Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskadziewucha

Mysle że moja pani ginekolog to idiotka

Polecane posty

Karolek co Ty chrzanisz?? Co ma dobre samopoczucie kobiety w ciąży do tego co dzieje sie w jej organizmie. Trzeba robić badania, ciąża zmienia dużo, nie odczujesz że masz anemie, albo toxoplazmoze, albo infekcje jakąś w pochwie, a to bardzo często zdarza sie w ciąży i może grozić porodem przedwczesnym, dlatego kobiety powinny chodzić do lekarza i co miesiąc robić kontrolne badania. To co była kilkanaście, dziesiąt lat temu to przeszłość, teraz żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, jemy syf i syf wdychamy, jesteśmy coraz słabsi. Do autorki, a gdzie masz usg z 12 tc o przezierności karkowej? Zaraz powinnaś mieć usg połówkowe, które też jest ważne. Dla mnie jest to skrajna nieodpowiedzialność, a też mam już jedno dziecko...

Gość Agawkaa
EmiBaby99 ---> A nie przyszlo Ci do glowy, ze jak kobieta nie planuje ciazy to moze o niej nie wiedziec i w 4 miesiacu tez? :) A zdrowa kobieta nie chodzi co 3 miesiace do lekarza...

Agawkaa tak, wiem, że takie przypadki się zdarzają, ale to nie jest regułą chyba, co? Większość kobiet orientuje się jednak przy braku pierwszej miesiączki. A z tego co pisze autorka to o ciąży wie od dawna, tylko po prostu się jeszcze do lekarza nie wybrała. Poza tym czytając komentarze niektórych wypowiadających się to w zasadzie po co w ogóle chodzić na wizyty- najlepiej iść tylko urodzić i tyle.

Gość Agawkaa
Nie jest to moze i regula. Ale taki zapis o ktorym mowilas uderzylby wlasnie w te kobiety :) Akurat tak sie zdarzylo w moim przypadku (mialam normanie okres i ociazy sie dowiedzialam w 4 miesiacu - pod koniec ;) ). I tak samo w przypadku kolezanki, tyle ze ona po prostu miala nieregularne okresy - wiec to, ze go nie bylo 4 m-ce bylo norma ;) Wiec roznie moze byc ;)

Agawkaa no tak, tylko, że w przypadku takim jak twój to zapewne lekarz dokona adnotacji w karcie ciąży, że się dopiero dowiedziałaś. Ta ustawa ma podobno mówić o tym, że karta ciąży powinna być założona w 12 tygodniu. Wiadomo, że są różne przypadki i niektóre kobiety naprawdę nie podejrzewają ciąży, bo nie mają żadnych objawów. Ale te, które wiedzą i nie idą do lekarza "bo się dobrze czują" chyba raczej powinny się zastanowić. Przez całą ciążę można się dobrze czuć i co? I wtedy nie ma powodu, aby się do lekarza wybrać? Oczywiście, że wybór należy do kobiety ale mnie to dziwi po prostu no.

Gość ciekawskadziewucha
przeciez sie wybieram do lekarza! Piszesz tak jakbym wcale nie miała zamiaru sie tam wybrac!

Gość ciekawskadziewucha
spozniłam sie wiec z ta wizytą 4 tyg i twoje pouczanie mnie nic juz nie zmieni,

Gość kjhg
autorko napisz kiedy mialas ostatnia miesiączke.bo jezeli faktycznie lekarka nawet dobrze nie policzyla to ja bym do takiej wcale nie szla...... podaj date okresu.termin porodu wyliczy moj znajomy ginekolog.tak mnie to zdenerwowalo ze do niego zadzwonie;)

Gość ciekawskadziewucha
05 Sierpien , sprawdzałam tez tu http://web.telia.com/~u39204246/oblicz_daty.htm, z tego wynika nawet ze jestem w 15 tyg ciazy

nie róbcie już takiego musu, że w ciąży TRZEBA chodzić do lekarza, bo jak nie, to może wydarzyć się coś strasznego. Jak kobita dobrze się czuje, to po co ma łazić po doktorach? To tylko u nas jest tak, że nad ciężarną roztacza się jakąś szczególną opiekę. Moją ciążę prowadzi lekarz norweski i jeszcze ani razu u ginekologa nie byłam i pewnie bym nie poszła, tylko że to ciąża bliźniacza. USG robi się jedno, połówkowe. Chodzi się do lekarza ogólnego albo do położnej, a pierwszą wizytę ustala się na początek drugiego trymestru, bo jak sami mówią, wcześniej zdarzają się poronienia i oni uznają to za normalne, nikt tabletek na podtrzymanie nie przypisuje. A bodajże w Islandii pierwsza wizyta jest umawiana dopiero w 5 miesiącu. Ja rozumiem, że wszystkie chcemy dla dzieci jak najlepiej, ale naprawdę czasami nie ma wskazań, żeby latać co dwa tygodnie do ginekologa i robić USG na każdej wizycie... aha, nie przeczytałam całego tematu, więc jeśli pod koniec wyszło coś innego, to nie do tego się odnoszę. :)

Gość kjhg
termin porodu masz okolo 12 maja .tydzien ciązy 16 . radze zmienic lekarza:O powodzenia

Gość ciekawskadziewucha
bardzo dziękuje :)