Gość m11m11 Napisano Grudzień 2, 2008 Bardzo prosze o porade...poszłam do lekarza z powodu złego samopoczucia (nagłe chudnięcie, osłabienie itp.) szczegółowe badania moczu i krwi niczego nie wykazały. Lekarz zmierzył mi cisnienie i okazałosie zbyt wysokie. Kazał mi mierzyc przez tydzien kilka zay dziennie elektronicznym aparatem. Ciśnienie za kazdym razem było podwyższone, czasami siegało 160/117 tętno 118, najnizsze 130/90 tetno 80- w pojedynczych przypadkach. Dodam, ze napewno nie było to wywołane stresem, cisnienie było mierzone w roznych sytuacjach, i kiedy byłam bardzo spokojna równiez było ono zbyt wysokie. Wazne jest jeszcze to, że jestem osobą 23-letnia, waze 48 kg, nie pale papierosów, nie korzystam z używek, alkohol okazjonalnie. Inna dolegliwoscia która mi dokuczała i dokucza cały czas jest dziwne uczucie w nogach, czesto czuje okropne mrowienie połaczone z bólem, występujace kilka razy dziennie. Ciezko to opisac- to taki bol jak po przemarznieciu na mrozie nogi zaczynają sie nagrzewac, albo puchna pod wpływem ciepła... Bedac na kolejnej wizycie u lekarza wysunuł on następująca teze- mam asymetrie ciśnienia tzn. na jednej rece cisnienie ok 160/100 na drugiej 130/90. Puls zawsze podwyzszony. Natomiast jesli chodzi o nogi tętno jest o wiele słabiej wyczuwalne, tak jakby krew nie była rownomiernie pompowana do wszystkich czesci ciała. Do tego dochodzi kołatanie serca. Lekarz podejrzewa koarktacje aorty- jakies zwęrzenie, które jest dosc niebezpieczne. Jesli jesgo podejrzenie by sie potwierdziła musiałabym byc operowana!!!! Zostałam skierowana do kardiologa na echo serca, niestety nawet prywatnie nie moge isc od reki-wizyta dopiero w przyszłym tygodniu. Kilka dni temu zdarzyło mi sie omdlenie- czego nigdy wczesniej nie mialam.W miedzy czasie miałam robione: usg jamy brzusznej pod katem nerek i nadnerczy, rtg klatki piersiowej, badana była tarczyca -usg i poziom hormonow we krwi- wszystko bez zarzutów, prawidłowo. Bardzo sie tym martwie. Prosze, poradzcie- czy to mozliwe, zebym miała taka wade nie majac wczesniej zadnych dolegliwosci? co jeszcze moze byc przyczyna takich objawów w tak młdym wieku. Kazda opinia i porada jest dla mnie bardzo cena, zanim przyjdzie dzien wizytu u kardiologa to chyba nerowo sie wykoncze. Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach