Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość P_u_m_a

Cytologia , wyniki, warianty

Polecane posty

Gość P_u_m_a

Witajcie. Ostatnio odebrałam wyniki cytologii i było w nich zaznaczone: rozmaz niezadowalający , odczyn zapalny, CYTOLIZA. I w ogólnej ocenie rozmazu "zmiany zapalne i odczynowe". Oczywiście umawiam się już na wizytę u ginekologa, aby dokładnie je omówić, ale niestety nie będzie ona prędzej niż w czwartek, a ja już zaczynam odchodzić od zmysłów. Co oznacza cytoliza? Oczywiście sprawdzałam już przez sieć, ale spotykam tylko encyklopedyczne teorie cytolizy [zmiana komórek polegająca na ich rozpadzie], ale mnie taka informacja nie satysfakcjonuje w pełni. Jak poważny jest to stan zapalny? czy to coś groźnego, czy raczej na zasadzie pojawienia się niegroźnej nadżerki? Czy w badaniach cytologicznych zalicza się to do wariantu 1 , 2 czy 3? Trzeci pewnie nie, ale czy to jest już 2? Dodam, że podczas badania ginekologicznego nie stwierdzono żadnych abonormalności anatomicznych. Od jakiegoś czasu muszę "wywoływać okres", ale przy wcześniejszych badaniach taki stan nie występował... Proszę o info!!

Gość P_u_m_a
To może chociaż ogólne objaśnienia cytolizy, ale pod kątem ginekologicznym, a nie ogólnym?

Najlepiej powtórz badanie.Cytoliza to rozpad komórek powodujących niemożność ich zdiagnozowania pod względem cytologicznym-zaliczeniem do odpowiedniej grupy i określeniem ich stanu.Często przyczyną takiego stanu rzeczy jest stan zapalny, a widzę,że go masz.Wylecz się i po prostu powtórz badanie, to nic strasznego:)

Aha!jeśli chodzi o grupy cytologiczne, to 2 nie jest zła, rzadko, która kobieta, która współżyje może się poszczycić 1.