Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość srebrna perełka

Powiększona wątroba i śledziona u 3-latka!!!

Polecane posty

Gość srebrna perełka

Co może oznaczać? Dziś byliśmy na kontroli bo syn ma anginę ropną. Od niedzieli na antybiotyku. I dziś nam Pani Doktor mówi, że dziecko ma powiększoną wątrobę i śledzionę... I jak do poniedziałku nie zejdzie to pośle nas na badania... Martwię się bardzo. Czy to może być skutkiem infekcji (anginy) i antybiotyku (Zinacef 2x600mg)?

Niestety nie potrafię Ci pomóc Może prędzej znajdziesz jakieś opinie na forach stricte medycznych. Pozdrawiam i nie martw się na zapas, na pewno po anginie małemu przejdzie.

Wiesz,kilka miesiecy temu moja córka miała zapalenie oskrzeli.Przy wizycie lekarz zaniepokoił sie powiękrzoną watrobą i tez uspokajał,że to przy chorobie i że powinno sie poprawić.Miał racje.zaraz po wyleczeniu nie było śladu.........Głowa do góry.

Gość srebrna perełka
No właśnie mam taką nadzieję. Zresztą lekarka też nam powiedziała, że to może być skutkiem infekcji. O to się modlę bo jak nie to będzie lipa.

A może to nie angina a mononukleoza? wtedy typowo powiększona wątroba i śledziona?

Nie martw się. Jak Mój Mały był mały, to przy każdej infekcji wątroba była 0,5 albo 1 cm poniżej łuku.

Gość salto
Zgadzam się z doris: objawy jak przy anginie, a do tego powiększenie wątroby i śledziony (czasem też wysypka) to objawy wskazujące na mononukleozę zakaźną. Pewnie w tym kierunku dziecko będzie badane.

Lepiej zrób małemu morfologię z rozmazem. Jeśli coś jest nie tak to lepiej wiedziec o tym jak najszybciej.

Ja tez podejrzewam mononukleoze. To choroba wirusowa o przebiegu podobnym do anginy ropnej. Rozni sie np. tym, ze zazwyczaj gardlo najpierw boli tylko po jednej stronie. Ale nie powinno sie wtedy podawac antybiotykow z grupy penicylin/ampicylin, bo wywolaja wysypke i nie sa skuteczne. Badanie krwi wyjasni sprawe, ale trzeba skierowanie od lekarza.

Gość maz allegromanki
mozna prywatnie -bez skierowania

Gość gość
Zrób badania krwi . Moja córka też tak ma tylko że ona ma roczek i wyszło że choruje na mononukleoza zakaźna