Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blackwieczka

ślub kościelny w plenerze

Polecane posty

Gość blackwieczka

Dobry wieczór, Mój ślub tuż tuż... bo 14 lutego 2009 roku. Początkowo wszystko było uzgadniane miedzy mną i moim mężczyzną a rodzicami ( moimi i jego) że przygotowania będą do ślubu cywilnego i przyjęcia weselnego... Miało być skromnie najbliższa rodzina( 40 osób) Restauracja prawie zarezerwowana... 130 zł za osobę i do tego alkohol i ciasta i wszystko inne... A tu okazało się że za te pieniądze można zrobić wszystko inaczej... i nawet lepiej. Za wynajęcie sali nie zapłacimy nic, tylko za jedzenie. Kucharka postanowiła się wszystkim zająć. A w organizację chętnie włączy się jeszcze sporo innych osób. Lista gości sie powiększyła do 80!! Bo za 7000 tys. kucharka zrobi cuda ( dosłownie i w przenośni) No i padło pytanie ze strony rodziców... Czy nie lepiej zrobić to razem ze ślubem kościelnym... ( chcieliśmy wziąć go za ok 2 lata.) bo po co zapraszać jeszcze raz tych samych gości i jeszcze raz to samo przygotowywać... No tak... faktycznie... było by lepiej.. Ale w urzędzie mamy wszystko załatwione, a ślub kościelny chcielibyśmy w plenerze... Mam wujka który jest księdzem i chcemy go prosić by udzielił nam takiego ślubu... Tylko co robić? Iść do urzędu i odwołać ślub i potem iść do księdza, żeby to był ślub ten kon... coś tam? Czy po prostu udać sie do urzędu do ślubu cywilnego, a potem wraz z księdzem jechać w plener gdzie ten udzieli nam ślubu kościelnego. Jak to zrobić. Może mi ktoś coś doradzić?? Strasznie się rozpisałam :D

Gość Olivvia__
a jak ty w zime chcesz brac slub w plenerze??? przeciez moze byc -10 stopni na dworze, a msza to minimum godzina???

Gość blackwieczka
wiem że zimowa pora to nie najlepsze rozwiązanie. Ale np. Miejsce zabudowane, taka jakby altanka lub coś podobnego. Ale chodzi mi jak to załatwić z urzędem kiedy jest podane jako że tylko cywilny.

Gość tere fereeeeeeeee
Wiesz, muszę Cie zmartwić. Żeby wujek Ci udzielił ślubu, musiałabyś za niego wyjść.. Nie ksiądz , ale NARZECZENI udzielają sobie tego sakramentu. Proszę, rozwiązała się zagadka braku rozgrzeszenia.. Może poproś wujka, żeby Ci to wytłumaczył..

Gość Olivvia__
co ty pieprzysz? Przeciez ksiądz udziela ślubu młodej parze:O

Gość blackwieczka
nie zakładałam topika o spowiedzi ze współżycia tylko powiedziałam jak to wyglądało u mnie, już mnie to nie interesuje. Tu jest inny temat. Dzieki :)

Gość tere fereeee
Ech, proponuję jednak się zorientować na czym polega ten sakrament, a potem się wypowiadać i wychodzić za mąż. W KK ksiądz lub diakon jest świadkiem sakramentu, ale udzielają go sobie nawzajem narzeczeni wypowiadając słowa przysięgi. A już w temacie- osobiście uważam,że ślub konkordatowy jest wygodniejszym rozwiązaniem. Chyba, że np. zależy Ci ,żeby od ręki dostać skrócony akt ślubu (po konkordatowym czekasz ok. 2 tygodnie). Ale jak kto woli.. PS. ze ślubem plenerowym mogą być problemy..

Gość blackwieczka
tere fere dziękuje za odpowiedz. Już mi nie zależy na spowiedzi ;] Miłej niedzieli życzę ;*

Ja bym ci proponowała wziąść ślub w kosciele, albo jesli marzy ci sie inne miejsce to np. jakis zamek czy cos w tym stylu, a do urzędu chyba mozna się przejść i odwołać ... albo idzcie z rana wezcie ślub cywilny a pozniej o tej np16 ksiądz(wujek) udzieli wam slubu koscielnego i po sprawie. a tak na marginesie 14 luty - magiczna data :) fajnie sie w tym roku ulozylo ze akurat wypada w sobote:)

Gość mmasa
Zgadzam sie z Tere fere w 100% Poza tym, zorientujcie sie czy w ogóle ślub kościelny mozna wziać w jakimś innym miejscu niż kościół.

no właśnie z tego co wiem to nie można brać ślubu kościelnego w miejscu gdzie nie ma adresu. sama chciałam wziąć ślub w czasie pielgrzymki, podczas mszy w lesie ale ksiadz mi powiedział zę od niedawna nie można tak. musi być adres.

slubu koscielnego mozna udzielic w kazdym miejscu na ziemi - przeciez bog jest wszedzie ;o) na dokumentach widnieje wtedy nazwa, adres parafii z ktorej pochodzi panna mloda i ksiadz udzielajacy slubu jest jeszcze sporo czasu, slub w urzedzie mozna zapewne odwolac i skorzystac wtedy z mozliwosci slubu konkordatowego nie czekaj tylko zmykaj do urzedu i wujka ksiedza i zalatwiaj formalnosci Pozdrawiam :)

Gość princessaa
MONZB RAC W PLENERZE SLUB KOSCIELNY. . POTRZEBNA JEST ZGODA BISKUPA formalnosci zalatwia sie rok wczesniej poniwaz jest to bardziej skomplkowane niz normalnie i potrzeba jst stworzena oltarza . zwykle to duze koszty ale dla chcacego jsli ma mozliwoci to nie ma problemu