Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klauduh

Dziewczyny wiejski stół - pomocy

Polecane posty

Gość klauduh

kurcze powiedzieli nam na początku ze oczywiscie mzoan zrobic wiejski stół, a teraz dwa miesiące przed ślubem dowiedzialam sie ze mozna zrobic ale to sami we wlasnym zakresie musimy zrobic ... hmmm jak sie do tego zabrac 1, Czy musi byc jakis specjalny stół czy wystarczy jaki kolwiek drewniany? 2, Co powinnismy na takim stole ustawic i jak? 3, CZy moze w dzbanie stac sciete zboże czy to głupio bedzie wyglądało? 4, Jakie alkohole tam postawic i w jakich ilosciach? 5, Jakie wedliny? 6, Co jeszcze mozecie poradzic? Kiełbasy wedliny itd zrobi moja tesciowa i jej siostra bo robią najpyszniejsze :) Więc nei musimy sie martwic gdzie zakupic ale co z resztą?

Gość mmasa
A tak swojadrogą, to uważam ze wiejski stół to dobra opcja jak siema gosci z miasta, którzy na co dzień tylko jedzenie sklepowe kupują. Rozmawiałam z kilkoma osobami mieszkającymi na wsi i na nich taki stół wrażenia nie robi, bo w sumie mogą mieć takie jedzenie zawsze.

Gość a wesele było że ho ho
ja byłam na weselu, gdzie był wiejski stół. zrobił furorę nie powiem. jeśli chodzi o alkohole, to było tam kilkanaście rodzajów takich domowych naleweczek we wszystkich kolorach tęczy. no i oczywiście śliwowica, ale było to wesele w górach. był taki wieelki bochen chleba, smalec, ogórki w beczce i mnóstwo innego mięcha. stół sam w sobiw był wypasiony, miał daszek, kłosy zborza, jakieś kwiaty.. nawet drewniane ptaszki.. :) jeśli chodzi o ilość, to nie musi być tego dużo. to bardziej ma być taka atrakcja, jedzenie i picie goście mają przy stołach. powodzenia :)

Gość klauduh
no tak u nas bedzie pare osób ze wsi ale to takie ludzie ze mieszkają na wsi a gospodarki nei mają, kielbas czy swojego smalcu tez nie robią więc im tez sie to strasznie podoba

Gość klauduh
noale ktos pomoze mi albo przynajmniej odpowie na zadane wyzej pytania

Staropolski stół biesiadny Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami Gołąbki z ryżem i mięsem Bigos staropolski Roladki z golonki Żeberka pieczone Udka pieczone Zraziki wieprzowe siekane Kaszanka i kiełbasa biała z cebulką Szynka wieprzowa pieczona w całości Ziemniaki faszerowane Ziemniaki pieczone z dipem twarożkowym Chrzan, musztarda, ogórki kiszone

1. Może być taki, jaki chcecie - to Wasze wesele. Jednak są już takie 'specjalne" stoły na tą okazję, przypominające bardziej budki. Może coś takiego można wynająć i mieć "z głowy". Ale drewniany stół z płóciennym albo lnianym obrusem i regionalnymi ozdobami powinien wystarczyć :P 2. Moim zdaniem żeby miało to sens, trzeba ustawić autentyczne produkty regionalne, a nie sklepową kiełbasę, która nazywa się "wiejska". Jak same robicie kiełbasy czy wędliny, to supr:) dalej - oscypki, buntz, bryndza, orzechy łuskane (polskie, czyli włoskie albo laskowe :P ), autentyczny chleb na zakwasie, ogórki kiszone (dobre!), smalec, prawdziwe osełkowe masło. Może drzemy domowej roboty, konfitury? Nie dawałabym gotowych potraw, bo potrawy będą na stole, raczej zakąski 3. Zależy od punktu 1, ale raczej powinno to dobrze wyglądać 4. Zależy od rodziny. Na pewno bezpieczne :P więc jeśli home made, to od pewniaka, inaczej możecie mieć kłopoty :P 5. No to chyba już robicie same..? Im większe urozmaicenie, tym lepiej, ale ma być przede wszystkim smacznie. 6. Lepiej mało, a dobrze, niż dużo, a miernie, parafrazując wieszcza :P

Gość klauduh
zabulina - dzieki :) wlaśnie o takie odpowiedzi mi chodziło:)

Gość mmasa
szkoda ze nie zaglądnęłaś na to forum, do którego wątek ci wkleiłam, tam jest cały spis porad odnosnie tego stołu

Gość Co to sa drzemy
?