę umierającej matki. Ja jako żona również mam dwa nazwiska. Jego ojca i panieńskie jego matki. Tak jak On.

Gość postronna obserwatorka
Marysia Nikomu się nie trzeba z niczego tłumaczyć. Po prostu przyjmujesz jako drugie nazwisko panieńskie matki i koniec. U nas tez się ładnie skomponowało. Wernal - Kryniccy

postronna obserwatorko we wniosku maz nie pisal prosby o zmiane i nie pisal dlaczego to chce zrobic?? nie sadze...na pewno pisal, w jednym urzedzie maja to gdzies w innym patrza na to, zeby np. nie dodawac sobie roboty i miec podstawe do odrzucenia gdyby takowe bylo

Po pierwsze ja nie chce zmieniac nazwiska , tylko dodac do swojego nazwiska druga człon ( rodowe nazwisko matki ) , nie robie tego na jej prośbe , lecz właściwie na prośbe swojego dziadka ze strony matki . Po drugie czyli w wieku 18 lat , spokojnie moge to zrobic , a ile coś takiego kosztuje .