Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rzecka

Anty i owylacja?

Polecane posty

Gość rzecka

od 7 miesięcy biorę diane 35 , po ostatniej wizycie w środę, u mojej ginekolog, stwierdziła ze w moim jajniku istnieje niepęknięty pęcherzyk,ze wystąpiłą owulacja i ze to niewielki torbiel...nic mi na to nie przepisała kazała nadal brać tabletki... ale co z tym pęcherzykiem?;/

Gość Do pytającej
Dlaczego nie pytasz lekarza gdy idziesz do niego po poradę ,tylko zadajesz głupie pytania na forum ?Kto ma ci tu fachowo odpowiedzieć?

Gość rzecka
A myślisz ze nie pytałam? powiedziała ze nie mam się o co martwić,ale owulacji nie powinno być;/ nie umiałam się z tą kobieta dogadać.

Gość nie było owulacji
skoro pęcherzyk nie pękł to owulacji nie było ! a pęcherzyk zapewne został jeszcze z cyklu zanim zaczęłaś brać tabletki, nie przejmuj się, sam się wchłonie owulacja polega na tym, że z pękniętego pęcherzyka jest uwalniana komórka jajowa, u ciebie pęcherzyk nie pękł, bo zaczęłaś brać tabletki, które hamują owulację

Gość rzecka
to od 7 miesięcy go tam mam?, Dzięki za uspokojenie xD

1. Owulacja to PĘKNIĘCIE pęcherzyka. jeślido pęknięcia nie dochodzi to NIE MA owulacji. Albo lekarz niedouczona albo coś sobie dopowiedziałaś /ew. przekręciłaś/2. podczas brania tabletek MOŻE dochodzić do wzrostu pęcherzyków ale nie jest powiedziane, że pękną. Zazwyczaj się wchłaniają a w rzadkich wypadkach powstaje torbiel3. Dzisiejsze tabletki mają tak mało hormonów, że i tak niekiedy dochodzi do owulacji (pęknięcie pęcherzyka) ale nie znaczy to od razu, że dojdzie do ciąży. Dodatkowym działaniem tabletek jest zagęszczenie śluzu, czyli stworzenie nieprzyjaznego dla plemników środowiska 9ciężko im się aktywować i niemal niemożliwe jest przeżycie i poruszanie się w takim śluzie dłużej niż kilka godzin), oraz skrajnie cienkie endometrium, chroniące przed zagnieżdżeniem zarodka gdyby doszło do owulacji a ochrona śluzowa zawiiodła i doszłoby do połączenia komórki z plemnikiemnie ma co panikować