Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba nic z tego nie będzie

A ja nie umiem upiec czegos na święta

Polecane posty

Gość ze mnie też

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ze mnie też
kiepska gospodyni ciasta nie wychodzą albo zakalec albo jakieś spalone lub nie dopieczonei kwiaty też mi jakos marnie rosną.nie martw się nie ty jedna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba nic z tego nie będzie
Dzięki,spróbuję,chociaż po ostatniej porażce nie bardzo mam sie ochotę znowu za coś zabierać.Chciałabym piec pyszne ciasta tymczasem wychodzi mi totalna klapa :( Obiecałam młodszej siostrze tort na urodziny,ale teraz już chyba dam sobie spokój,widocznie naprawdę sie do tego nie nadaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma nic gorszego niz społeczna presja- ona potrafi zdziałać cuda :D Piekę ciasta od kilku lat, raczej sporadycznie, ale każde mi wyszło. Miała mnie odwiedzic mama- to ja obiadek (wyszedł :) ) i ciacho, o ktorym wiedziałam, ze nie ma prawa sie nie udać. I co? Nie dopiekło sie (który to fakt stwiedzono juz przy kaffce) no to ciasto buch- z powrotem do piekarnika, chodze dookała, wyciągam-gora aż spalona, środek- niemal taki, jaki był :O A jak robilam na odpiprz to wychodził jak ta lala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba nic z tego nie będzie
Ja już od wakacji piekę,a raczej próbuję i dalej jest tak samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba nic z tego nie będzie
Nie,starałam sie najłatwiejsze ciasta:z owocami (przepis z czarnej oliwki),kruche,śmietnik z jakbłami i ze 4 razy karpatkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba nic z tego nie będzie
Część była sprawdzona przez moja mamę,jedno wzięte z netu upiekła też moja ciotka i wyrosło jej 2 razy takie jak moje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też chcę wiedzieć
hejkakohejka - uwielbiam pierniczki i chętnie bym zrobiła wg twojego przepisu. Tylko mam 2 pytania: czy ta masa musi stać w lodówce? Nie mam lodówki, ale na oknie w kuchni jest dość chłodno. A drugie, cytuję: "Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką." Co to znaczy mocno podsypywać mąką? Te gotowe pierniczki, czy jak? :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...thea...
Słuchajcie: a jeśli święta tuż-tuż a z naszymi zdolnościami kulinarnymi już nic się nie da zrobić? Kolega jest zaproszony na wigilię do znajomych, kompletnie nie potrafi gotować i nie wiem co mu doradzić. Jakiś alkohol? albo prezent dla gospodyni? Nie wypada przecież przyjść z pustymi rękami, chociaż oczywiście nikt się po nim potraw wigilijnych nie spodziewa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też chcę wiedzieć
Wielkie dzięki! 🖐️ Teraz to już na pewno zrobię - i nie mają wyjścia (te pierniczki znaczy się), muszą się udać! 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
...przepis na pierniczki alpejskie juz skopiowany i spróbuje zrobić, a pieczenie ciast zaczynałam od czegos prostego np. babka piaskowa, nie powiem, że nie wyszedł zakalec ale juz doszłam do wprawy teraz chce popróbować z sernikiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chuda jak słomka
też miałam kłopoty z pieczeniem ale zaczęłam korzystać z gotowych ciast w pudełkach np. dr Oetker ma dobre i zawsze się udają, polecam na początek np ciasto marmurkowe, albo kopiec kreta, są łatwe w przygotowaniu i pyszne:-) niedawno nawet porwałam się na tort i udał się wyśmienicie a skorzystałam właśnie z gotowców w torebkach :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale te ciasta są drogie
i trzeba dodawać jeszcze jakieś składniki,to taniej wyjdzie samemu upiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam gorąco sernik!! z jogurtów Bałkańskich- pycha i zawsze się uda! przepis jest na opakowaniu, tani i pyszny, lekki cudeńko! koszt to jakieś10-13zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też chcę wiedzieć
Prośba laika! Piszcie proszę, czy ciasta wkładać do już nagrzanego piekarnika i kiedy można wyjąć - bo wiem, że niektóre muszą "ochłonąć" przy otwartych drzwiczkach..... Coś mi się zdaje, że na Święta będą u mnie wyłącznie ciasta! :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ahhhjjk
By nie wyszedł zakalec bardzo ważne jest mieszanie ciasta. Jeśli jest to biszkopt (tak mnie uczyła mama i babcia) to dodając mąkę trzeba delikatnie mieszać "w jedną stronę" by nie upadło. Jeśli ciasto, do którego daje sie margarynę to najczęściej na koniec dodaje sie pianę z białek i też delikatnie mieszać łyżką (najlepiej drewnianą). Co do nagrzewania piekarnika, jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem to nie trzeba wcześniej nagrzewać. Na święta to proponuję upiec takie zwykłe pierniczki, które się później lukruje i dekoruje, są bardzo proste a smaczne i fajnie wyglądają na stole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×