Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wypracowanie

nie umiem tego napisać...

Polecane posty

Gość wypracowanie

mam taki temat "Jak sprawy Abrahama interpretuje bohater wiersza Wisławy Szymborskiej?Czym jest sprawa Abrahama" ... nie wiem zupelnie co mam napisac;( czy ktos to rozumie?

Gość wypracowanie
wiersz pt."Noc" :( prosze pomózcie mi mozej akies strony macie no nie wiem juz sama..

Noc I rzekł Bóg: Weźmij syna twego jednorodzonego, którego miłujesz, Izaaka, a idź z nim do ziemi Moria i tam go ofiarujesz na całopalenie na jednej z gor, którą tobie wskażę. Co takiego zrobił Izaak, proszę księdza katechety? Może piłką wybił szybę u sąsiada? Może rozdarł nowe spodnie, gdy przechodził przez sztachety? Kradł ołówki? Płoszył kury? Podpowiadał? Niech dorośli leżą sobie w głupim śnie, ja tej nocy muszę czuwać aż do rana. Ta noc milczy, ale milczy przeciw mnie i jest czarna jak gorliwość Abrahama. Gdzie się skryję, gdy biblijne oko boże spocznie na mnie jak spoczęło na Izaaku? Stare dzieje Bóg, gdy zechce, wskrzesić może. Więc naciągam koc na głowę w mrozie strachu. Coś niebawem zabieleje przed oknami, ptakiem, wiatrem po pokoju zaszumi. Ale przecież nie ma ptaków z tak wielkimi skrzydłami, ani wiatru w takiej długiej koszuli. Pan Bog uda, że wefrunął przypadkiem, że to wcale a wcale nie tutaj, a potem weźmie ojca do kuchni na konszachty, z dużej trąby mu w uszy zadmucha. A gdy jutro skoro świt ojciec w drogę mnie zabierze, pójdę, pójdę pociemniała z nienawiści. W żadną dobroć, w zadną miłość nie uwierzę, bezbronniejsza od listopadowych liści. Ani ufać, nic nie warte jest ufanie. Ani kochać, żywe serce nosić w piersiach. Gdy się stanie, co się stać ma, gdy się stanie, bić mi będzie grzyb suszony zamiast serca. Czeka Pan Bóg i z balkonu chmur spoziera, czy się ładnie, czy się równo stos zapali i zobaczy, jak na przekór się umiera, bo ja umrę, nie pozwolę się ocalić! Od tej nocy ponad miarę złego snu, od tej nocy ponad miarę samotności, zaczął Pan Bog pomalutku dzień po dniu przeprowadzkę z dosłowności do przenośni.

Gość wypracowanie
wiersz mam;( ale to jest cos powiązane z Biblią.. jestem w 1 LO i juz wymiękam.. Boże nie daje rady ;( jestem załamana.. mam 2 z fizyki na półrocze .. ;( i jeszcze teraz to wypracowanie z polskiego

Gość lalineczka
Bohaterka się boi, uważa boga za okrutnego, za anioła śmierci. Nie ufa ojcu, który gotów ja poświęcić w imię Boga. Czuje też złość, gniew i bezsilność wobec wyroków i rozkazów Boga. Rozwiń to, dodaj cytsty, polej wodę, przygladnij sie każdej zwrotce.

Gość wypracowanie
dziekuje Ci bardzo ,ale to akurat wiem chodzi o to,ze nie wiem co to jest " sprawa Abrahama" a mam to wyjaśnic na samym początku pracy ..

Gość wypracowanie
lalineczko bardzo Ci dziekuje;* jestes kochana:):*