Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorowa zabajona

Robie roczek i nie mam pojęcia co podać do jedzenia pomóżcie drogie mamy!!!

Polecane posty

Gość kolorowa zabajona

W sobote czeka mnie taka urodzinowa imprezka (teście, rodzice, rodzeństwo) 10 osób na 16'tą. I PUSTKA W GŁOWIE co mogę podać?? Oprócz ciasta i kawy oczywiście, jakiś sałatki? Co na ciepło można zrobić?? No i dodam, że ja doświadczona kucharka nie jestem ;)

Gość Pracodawca
salatki,tort,kanapki i szampan

Gość pilkla2
zrob udka z kurczaka znaczy podziel je na dwie czesci i je przypraw i zrob w piekarniku to jest dobra rzecz

Na ciepło?To zależy jaką jesteś kucharką......ostanio na szybko u mnie były schabowe nadziewane żóltym serem i pietruszką.Były pycha a naprawde zrobione na szybko.

Gość ssssfffffffffhhhhhhhh
ja bym zrobiła 2 sałatki,kupiła gotową rybę po grecku i jakieś dobre gotowe śledzie.Zrobiłabym galaretki z nóżek.A na ciepło bigos i udka z pieczarkami.Kawa+tort i już

Gość Pracodawca
nie ma jak gotowe dania.Kurwa z domu bym taka babe wyrzucil!

nooooooo lepsze twoje kanapki hehehe

Gość niewiedzaca mamuśkaaa
ja na urodziny corci na cieplo zrobilam zapiekanke makaronowa, pycha, procz tego tort, inne ciasto, salatka ikrokiety z serem i pieczarkami, no i szampan, kawa

Gość Pracodawca
najlepsze niezdrowe i niesmaczne gotowce tepa leniwa babo!

Gość nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
o widze że nie tylko my z żona mamy taki problem też robimy roczek ale juz w ta sobote tj. 6.12 i tez nie wiemy co podac na jakies 15-20 osób.

a oczywiście szyneczke i kiełbaskę na kanapki twoje bierzesz z osobiście zabitej świni i napychanych flaków na swoim kuchennym blacie:D:D:D bo gotowych to broń boże.Takiego chłopa to bym z domu wygoniła co kiełbasy nie robi

Ja na ciepło bym zrobiła np: -paszteciki z ciasta francuskiego (możesz zrobić i drożdżowe,ale z francuskim to jest mniej pracy :D :P) Mieso (wolowe, drobiowe - ok. 500 g co kto woli) ugotować z dodatkiem włoszczyzny i przypraw (listek bobkowy, pieprz, ziele angielskie). Po wystudzeniu przekręcić przez maszynkę. Dodać pokrojona i uduszona na masełku cebule z ząbkiem czosnku. Wymieszać z mięsem, dodać żółtko, doprawić sola i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku 6-8 cm, nałożyć farsz mięsny, każdy róg składać do środka. Posmarować białkiem z tego jaja, z którego żółtko wylądowało w farszu i piec tak ok 20-25 minut. A żeby szybciej było to dzień wcześniej możesz przygotować sobie mięso (ugotować i zmielić) a w dniu imprezy uformować paszteciki. -szaszłyki - Ja robie najczęściej wieprzowe boczek surowy+łopatka lub szynka(niekeidy karkówka) doprawiam przyprawą do grilla.Potem tylko nabijam po kolei boczek+mięso+cebula+boczek itd.Najlepiej przyprawić je dzień wcześniej przy mięso się przegryzło z przyprawą. -udka Na zimno: -sałatki -koreczki - ser żółty+kabanos+ogórek+papryka lub śledź+pieczarka zalewy+ogórek+papryka zalewy -zimna płyta - mam na myśli deseczkę z różnymi serami ale jeśli jesteście fanami serów :D

Gość kolorowa zabajona
Jackpot - a jak robiłaś te schabowe możesz opisać? No i z czym to podać z sałatką? jaką? Bo nie chce nieczego co wygladałoby obiadowo, do czego musiałabym gotować ziemniaki/frytki itp. tylko chcialabym podać z sałatką. Ja niewprawna kucharka jestem wiec ;)

Własnie te schabowe to dla takich słabych kucharek,nie gniewaj się ale ja tez kiedys zaczynałam.. Kup schab,może nawet z kością bo o wiele tanszy.Pokroisz na nie zbyt grube plastry i ubij,ale przez folie.Poscieraj ser na tarce(dosyć spory kawałek i posiekaj pietruszkę(natkę).Smieszaj farsz i powkładaj w kotlety.Pozawijaj je jak devolaj ,w jako potem w bułke i na patelnie. i jeszcze inny łatwy przepis podkradziony z innego forum i zrobiony tez przeze mnie. Bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny- pyszna alternatywa dla kotletów schabowych. Potrzebujemy: - schab pokrojony w plastry, - żółty serek w plasterkach w takiej samej ilości jak kotlety (sztuki, nie wagowo ;)), - cebula pokrojona w cienkie plasterki (niech żyje hebelek!)- powiedzmy na 6 kotletów 2 cebule średniej wiekości, - majonez, - sól, pieprz. Kotlety rozbijamy, traktujemy solą i pieprzem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster mięsa pokrywamy cebulką, na niej układamy po plasterku sera, na to znowu cebulka i miziamy po wierzchu majonezem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Pieczemy aż będzie rumiane na wierzchu

Podam Ci jeszcze łatwa i pyszna sałatkę Puszka groszku puszka kukurydzy puszka tuńczyka w sosie własnym dwie małe cebyle posiekana na drobno sól i pieprz do smaku ok 3-4 łyżek majonezu wszystko wymieszaj i do miski.Palce lizać.Zrób kilka godzin przed przyjściem gości,Cebula musi puścić sok i sałatka musi byc schłodzona.

Gość kolorowa zabajona
Te schabowe z cebulą robiłam i jakoś nam nie zasmakowały (ojj naszperałam sie już po forach i naszukałam ;) ) Ale roladki są kuszace i chyba je zrobię, tylko co do nich mogę podac? nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn - my też już w sobotę robimy :)

Może zwykłą z pekińskiej plus pomidor,ogórek zielony,cebula,papryka,sól,[pieprz i oliwa z oliwek lub feta=do tej z pekińskiej dodaj fete zamiast cebuli