Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa 33

anchois

Polecane posty

nigdy nie jadłam, kupiłam puszeczkę i proszę o jakiś prosty przepis do domowego użytku i spróbowania, jak to smakuje i z czym to się je

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uzywam anchois do wzmocnienia smaku potraw rybnych (np. do sosu tunczykowego do makaronu), do pizzy z owocami morza, do past rybnych i do dressingow, anchois sa bardzo slone wiec przynajmniej ja ich samych nie jem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no własnie tak slyszałam (jeszcze nie otwierałam puszki) że to jest takie słone, że samego sie nie da zjeść

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raczej pewne tez jest, ze calej puszki nie zuzyjesz do jednej potrawy (no chyba, ze na 10 osob :P), bo anchois sa bardzo intensywne w smaku, ja kupuje je w sloiczkach, wiec moga troche postac jak sa dobrze zakrecone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest nas troje do tej puszki i dwa koty, to może jakoś damy radę, tylko jakąs sałatkę by tu... albo do spaghetti sos tuńczykowy i z anchois może

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marta2424
podałabym ci przepisy ale nie można wklejać linków bo uznaje za spam, beznadziejne forum ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Anchois czyli sardele :D Znalezione na czarnej oliwce, brzmi smakowicie: Składniki: - puszka anchois, - makaron spaghetti lub inny ulubiony kształt; im lepszy makaron kupimy, tym nasze danie będzie smakowitsze, więc nie opłaca się oszczędzać; - puszka pomidorów, - czosnek 1 ząbek, - oliwki czarne lub zielone (można wymieszać), ok 10 oliwek, - zioła włoskie, czyli bazylia, oregano, najlepiej swieże - mile widziana łyżka pesto z bazylii... - pieprz czarny świeżo zmielony, - sól jest raczej zbędna - anchois strasznie słone - ale jak ktos lubi może dosolić - radzę wcześniej spróbować;) Jak przyrządzić? Makaron, wiadomo, ugotować. Anchois namoczyć w wodzie na 10 - 20 minut - odcedzić. Sos: podsmażyć czosnek w plasterkach, oliwki (pokrojone w plasterki) i anchois na oliwie z oliwek (4-5 łyżek) - chwileczkę, aby czosnek się ledwie zrumienił , dodać pomidory, przykryć dusić 5-10 minut. Połączyć z makaronem, posypać świeżymi ziołami. Jeżeli używamy suszonych to wcześniej dodac do sosu, dobrze smakuje z parmezanem. i inny na sos: * 150 g filetów anchios * 4 jaja * 100 ml oliwy * łyżeczka musztardy * sok z jednej cytryny * łyżka posiekanego szczypiorku * cukier * pieprz * sól Opis przygotowania Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Anchios i żółtka przetrzeć przez sito. Dodać musztardę i sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Stopniowo wlewać oliwę. Cały czas ucierać, aż powstanie dość jednolita masa. Sos przyprawić pieprzem, cukrem i ostrożnie solą. Dodać szczypiorek, wymieszać. Sos anchios podawać do ryb, pieczonych mięs, sałatek z owocami morza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jeszcze zapiekanka: Składniki * 6-8 surowych ziemniaków * 2 cebule * 2 małe puszki filecików anchois * 300 ml śmietanki UHT * 2-3 łyżki masła Opis przygotowania Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w talarki i lekko zrumienić na odrobinie masła. Fileciki anchois osączyć z oliwy i drobno pokroić. W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, przekładając je cebulą i anchois. Dolną i górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Posypać wiórkami masła, skropić oliwą z puszki po filecikach anchois i połową śmietanki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Polać resztą śmietanki i zapiekać jeszcze 30 minut. Danie podawane na kolacji wigilinej na promie Stena Baltica

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sory, ale na necie jestem od rana do 14 z minutami, potem zamykam kram i do domciu 9-tt dzięki za te przepisy sama już nie wiem, jak masz jakiś wypróbowany i prosty - to poprosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok :) sos tunczykowy: - puszka tunczyka - duza cebula - kilka filetow anchois (ja daje ok. 5) - ew. krewetki lub inne owoce morza - puszka pomidorow - przyprawy przygotowanie: - cebule pokroic i zeszklic na oliwie - dodac anchois i delikatnie smazyc, az sie rozpadna - dodac pomidory z puszki (pokrojone) i delikatnie poddusic, az sos nabierze pieknego pomaranczowego koloru - dodac rozdrobnionego tunczyka i po kilku minutach owoce morza - znowu troche poddusic, troche doprawic i gotowe podawac z makaronem, trzeba pamietac, zeby nie sypac duzo soli, bo anchois sa bardzo slone i to one glownie nadaja smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wielkie dzięki to już wiem, co będę miała na obiadek w sobotę myślę, że wyjdzie z tego porcja dla 3 osób ciekawe, ile tych rybek jest w puszcce, bo jak więcej, to co z nimi... nic, jakoś sobie poradze :) koty pomogą najwyżej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem ile jest rybek, ale mozesz dodawac je stopniowo i probowac, moze akurat bedzie smaczniejsze jak dodasz wszystkie, w koncu nie kazde anchois sa tak samo intensywne w smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×