Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość m11m11

koarktacja aorty/CZY TO MOZLIWE???

Polecane posty

Gość m11m11

Bardzo prosze o porade...poszłam do lekarza z powodu złego samopoczucia (nagłe chudnięcie, osłabienie itp.) szczegółowe badania moczu i krwi niczego nie wykazały. Lekarz zmierzył mi cisnienie i okazałosie zbyt wysokie. Kazał mi mierzyc przez tydzien kilka zay dziennie elektronicznym aparatem. Ciśnienie za kazdym razem było podwyższone, czasami siegało 160/117 tętno 118, najnizsze 130/90 tetno 80- w pojedynczych przypadkach. Dodam, ze napewno nie było to wywołane stresem, cisnienie było mierzone w roznych sytuacjach, i kiedy byłam bardzo spokojna równiez było ono zbyt wysokie. Wazne jest jeszcze to, że jestem osobą 23-letnia, waze 48 kg, nie pale papierosów, nie korzystam z używek, alkohol okazjonalnie. Inna dolegliwoscia która mi dokuczała i dokucza cały czas jest dziwne uczucie w nogach, czesto czuje okropne mrowienie połaczone z bólem, występujace kilka razy dziennie. Ciezko to opisac- to taki bol jak po przemarznieciu na mrozie nogi zaczynają sie nagrzewac, albo puchna pod wpływem ciepła... Bedac na kolejnej wizycie u lekarza wysunuł on następująca teze- mam asymetrie ciśnienia tzn. na jednej rece cisnienie ok 160/100 na drugiej 130/90. Puls zawsze podwyzszony. Natomiast jesli chodzi o nogi tętno jest o wiele słabiej wyczuwalne, tak jakby krew nie była rownomiernie pompowana do wszystkich czesci ciała. Do tego dochodzi kołatanie serca. Lekarz podejrzewa koarktacje aorty- jakies zwęrzenie, które jest dosc niebezpieczne. Jesli jesgo podejrzenie by sie potwierdziła musiałabym byc operowana!!!! Zostałam skierowana do kardiologa na echo serca, niestety nawet prywatnie nie moge isc od reki-wizyta dopiero w przyszłym tygodniu. Kilka dni temu zdarzyło mi sie omdlenie- czego nigdy wczesniej nie mialam.W miedzy czasie miałam robione: usg jamy brzusznej pod katem nerek i nadnerczy, rtg klatki piersiowej, badana była tarczyca -usg i poziom hormonow we krwi- wszystko bez zarzutów, prawidłowo. Bardzo sie tym martwie. Prosze, poradzcie- czy to mozliwe, zebym miała taka wade nie majac wczesniej zadnych dolegliwosci? co jeszcze moze byc przyczyna takich objawów w tak młdym wieku. Kazda opinia i porada jest dla mnie bardzo cena, zanim przyjdzie dzien wizytu u kardiologa to chyba nerowo sie wykoncze. Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich!

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować