Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niech ktoś mi powie

Jak to w końcu jest-astygmatyzm sie poglębia czy nie?

Polecane posty

Gość niech ktoś mi powie

Czytałam,że nie i że ma się taka wadę z jaką sie urodziło.Tylko że ja jako dziecko miałam dobry wzrok,zaczął mi sie psuć w podstawówce i doszlo do tego,że muszę nosić okulary.Zawsze myslałam,że to krotkowzroczność,ale przy ostatniej wizycie (dopiero!)dowiedziałam sie że mam astygmatyzm,nie widziałam nawet,że mam okulary z cylindrami.Przez ostatnie 4 lata tylko jedno oko minimalnie mi sie pogorszyło,ale teraz mam wrażenie,ze widzę jeszcze gorzej.To jak to w kocu jest?

Gość niech ktoś mi powie
w końcu*

Gość Anka-Malowanka
też jestem astygmatyczką...niestety wada może się pogłębiać :(

Gość niech ktoś mi powie
A od czego?Bo chyba nie od czytania jak zawsze wmawiała mi matka :O To super,jak tak dalej pójdzie to za jakis czas nic już nie będę widzieć....

Gość Anka-Malowanka
mi lekarz powiedział że czytanie, zbyt blisko telewizor i przede wszystkim komputer, do tego brak ćwiczeń wzrokowych i jest komplet. Po prostu siatkówka jest nierówna :( NIe pogłębia się to tak szybko jak normalna wada wzroku, ale może się pogłębić.

Gość niech ktoś mi powie
No to ja spełniam wszytskie przeciwwskazania :O Mam niby niewielką wadę,jedno oko -2,drugie -2,5 mniej więcej,ale widzę fatalnie,nie wiem czy dałabym radę iść sama ulicą bez okularów.Nie wiem jak widzą ludzie którzy maja np -7

Gość ja mam trochę więcej
na jedno oko -3,5 na drugie -2,5 i astygmatyzm. On się nie tyle pogłębia, co zmienia. I nie jest wrodzony. W dzisiejszych czasach każdy normalny młody człowiek czyta, no i korzysta z komputera. ja w pracy korzystam przez 8 godzin dziennie. I dla przyjemności czasami też:)

Gość niech ktoś mi powie
No ja na szczęście mniej,ale przeraża mnie jak czuje że gorzej widzę,aż sie boję iść do okulisty.A jak będę nosic soczewki bez cylindrów to może mi sie pogorszyć?