Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

ból pleców

Polecane posty

jestem w 30 tyg ciazy. od paru tygodni niemal codziennie dokucza mi ból plecow ( okolice kregoslupa, pod łopatkami) . zeby przespac bezbólowo noc mąz przed snem robi mi masaz plecow. jednak w ciagu dnia tez odczuwam te bóle .jak sobie z nimi radzic? macie jakies sprawdzone sposoby?

Gość mandarynka....
mnie też bolały plecy ale w 3 mies ciąży samo mi przeszło.ale mąż też mnie masował bo nie mogłam zasnąć.ale w twoim przypadku może byc to spore obciążenie dla ciała i kręgosłup to odczówa

tak tak jest to zwiazane ze sporym obciazeniem dla kregoslupa. dziewczyny jak sobie radzilyscie z tymi bolami?

Metody zwalczania bólu pleców: Ruszaj się. Staraj się jak najczęściej zmieniać pozycję w ciągu dnia. Pływaj i mocz się w wannie. Pływanie czy choćby bierne wylegiwanie się w letniej kąpieli zmniejsza obciążenie grzbietu. Zmieniaj pozycję podczas snu. Spróbuj układać się do snu na lewym boku, z poduszeczka między kolanami. Pozycja ta sprzyja dobremu ustawieniu macicy, a jednocześnie zapobiega jej uciskowi na kręgosłup. Przeciągaj się. W zapobieganiu bólom pleców pomagają dowolne ruchy, które wypychają miednicę do przodu. Siedź wygodnie. Najlepszy jest fotel ze sztywnym oparciem. Prowadź aktywny tryb życia. Wybieraj mało obciążające zajęcia sportowe, w tym przede wszystkim pływanie. Noś pas podtrzymujący brzuch. Pozwala on ulżyć mięśniom grzbietu, rozkładając obciążenie brzuchem na większe partie ciała. Jest to specjalny pas dla kobiet ciężarnych, nie można go zastępować żadnym innym. Zmień obuwie. Zastąp eleganckie szpilki butami na płaskim obcasie.

Gość dziwna sprawa
Po porodzie tez bola plecy i to strasznie jak wszystko wraca do normy po tych 9 miesiacach.