Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kindziorek

Jaki jest koszt utrzymania dziecka?

Polecane posty

Gość kindziorek

hej, mam może i troche głupie pytanie,ale czy orientujecie się jaki jest koszt utzrymania dziecka? chodzi mi takiego odrazu po porodzie

Gość variete
no cóż, to zalezy. Najpierw idzie dużo pieluszek. To największy wydatek (o ile masz wyprawkę i kosmetyki). Jeśli matka karmi piersią - to ok. 6 mcy odchodzi koszt zywności, butelek, podgrzewaczy itp itd, dochodzi (i to ewentualnie koszt laktatora, ale niekoniecznie). Jeśli dziecko nie jest alergiczne- odchodzi koszt specyfików do pielęgnacji (dość znaczący). Jeśli zrezygnujesz ze szczepionek skjarzonych - odchodzi koszt szczepienia. W gruncie rzeczy nie jest xle i nie ma co się martwić, bo zawsze babcie coś przyniosą:)

pieluchy ok 3 paczki miesiecznie , mleko zalezy czy karmisz piersia czy butla jak butla to zalezy jakie mleko np. Nan 1 za 11.74 ok 8 paczek mies czyli masz juz 40 zł pieluchy razy 3 to 120 zł plus mleko ok 100zł masz juz 220 zł leki witaminki ... Kosmetyki fakt ze jak kupisz np duzy płyn Nivea to starcza na sporo czasu .. Acha jeszcze chusteczki do pupy ok 5 paczek mies lizmy po 6 zł to masz juz 250 zł ..

Gość kindziorek
czyli w najgorszym wypadku,jak by dziecko było alergikiem,i jadło z butli to ok1500zł? nie mówie o wyprawce,tylko i miesięcznym utrzymaniu dziaciaczka

Gość kindziorek
sorki że tak głupio pytam,ale nie mam w rodzinie niemowlaka ani wśród koleżanek

no własnie szczepionka to koszt ok 120 zł jesli skojarzona , ja mam małego alergika wiec kupuje płyn kosmetyki oilatum miedzy 60 a 30 zł zalezy za co płyn do kapieli kosztował 60 zł ale jest spory .. ubranka to zawsze mozna fajne w tesco kupic czy nawet od znajomych brac ..

ło za 1500 to można kilka niemowląt utrzymać:) nie jest źle. Ciuszki nie są takie drogie, wystarczy na przeceny polowac, lub lumpexy:)

a no i moje dziecko było karmione butlą do tego miało skaze białkową. Za kosmetyki antyalergiczne wcale tak wiele sie nie płaci, wiem z doswiadczenia. Mleko dla alergika jest tańsze od zwykłego modyfikowanego. No ale koszt jakis tam jest. Najgorsze w sumie są wszystkie lekarstwa dla dziecka.

ja myślę, że koszt utrzymania niemowlaka zależy gł od zasobności portfela rodziców ;)

otóż to. Jak ktoś nie ma dużo pieniedzy to się zmieści w 200 złotych , jak ktos ma za dużo to i 1500 wyda

Gość co to za chusteczki do pupy
i aż 5 paczek miesięcznie???

Gość JESSY27
IM DZIECKO WIEKSZE-TYM WYDATKI ROSNA. OSTATNIO W TELEWIZJI SLYSZAŁAM ŻE PRZECIĘTNY POLAK WYDAJE NA DZIECKO DO 21 ROKU JEGO ŻYCIA OK. 300 000 ZŁ A CO MA W ZAMIAN?

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmm
JESSY27 a czego ty oczekujesz w zamian?/

Gość JESSY27
TE 400-500 ZŁ TO ABSOLUTNE MINIMUM BEZ UBRAŃ, TAK MYSLE, DLA DZECKA OK. 1 ROK. BEZ NIANI , CZY PRZEDSZKOLA, MI IDZIE ZE 3 RAZY WIECEJ, ALE Z UBRANIAMI I ZABAWKAMI.

Gość JESSY27
NO NICZEGO, TO PYTANIE RETORYCZNE. TYLKO MÓJ MĄŻ MOWI ZE DZIECKO TO INWESTYCJA. A JA SIE Z TYM NIE ZGADZAM

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmm
taka inwestycja się nie zwraca.ja nigdy o moim dziecku nie mówiłam że to inwestycja chociaż też sporo kasy na nie wydaję

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmm
a po 2 to zależy od zamożności.jeden wyda na dziecko 1000zł a drugi 300 i powie że to sporo kasy.

Gość Jessy27
tak przy okazji tematu wydatków na dzieci, kchialam pwoiedzieć,że jak nie widze sensu posiadania dzieci, po co mi dziecko? nie wiem, ale je kocham.skoro juz je mam.

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmm
ale to wpadłaś skoro tak mówisz??bo raczej matka która się świaomie decyduje na dziecko nie mówi tak

Gość pieniadze
bez przesad, na co Ci aż 3 paczki pieluch co godzoine zmienialas czy co :/ mi wystarczala jumbo pack pampersow ewentualnie bralam kilka z nastepnej paczki, nastepnie mlko ok 6 - 7 paczek w zalezności od apetytu dziecka, ubranka w zasadzie na poczatek nie sa drogie a tesco czy auchan, ja mam taka hyrtonie ubramek i tam jezdze raz na jakis czas i jak kupie za 100 zł to mam na trzy cztery miesiace ubran, wiatminy ok 20zł, i ja używalam oliowke mydlo i krem bambino, a chusteczki dzidzius za 4 zł paczka kupuje w 6-scio paku, i ogoolnie wychodzi mnie góra 250 zł na miesiąc

moge ci powiedziec ile ja wydaje na miesiac na 11-o miesieczne dziecko: -pampersy 48zl-czyli 96zl miesiecznie -mleko nan hipoalergiczne 24zl-9sztuk miesiecznie czyli 216zl -chusteczki nawilzone jakes 4-5 paczek po 6zl to okolo 30z -linomag-niecale 10zl, -kaszki 5.20-ale moj syn nie lubi ciagle jednego smaku wiec musze miec z 5 roznych -herbatka 11zl-tez musze miec pare smakow -do tego jabluszka i jakes owoce -mieso:cielecinka,kurczak skladniki na zypki -jkes ciastka -smoki przegryza w dwa tygodnie -kapcie przeciera w tydzien na palcach -plyn do kapania -jakes leki np teraz od anemi powiem ci ze u mnie 500zl to za malo. do tego ciuchy,zabawki juz nie licze ale i tak jestem szczesliwa ze go mam. bez zwgledu ile to kosztuje pieniedzy i wyzeczen.

madooonna -----> a jakich uzywasz kosmetyków dla swojego alergika jezeli moge spytac ja tez mam w domu alergika małego i np po dłuzszym uzywaniu oilatum mała miała czerwone plamy na brzuszku.. co to za chusteczki-----> podałam cene w przyblizeniu a ty ile miesiecznie zuzywasz ze tak Cie to zszokowało? Ja dokładnie 1 paczke mam na tydz i jedna zawsze zapasowa w torbie do wózka .. takie to dziwne ?

jak była mała uzywałam emolim do smarowania a do mycia balneum hermal czy herbal, emulsja tłustawa ale dobra i mocno wydajna, po oilatum dostała pokrzywki. Najbardziej uczulały ją wszystkie kosmetyki bambino. Teraz ma prawie dwa latka i alergolog kazała mi zmienic to balneum na szare mydło. Po myciu smaruje nadal emolium. Jest na sporo uczulona rzeczy ale z kąpielowymi sprawami teraz nie ma problemu. Włosy myje jej też szarym mydłem, ale ostatnie płukanie to szklanka wody i sok z cytryny tak z łyżka tego soku.

co do chusteczek, do skonczenia trzeciego miesiąca szła mi jedna paczka na tydzień, a najbardziej tolerowała chusteczki nivea.

wydatki stałe to - pieluszki - chusteczki do pupy - sudocrem - mleko modyffikowane - kaszki - herbatki - ubranka plus jakieś butki później - plyn do mycia - oliwka wydatki tymczasowe - oczywiscie wyprawka (wszelkie posciele, pieluszki tetrowe, laktator, wózek) - zabawki - szczepienia i leki U nas wychodzi sporo 1100 -1200 bo mamy opiekunke, niestety babcie daleko a złobki pełne. A pracować trzeba. Czasem trzeba liczyć więcej pieluszek i chusteczek, gdy np dziecko jest chore i ma biegunkę.

to ja podam swoj koszt utrzymania 16 miesiecznego dziecka pieluchy ok 48zl x 3 =ok 144 chusteczki ok 7zl x 3 = 21 mleko 12zl x 8 = 96zl kaszki ok 6zl x 6 = 36zl herbatka 15 zl x 2 = 30zl plyn do kapieli ok 30 zl jedzenie typu owoce jogurty obiadki ok 100zl to wychodzi ok 457 zl no i jeszcze raz na jakies 2-3 miesiace trzeba kupic ubranka i zabawki

Gość klaudynaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin

Gość monikaakinom
Dziecko to inwestyjca? Inwestycje się zwracają,dziecko to są straty a nie inwestyję chyba że ktoś robi dzieciaka po to żeby miał mu kto na starość d**ę podcierać. A to już jest egoistyczne myślenie.

Gość gość
bardzo wysoki ale to przeciez jest jak jest i w ogole: ❤️ www.youtube.com/watch?v=3HVFORyqOI0