Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miedzy oczy

porozmawiajmy o inteligencji

Polecane posty

dzieki www - swietnie ujete definicje poszczegolnych cech z jednym tylko sie nie zgodze, ze zaradnosc nie ma nic wspolnego z inteligencja, co to w takim razie jest inteligencja praktyczna - przeze mnie traktowana jako wlasnie szybkie radzenie sobie z wieloma problemami naturalnie kierujac sie wlasnymi korzysciami

musztardo, nie rozumiem za bardzo Twojej wypowiedzi. system wartości i kodeks moralny, owszem, jest, a właściwie powinien byc wartością sztywną, coś a la dziesięć przykazań. wyklucza to zatem istnienie relatywizmu. relatywny chrześcijanin nie jest de facto chrześcijaninem. relatywizm dopuszcza płynnośc, warunkowanie poglądów w zależności od sytuacji.

relatywny chrześcijanin nie jest de facto chrześcijaninem. swietne, ten temat tez chcialem tu za jakis czas poruszyc - slawne powiedzonko coraz czesciej w polsce stosowane - jestem wierzacy ale niepraktykujacy ;-)

Gość ooooooooooooo
jak dla mnie'' nadinteligentne'' jesteście.

wlasnie szybkie radzenie sobie z wieloma problemami naturalnie kierujac sie wlasnymi korzysciami czyli inteligencją praktyczną- nazwiesz- zabicie babki i pozbycie się ciała- w zamian za niezły spadek? bo to jest szybkie poradzenie sobie z problemem wciąż żyjącej babci i nagłego braku pieniędzy;)

swietnie ooooo, tylko ani nie wiadomo o kim mowisz ani po co to mowisz :-) a swoja droga, to widac jak na dloni, ze temat egoizmu byl ludziom przebywajacym tutaj blizszy ;-)

No nie, relatywizm moralny, etyczny zakłada właśnie wielość systemów wartości. Każda kultura ma swój. Nie ma jednego, który jest najlepszy. W tym się właśnie relatywizm wyraża. Nie myl wiary z moralnością.

i natretna wrocila, przeciez temat tak cie nudzil, prawda? a nawet nudzil kazdego twoim zdaniem, zeby nie byc goloslownym wklejam : [zgłoś do usunięcia] ike po prostu wałkujemy to poniekąd od paru dni na wciąż innych tematach ile można ?? między oczy stwierdzenie, że każdemu się znudziło- też jest wniesieniem czegoś do dyskusji gdybym weszła i napisała "ale dziś zimno, nie?" tak wtedy twoje słowa skierowane do mnie były by bardziej na miejscu a skąd ty wiesz co ja uwielbiam? możesz tylko się domyślać, mniemać, podejrzewać cos jeszcze chcesz dodac? prosze uprzejmie :-)

po prostu biorę udział w dyskusji- bo zmieniłam zdanie proste? proste przy czym wypowiadam się bardzo neutralnie w przeciwieństwie do ciebie nie mówiąc juz o tym, że pisanie o kimś - a później odmowa odpowiedzi, bądź powiedzenie idź stąd-nie jest oznaką inteligencji tylko złego wychowania

zamiast robić wycieczki osobiste - odnieś się do wypowiedzi na temat- nie patrząc na nick;)

między oczy - jak dla mnie ta inteligencja praktyczna to właśnie zaradność, cecha instynktowna, niekoniecznie połączona z mądrością. człowiek zaradny będzie np wiedział jak pogrywac na giełdzie, chociaz nikt go zachowań giełdowych i ekonomii nie uczył. musztardo, mówimy o cechach osobowych czy o ogólnych? ja mówię o cechach osobowych, bo nie ma czegoś takiego jak inteligencja narodowa :) dlatego nei zagłębiam się tu w systemy wartości kulturowe. tym bardziej że przynależność do grupy kulturowej nie warunkuje posługiwania się jednym i konkretnym systemem wartości. nie mylę wiary z moralnością, aczkolwiek często morlaność JEST wynikiem wyznawania takiej a nie innej wiary.

człowiek zaradny będzie np wiedział jak pogrywac na giełdzie, chociaz nikt go zachowań giełdowych i ekonomii nie uczył. hmm...naprawde tak myslisz, ze taki czesiek z siedlec, ktory jest "po prostu facetem zaradnym" i konia potrafi nawet wydoic jak trzeba, nie majac pojecia o ekonomii, o zaleznosciach makroekonomicznych, o parytetach, finansach itd bedzie mial co? dryg? :-) czy farta? :-)

może i proste ale założyłeś coś w rodzaju panelu dyskusyjnego jak chcesz żeby wyglądała dyskusja- wybierzesz sobie dyskutantów, którzy po prostu będą popierać twoje zdanie? nie obrażam cię nie zbaczam z tematu- o ile ty tego nie robisz i jest to forum publiczne:)

Hmmm????? Inteligentny to dla mnie ktoś kto potrafi wykorzystać swoją wiedzę, jak i niewiedzę byle wyjść na swoje :D:D:D:D:D:D:D

>>>nie mylę wiary z moralnością, aczkolwiek często morlaność JEST wynikiem wyznawania takiej a nie innej wiary. No być może masz rację. Patrząc na mnie, nawet na pewno. Bliższy mi termin permisywizm, niż moralność. :D I nie kłóćcie się Baby. Skoro trudno Nam/Wam się rozmawia o inteligencji, może porozmawiajmy o inteligentnym seksie? :)

Umiejetność radzenia sobie ze zjawiskami, sytuacjami, problemami, także ludźmi, ma dwa aspekty. Poznawczy, polegający na możliwie najdokładniejszym zaobserwowaniu i rozpoznaniu mechanizmów, reguł rządzących danym zjawiskiem, skutków przez nie wywoływanych. Jeśli jakieś zjawisko ma samoświadomość, rozpoznanie go polega także na chociaż przybliżonej analizie jego możliwych motywacji, zamiarów i oczekiwań. I drugie - aspekt decyzyjno - wykonawczy, w uproszczeniu polegający na - coś z tym zrobię, pomyślę jak, no i...robię. Bywa, że najlepszym sposobem na pewne zjawiska jest tzw. odcięcie. Czyli - stworzenie np. bariery nie do przebycia dla samego zjawiska jak i skutków jego istnienia. Prosty przykład - moskitiera. Sa także bariery niewidzialne niematerialne ;)

ej, ja znam taką osobę personalnie :) gra na giełdzie, kierując się instynktem i tak zwanym "zdrowym rozsądkiem" (czyli tym co dla mnie jest bystrością) i mu wychodzi. pewnie że to też fart, ale omawiamy zagadnienie w kontekscie cech osobniczych :) inteligencja emocjonalna to "wielopoziomowa" empatia. całkiem co innego.

Gość _*sami*
inteligentny seks???;) to taki z uzyciem encyklopedii jako podkładki pod plecy partnera:classic_cool:

xyzed- chyba też nie do końca są ludzie inteligentni ale brak im np zaparcia czy charyzmy bądź po prostu zostaną zakrzyczane przez tłum- i wyjście na swoje diabli biorą mimo , że takiej osobie inteligencji odmówić się nie da

_*sami* inteligentny seks??? to taki z uzyciem encyklopedii jako podkładki pod plecy partnera No na przykład. Albo seks z M(m)iodkiem. :D

Gość _*sami*
Z miodkiem to już podchodzi pod dewiację :O

Gość _*sami*
Ike błąd piszemy seks a nie sex :P

sami z zasady zawsze piszę sex zawsze to jedna literka mniej;)

ike, ale ludzie inteligentni - moim zdaniem - nie kierują się opinią tłumu ;)

inteligencja emocjonalna - bardzo interesujacy temat dla mnie to rowniez zdolnosc radzenia sobie (jak kazda inteligencja) ale tym razem w relacjach miedzyludzkich, czy to z malzonkiem, czy to z kolegami z pracy czy to z kobietami na forum ;-) rozwijajac te kwestie, mam na mysli, ze czlowiek o duzej inteligencji emocjonalnej (naturalnie z wysokim poziomem empatii - niekoniecznie bym je ze soba utozsamial) potrafi spojrzec na wiele problemow spolecznych, socjologicznych czy personalnych z szerokiej perspektywy, od innej strony i oczywiscie wczuc sie w rozumowanie i uczucia innej osoby (empatia) dodatkowo cechuje sie z jednej strony do wykorzystywania wiedzy z drugiej do omijania schematow

ale widzę ty już tam bujasz w obłokach z Miodkiem;)

ike i właśnie ktoś inteligentny poradzi sobie bez problemu z zakrzyczeniem i osiągnie to co zamierzył :) bo będzie potrafił to zakrzyczenie wykorzystać :classic_cool: