Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosba kochani do was wielgach

PROSZE POMOżCIE MI W WYMYSLENIU HIPOTEZ DO MAGISTERKI Z PSYCHOLOGII!!

Polecane posty

CHODZI MI O JAKIEś PYTANIA BADAWCZE do tematu na który pisze magistra juz niedługo. wprawdzie pisze dopiero za rok bo jestem na czwartym ale juz mamy seminaria i musze juz zrobic badania dla promotorki :( a jeszcze nie wiem na czym to polega. pisze o tym jaki wplyw ma na role podejmowane przez osoby we wczesnej dorosłosci to ze są DZIECMI DOROSłYCH ALKOHOLIKOW i zupelnie nie mam weny :( chodzi mi o role malzenskie ,rodzinne i zawodowe !!! będe bardzo wdzięczna za pomoc kochani i z góry dzieki za jakikolwiek odzew choc nie spodziewam sie żadnego odzewu raczej ;((

Gość to zapytaj moich dzieci P

Gość prjasneeeee
bezsensowny temat magisterki.

Gość pomogłabym ci ale nie
jestem DDA:)

Gość to weź połaź
po topikach traktujących o DDA. I wtedy wena przyjdzie :)

Gość lula_____
Powtórz dokładnie temat to pomyślę :)

mam zbadać jak wpływa to ze sie wychowywał taki czlowiek w rodzinie alkoholowej (czyli jest dzieckiem dorosłym alkoholików) na podejmowane w przyszlosci role malzenstwa ,rodziny i zawodowe? czy tacy ludzie inaczej do tych ról podchodzą ,czy umieją je podejmować prawidlowo ?MAM TO ZBADAć.. i potrzebne mi pytania nadawcze czyli hipotezy na które znajde odpowiedzi w ankiecie do tego !ale ankiete ułoze potem !

Gość lula_____
Częściowo sama odpowiedziałaś sobie na to pytanie. Proponuję zacząć od następujących przemyśleń: - jak jest różnica pomiędzy prawidłowym procesem wychowania, a nieprawidłowym (w rodzinie niewydolnej wychowawczo, alkoholowej niewątpiliwie korzystny dla dziecka on nie jest). - jakie są i na czym polegają dysfunkcje rodziny z problemem alkoholowym, jaki mają wpływ na wychowanie dziecka, kształtowanie się charakteru, osobowości, - czy rodzina z problemem alkoholowym jest w stanie przekazać dziecku prawidłowe wzorce zachowania, społecznie akceptowane normy społeczne, przyszłe role ojca, matki, członka rodziny?, - na czym polegają dysfunkcje osoby wychowanej w rodzinie alkoholowej i jak przekładają się one na konkretne umiejętności społeczne. - czy każde dziecko wzrastające w rodzinie alkoholowej zostaje w przyszłości alkoholikiem? jeśli nie, to dlaczego? jak środowisko wychowawcze - dom, rodzina, grupa rówieśnicza oddziaływuje na nabywanie umiejętności społecznych, kształtowanie się charakteru, - jaki stosunek do podstawowych wartości społecznych mają osoby wychowane w 'normalnych' rodzinach, a jaki osoby pochodzące z rodzin mających problemy alkoholowe, - jakie sa przyczyny alkoholizmu? społeczne? ekonomiczne? psychologiczne? środowiskowe?, Zastanów się nad tymi zagadnieniami, naprawdę nie jest trudno coś wymyślić. Poczytaj literaturę przedmiotu. Zastanów się jakich narzędzi badawczych chcesz użyć. I spokojnie, masz jeszcze dużo czasu :) na napisanie pracy. Powodzenia

Gość kirrr
ja ci wymysle pytania badawcze 1 czy dda maja trudnosci w zwiazkach 2 czy dda maja trudnosci z zalozeniu rodziny 3 czy dda maja trudnosci ze znalezieniem pracy itd..:)

Gość dziecmi doroslych alkoholikow
a nie dorosle dzieci alkoholikow? :)