Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milky8668

poród

Polecane posty

Gość milky8668

Witam czy kobieta w ciąży nie ubiezpieczona..bo nie pracowałam jak zaszłam w ciążę..tak się złożyło...musi płacic za pobyt w szpitalu i poród? Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi.

Gość Allegrowiczka pełną gebą
Jeżeli nie bedziesz ubezpieczona(w twoim przypadku zarejestrowana w urzędzie pracy) to oczywiście zapłacisz.

Dodam,że mozesz przeciez przypisać sie do ubezpieczenia męża(jeśli jestes w formalnym zwiazku).Wtedy masz pełne ubezpieczenie.

Gość mama z okolic
a ja slyszalam ze wlasnie kobieta jesli nie jest ubezpieczona to za porod i opieke po porodzie w szpitalu nic nie placi, takie ma przywileje jjesli chodzi o porod

Gość milky8668
tak jestem w formalnym zwiazku...eh to poczatek ciazy a juz mysle o porodzie ..w kwestii opłaty

Nie prawda,są wyjątki dla obcokrajowców i nie pełnoletnich matek.

To przypisz sie do ubezpieczenia meża.On to załatwi w księgowości swojej firmy bez żadnego problemu.

1. \"... ustawa o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia objęła bezpłatnymi świadczeniami tylko nie ubezpieczone kobiety w ciąży i dzieci do 18 roku życia...\" 2. Dzisiaj wchodzi w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 858). Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych. 3.Gdy nie ma ubezpieczenia Osoby nieubezpieczone w NFZ też mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Mogą z niej korzystać w szczególności kobiety w okresie ciąży, porodu i połogu, dzieci i młodzież do 18 roku życia, osoby w trudnej sytuacji materialnej (gdy dochód na członka rodziny nie przekracza 316 zł lub 477 zł w gospodarstwach jednoosobowych), posiadacze Karty Polaka (w nagłych wypadkach).