Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PLDEGB

I jak sie za to zabrac?

Polecane posty

Gość motyleczek motyleczek
WYMAGANE DOKUMENTY: 1. Odpisy skrócone aktów urodzeń osób zamierzających zawrzeć związek małżeński, wydane przez urząd stanu cywilnego właściwy dla miejsca urodzenia, o ile akty nie zostały sporządzone w USC m.st. Warszawy. 2. Osoby, które pozostawały już w związku małżeńskim załączają: a. odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu o rozwodzie (dla osób rozwiedzionych), b. odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o unieważnieniu małżeństwa lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu, c. odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka (dla wdowców i wdów). 3. Nieletnie kobiety załączają prawomocne postanowienie sądu, zezwalające na zawarcie małżeństwa. 4. Cudzoziemcy dodatkowo składają: dokument stwierdzający możność zawarcia małżeństwa według prawa ojczystego albo prawomocne postanowienie sądu o zwolnieniu cudzoziemca od obowiązku złożenia takiego dokumentu. 5. Dowód uiszczenia należnej opłaty skarbowej. 6. Do wglądu: dokumenty tożsamości narzeczonych.

Ale sie rzpisałam o masakra. Ściagnełam to ze strony USC warszawy - ale we wszystkich urzędach w całej Polsce wymagają te same dokumenty. Zauważ że jest tam wzmianka o cudzoziemcu.

Gość PLDEGB
to wytlumaczylam sobie to tak: Ja te 3 egzemplaze o braku przeszkod cywilnych zalatwie u siebie w USC, a D. pewnie bedzie musial zalatwic to w USC w Niemczech i przetlumaczone dac do USC mojego w PL, tak? do tego moj dowod, jego lepiej paszport, akt urodzenia D przetlumaczony, moj normalnie, i oplata skarbowa. Cos przeoczylam? Z tym zapychac do USC, pogawedka, i potem z dokumentami z USC do ksiedza i tu bedzie trudniej, bo sytuacja troszke skomplikowana :D Chyba sobie drinka strzele wieczorem moze mi to jasniej bedzie wygladac ;)

Ja to zrozumiałam tak jak Ty :) Także chyba dobrze to zrozumiałyśmy.

Gość PLDEGB
No to ok,jak juz jest nas dwie to spoko ;) Troszke znalazlam nformacji na stronie mojego USC, a wiec w mojej sytuacji: - odpisy skrocone aktow urodzenia ( oryginaly ) moj jest ok, w przypadku D. pewnie beda sie domagali tlumaczenia -dowody osobiste lub inny dowd tozsamosci z potwierdzeniem zameldowania; moj dowod jest w porzadku, dowod D. stracil waznosc, co i tak nic nie wnosi, poniewaz odkad mieszkamy w Anglii, D. nie ma meldunku w Niemczech, wiec pewnie w jego przypadku paszport bedzie ok, tymbardziej ze wlasnie dostal nowy, wyrabiany tu w Anglii, i na nim jest wzmianka: MIASTO POBYTU, wiec to pewnie bedzie ok - Zaswiadczenie zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa od osoby ktora jest cudzoziemcem; i tak, ja takie zaswiadczenie w ilus tam kopiach dostane w moim USC, wiec na miejscu i ok, D. pewnie bedzie musial wziac ze swojego USC i zapewnie przetlumaczyc i dac do mojego USC - Podanie o wydanie odpisow z aktu malzenstwa ( do zalatwienia na miejscu ) No i oplata za to wszystko 84 zl, i oplata skarbowa, numer konta dostepny w USC Pomalusiu nabiera to wszystko ksztaltow, bedzie ok ;) Razem razniej :)

Już coraz lepiej, czyli wiemy co do USC potrzebujesz... teraz ksiądz... hmm i tu będzie problem. Myślę, że rozmowa z proboszczem wszystko wyjaśni. Najważniejsze zebyś miała wszytkie dokumenty do USC. Jeśli chodzi o dokumenty do kościoła Twoje to: zaświadczenie o chrzcie z adnotacją o bierzmowaniu - z koscioła gdzie byłaś chrzczona (tam beda miec też o bierzmowaniu nie ważne gdzie bylas bierzmowana), dobrze żebyś sobie przypomniała mniej wiecej date komunii (mnie o to ksiadz pytał, ale chodzi tylko o rok w którym komunia sie odbyla), świadectwo szkolne z 8-mej klasy i z maturalnej średniej gdzie byla ocena z religii (chodzi o takie poświadczenie że uczeszczalas prze caly okres nauki na lekcje religii). Jeśli masz takie zaswiadczenie o ukonczenie nauk przedmalzenskich (czesto gesto w klasach maturalnych zamiast zwyklych lekcji religii sa wlasnie te nauki). Dowod osobisty... i chyba tyle.

Gość PLDEGB
Oki, chrzcili mnie w innej parfii niz tej do ktorej obecnie naleze..nalezalam, bo co prawda dalej jestem zameldowana do rodzicow,ale wiadomo w tym kosciele nie bywam, za to bywam w swoim w Anglii :) - Czyli wycieczka do kosciola gdzie mnie chrzcili, tam tez bedzie o bierzmowaniu. -data komuni pi razy drzwi -swiadectwo klasa 8 i maturalna - nie ma problemu I teraz te nauki. Wlasnie sie zastanawiam jak to z nimi bedzie. Moge je robic pewnie w Anglii w kosciele, no bo w Polsce to ja? Nie da rady dojezdzac..a propos tych zapowiedzi czy cos tam, to szczerze po co to i dlaczego? CZy musze wtedy byc na tej mszy? Co jasne ze nie realne, bo mnie pewnie w Polsce w tym czasie nie bedzie. No i karteczka do spowiedzi, to spoko, bo to chyba wszystko jedno gdzie sie wyspowiadasz, tylko czy obowizuje jakis okres do kiedy ta spowiedz? Maotyleczek, jakos brniemy do przodu ;) Czy ktoras z was kochane, ma jeszcze jakies problemy niejasnosci i moze nietypowe wesele, moze cos sie razem szybciej wymysli ;)

Porozmawiaj z księdzem szczerze, powiedz mu że mieszkasz w Anglii (tam sa polskie koscioly wiec o nauki na pewno nie trudno, jest duzo par ktore mieszkają w Anglii a wracają do Polski aby sie pobrać, i gdzies na te nauki chodzą). Jesli chodzi o zapowiedzi to nie no co ty nie musisz być na mszy... :) Zapowiedzi ksiądz wygłasza 3 niedziele pod rząd przed ślubem, (wiesz, żeby wszyscy wiedzieli, że taka i taka osoba wychodzi za mąż - taka tradycja czy co), jeśli chodzi o spowiedź, ksiądz da Ci karteczke, I-sza spowiedź to mniej więcej zaraz po daniu na zapowiedzi (po rozmowie z ksiedzem i już ustaleniu wszystkiego), druga spowiedź w przedzień ślubu.

Gość PLDEGB
No wlasnie porozmawiam z ksiedzem,bo caly czas sie zastanawiam jak to bedzie z tymi moimi naukami,bo ja nie wiem sama bede na nie chodzic czy cos ;) Pewnie jakos moge je zrobic w Anglii,wiem ze w moim polskim kosciele tu sa chyba 3 razy do roku albo jakos tak.A te zapowiedzi,to dziwne ;) Spowiedz: nie zrozumialam tego: "po daniu na zapowiedzi" Czyli wychodzi ze dwie spowiedzi sa, jedna dzien przed slubem ( to sobota, czyli powiedzy zakladajac ze jest spowiedz w kosciele w piatek to ok, a jak nie ma spowiedzi w kosciele to? ) a ta druga spowiedz to dokladnie jak? Dzieki ci bardzo serdecznie za zainteresowanie :)

Pierwsza spowiedź generalnie powinna się odbyć jak dostaniesz od księdza karteczkę. Oczywiście nie bierz tego dosłownie, no tak tydzień, dwa tygodnie po dostaniu tej kartki. Druga spowiedź jest przed samym ślubem.