Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca123

Jakie pytania do swiadka?

Polecane posty

Gość pytająca123

chcialabym zapytac Was jakie mogą paść pytania do swiadka w sprawie rozwodowej bez orzekania o winie, gdy w zwiazku są dzieci. Po co wlasciwie ten swiadek jest potrzebny?

Gość jak nie orzekasz
winy , to świadek ci nie potrzeby.Sad poczyta co napisane , zada wam kilka pytan ,15min i wooon ;)

Gość mmnzas
swiadek jest pytany w rozwodach bez orzekania o winie na okoliczność sprawowania opieki nad dzieckiem. będą zadawać pytania typu-kto głównie zajmuje sie dzieckiem, chodzi z nim do lekarza, jest na bieżąco w sprawach szkoły , jakie są zwiazki emocjonalne dziecka z rodzicami itp.

Gość pytajaca123
dziekuje za odpowiedzi.A jeszcze chcialam zapytac kto te pytania zadaje-sędzia czy adwokat? A jesli chodzi o to kto np.chodzi czesciej do lekarza , kto odrabia lekcje i tym podobne pytania to wlasciwie oboje rodzice zajmowali sie dzieckiem, z tym ze wiecej czasu poswiecala mama dzieci na opieke nad dziecmi...a ja nie chcialabym swiadczyc przeciwko ktoremukolwiek z nich.Wiem ze trzeba mowic tak jak jest czy bylo, ale tez nie chcialabym przysporzyc np.mamie jakis kłopotow zwiazanych z tym kto ma taka opieke sprawowac po rozwodzie

Gość co wy mówicie
swiadek jest potrzeby po to by orzec czy faktycznie rozpadło sie pozyciie jesli sa dzieci jaki te dzieci maja kontakt z rodzicami. sama tak miała to wiem co mówie

Gość co wy mówicie
u nas nie bylo adwokata ,więc sedzia i ławnicy

Gość pytajaca123
a czy moglabys wymienic kilka z takich pytan, bo chcialabym tak mniej wiecej byc przygotowana na to o co mogą mnie zapytac..bo mam wrazenie ze ta cala instytucja jaką jest sąd wplywa na mnie tak stresująco ze nie chcialabym palnąc jakiejs glupoty

Gość co wy mowicie
nie stresuj sie to nie jest takie straszne.U na spytali o to jak wygladało nasze małzensstwo ,czy widziała to czy tez wie z moich opowiadan.Potem zapytali o kontakt dziecka z rodzicami,u nas było na tyle jasne ze wiadomo było iz córka zostanie ze mną.A na poczatku zapytaja cie ile masz lat czym sie zajmujesz zawodowo i bedziesz musiała przysiąc ze mówisz prawde.cała sprawa ytrawała jakieś 40 min po tym zaraz ogłoszono wyrok i bye..

Gość a kto w ogóle
ci powołał tego świadka ?

Gość pytajaca123
sorki, ze dopiero teraz odpisuje ale nie mam swobodnego dostepu do internetu.Na swiadka powołałą mnie mama dzieci.jest moją kolezanką.Ale nie chcialabym miec "zatargow" z nim i dlatego tak mi jakos glupio nagadywac na niego.A kolezanka mnie wziela bo wczesniej dosc czesto u nich bywalam i teraz tez czasem zagladam.

Gość pytajaca123
jak pytalam kolezanki to mowila mi ze adwokatka powiedziala ze bedą mnie pytac o takie sprawy, ktore by upewnily sędziego ze rozwod nie wplynie niekorzystnie dla dobra dzieci.No ale mnie w sumie to nic nie mowi takie zdanie -i dlatego Was pytalam.Dziekuje serdecznie za odpowiedzi.

Gość co wy mówicie
kazdy rozwód wpływa żle na dziecko,ale przecież to nie jest przyczyna ku temu by rozwodu nie orzekac

Gość lllllll123
ja tez sie nigdy nie spotkałam ze swiadkami na sprawie rozwodowej bez orzekania o winie,sad ewentualnie moze powołac kuratora .15 min i po rozwodzie.

Gość nanananna
jest swiadek jesli wnioskuje o niego chociaz jedna ze stron

Gość lamella
jeśli są dzieci - sąd sam żąda zazwyczaj powołania świadka, nawet jeśli żadna ze stron o to nie wnosi, to dość standardowa procedura Do mnie przyszło pismo że mam takiego świadka podać inaczej sąd nie wyznaczy terminu sprawy (żadne z nas tego nie chciało), podobnie było ze wszystkimi znajomymi, którzy rozwodzili się a mieli dzieci. a pytania dotyczą sytuacji dziecka - i obecnej i przyszłej. Mają za zadanie ocenić jak rozwód wpłynie na dziecko. Pytają, czy rodzice dogadują się w sprawach dziecka, czy ojciec się interesuje jego potrzebami, czy odwiedza, dzwoni, czy robi prezenty, czy matka nie robi problemów z odwiedzinami itd.

Gość rozwodnik30
napiszcie jakie mogą zapasc pytania z niedługo bede mial rozprawe syn zostaje umnie pozew bez orzekania opieka nad dzieckiem powieżona ojcu jakis czas mieszkam tylko z synem żona już sie wyprowadzila mieszka z kochankiem na dzien dzisiejszy ja sie zajmuje synem ona go odwiedza ale niezaczesto na swieta np nawet niezadzwonila do syna syn ma 9 lat wie cala prawde co sie dzieje

Gość saaara
A czy przy rozwodzie z orzekanie o wienie musi być świadek? Może mi ktoś odpowiedzieć jak to wygląda.

Gość 30latek rozwodnik
lepiej jak jest swiadek