Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makutra

Alergia na lateks?

Polecane posty

Gość makutra

Jakie są objawy alergii na lateks (prezerwatywy)? Raz kochałam się z prezerwatywą i skończyło się paroma miesiącami leczenia zapalenia (grzybica, bakterie). Z partnerem skorzystaliśmy dodatkowo z żelu Durexa (niebieskiego). Dwa dni temu znowu kochałam się z prezerwatywą, tym razem innego rodzaju (ale tej samej firmy), użyliśmy żelu Feminum zamiast Durexa. I co? I dzisiaj znowu mam te same objawy, co parę miesięcy temu! Pieczenie, swędzenie... Dbamy bardzo o higienę. Po leczeniu mnie ginekolog robił wymaz i nie wyszły żadne nieprawidłowości. Czy możliwe, że to są objawy uczulenia na lateks? A może tak jest zawsze po pierwszych stosunkach (oboje dopiero "zaczynamy")? Albo znowu czeka mnie jakieś zapalenie? Nie wiem, co robić, nie chcę się borykać z leczeniem i dyskomfortem po każdym stosunku! Jak sprawdzić, czy to nie alergia? I co zrobić, jeśli to rzeczywiście alergia? Na razie stosunki bez prezerwatywy odpadają (choć biorę tabletki anty, mój partner chce używać gumek).

Gość kolezanskibaardzo
teraz to musisz iść do lekarza, wyleczyć to co masz, ale na przyszłość uważać. Możesz zrobić testy alergiczne, jednak takie na lateks mogą byc dość drogie, bo NFZ napewno tego nie pokrywa (on pokrywa tylko to co musi). Doradz sie ginekologa, moze pomoze ci wybrac lepsza metode antykoncepcji? Jezeli chcesz zrobic testy, to najlepiej udaj sie do alergologa, on cie nakieruje, gdzie takie testy można zrobic, bo napewno nie każda przychodnia alergologiczna takie wykonuje.

Gość kolezanskibaardzo
może to być też wina jakiegoś składnika, który wystepuje w tych żelach.

Gość kolezanskibaardzo
widze ze podyskutowac to ty raczej nie chcesz :classic_cool:

Gość makutra
Dzięki za odpowiedź, choć ostatniej nie rozumiem ;) Biorę tabletki antykoncepcyjne, więc zabezpieczenie jest okej, ale mój partner chce używać prezerwatyw, przynajmniej przez jakiś czas - na forum nie będę pisać, dlaczego. Specjalnie wybraliśmy inny żel, taki "apteczny", więc teoretycznie lepszy od drogeryjnego Durexa. Może rzeczywiście mam alergię na niego. Możliwe, że to uczulenie na nawilżacze, jakie są stosowane na prezerwatywach. Co do alergii na lateks, to nie wiem, jak ją stwierdzić. Lekarz używa rękawiczek lateksowych do badania, a po badaniu nic mi nie dolega. Testów robić nie będę, chyba lepiej kupić te nie-alergizujące prezerwatywy i sprawdzić, jaka będzie reakcja. Teraz pozostaje mi jedynie czekać i obserwować, co z tego wyniknie. Może samo przejdzie (bo podrażnienie), a może niezbędna będzie wizyta u lekarza. Ostatnie zapalenie wyleczyłam, był pobierany wymaz i nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Oby to, co teraz mi doskwiera, nie zapowiadało kolejnego stanu zapalnego...

Gość kolezanskibaardzo
:)

Gość kolezanskibaardzo
może masz poprostu alergie na sex :D :P

Gość makutra
Na pewno nie :D

Gość makutra
Czy ktoś jeszcze mi odpowie? Może ktoś ma alergię i może opisać, jakie towarzyszą jej dolegliwości? Szukałam w internecie, ale jest bardzo mało informacji.

ja tez nie mogę używać przezerwatyw bo zaraz po stosunku piekło mnie i swedziało.Przez jakis czas ok 5msc nie zabezpieczamy sie wcale i jest wspaniale pod kazdym wzgledem.Nic już mnie nie swedzi i nie piecze.A myślałam że jestem jakaś zagrzybiała ze ciagle miałąm te zapalenia.

nawet nie rób testów. ewidentna alergia na lateks. badanie trwa krócej i jest jednak mniej intensywne niż seks. dlatego objawów nie ma. a objawy są właśnie takie jak opisujesz,to co Ci wiecej napisac? :)

Gość superrrrrr
Ja bym nie była taka pewna, że to alergia na lateks. Jeśli chcesz sprawdzić, to może kup sobie lateksowe rękawiczki i używaj ich np do mycia naczyń i sprzątania, jak zacznie swędzieć to ściągnij i będziesz miała pewność - taki domowy test, a zapewniam, że uczulenie z rąk schodzi po paru godzinach i jest mało kłopotliwe. Przy tej alergii powinno Ci wyskoczyć zaczerwienienie, skóra powinna się zrobić bardziej szorstka. Jeśli to jest alergia typowa na lateks, to możesz mieć dodatkowo uczulenie na pewne owoce np banany, kiwi, bo te same substancje występują w lateksie i owocach. Poczytaj sobie zresztą: http://www.nil.org.pl/xml/oil/oil64/gazeta/numery/n2007/n200701/n20070111

Gość makutra
Dzięki za kolejne odpowiedzi! Alergii na lateks jako-taki na pewno nie mam, często używam lateksowych rękawiczek (farbowanie włosów, sprzątanie) i nigdy nie miałam żadnych dolegliwości. Generalnie jestem osobą o dobrym zdrowiu i nie cierpię na żadne alergie (w ogóle nie ma ich u mnie w rodzinie). Ale kto wie... Zastanawia mnie jedno - te dolegliwości pojawiły się u mnie dwa-trzy dni po stosunku. Wcześniej kompletnie nic mi nie jest. Czy, jeśli byłaby to alergia, nie powinny by się pojawić szybciej? Nie znam się, ale tak na chłopski rozum powinno być. Za pierwszym razem pojawiły się trzy dni po stosunku i wszystko się skończyło super-zapaleniem. Teraz pojawiły się dwa dni po stosunku i nie były aż tak nasilone - dzisiaj już czuję się lepiej, trochę doskwiera, ale nieznacznie. A może już sama sobie wmawiam? Po paru miesiącach ciągłego leczenia i tułania się po lekarzach mam dosyć i zrobię wszystko, by nie mieć kolejnej przygody tego typu.

Mam dokładnie takie same objawy jak w pierwszym poście. Dodam, że u mnie alergia jest stwierdzona (testy), więc gumek nie toleruję.Poza tym nie możesz pisać, że na pewno nie masz alergii na lateks bo czym innym jest zetknięcie skóry wierzchniej z lateksem a czym innym zetknięciem błon. Przykład? jajko. Dziecko trzyma w doni jajko przez minutę, dwie - nic się nie dzieje. Przytyka do jajka język i NATYCHMIAST zaczyna puchnąć, w ciągu 30 sekund krtań się zaciska.

Widzę też połączenie każdorazowe z żelem. Przynajmniej raz go nie użyj i sprawdź reakcję.Jak musisz uzyć żelu nawilżającego to kup w aptece K-Y (bezwonny, bezbarwny)

Gość makutra
ngLka, wyżej napisałam że na pewno nie mam alergii na lateks jako taki i była to odpowiedź na pomysł, by przetestować gumowe rękawiczki i sprawdzić, czy nie ma reakcji na dłoniach. Taka reakcja u mnie nigdy nie wystąpiła. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że co innego skóra a co innego błona śluzowa. Żelu używam, bo to moje pierwsze stosunki i po prostu dzięki żelowi jest dużo łatwiej. Poza tym czasem naturalnego nawilżenia jest za mało, a nie chcę sobie zrobić krzywdy. Żel mam z apteki. Feminum, polecany do stosowania przy stosunkach a nawet przy badaniach ginekologicznych i USG dopochwowym. Więc myślę, że on nie powinien uczulać. Też jest bezwonny, bezbarwny, bez smaku, etc. Na razie wszystkie dolegliwości mi przeszły :) Na następny raz będziemy znowu kombinować, może kiedyś wyjdzie, czy to alergia na cokolwiek, czy może jakieś zwykłe podrażnienie, do którego organizm sie przyzwyczai nie już nie będzie dokuczać.

Gość makutra
NgLka, a czy u Ciebie objawy typu pieczenie, swędzenie i ogólny dyskomfort też występują dopiero PO JAKIMŚ CZASIE od stosunku? Czy od razu lub parę godzin po? U mnie pojawiają się dopiero parę dni później, wcześniej kompletnie nic mi nie doskwiera. Więc dlatego trochę powątpiewam, czy to mogą być objawy alergii.

Gość gocha20
jeju ja to juz nie wiem co robic,pomurzcie???:(((dwa dni po stosunku z moim chlopakiem z prezerwatywą(durex) czuje dyskomfort.swedzi mnie tam wszystko i mam biała wydzieline,gesta.nie wiem co to ma oznaczac uczulenie na gumki?grzybice?czy innego syfa ale podobno jak cos jest nie tak to ta wydzielina jest brudnego odcieniu a mnie swedzi i tylko tak sporo tej bialej mam. juz drugi raz tak mam. ciagle uzywamy tych samych prezerwatyw.nie bylam jeszzce nigdy u ginekologa:(boje sie:(

Gość gocha20
pomocy kobietki prosze o odp!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gocha, mam podobnie. Sama nie wiem co to jest. Może i ta alergia. Wybieram się do ginekologa żeby się dowiedzieć : // Nic innego mi nie pozostaje

Gość Gosai
Byłam na wizycie u ginekologa w środę, robił mi zwyczajne usg - gdzie używa się prezerwatywy. Ogólnie biorę tabletki antykoncepcyjne i styczności z prezerwatywami nie mam. Lecz właśnie po wizycie, tego samego dnia, zaczeło mnie tam swędzieć, biała, gęsta wydzielina wypływała. Nie miałam żadnych penetracji od wizyty. Powiedział mi dziś , (bo zadzwoniłam do niego z tym problemem) przez telefon że mogę właśnie być uczulona na lateks... Co mnie zdziwiło troszeczkę... Miałam w domu taki krem Pimafucort. Jest on na recepte lecz w tym wypadku - ginekolog powiedział - że jest on najlepszy i mam go stosować przez pare dni, rano i wieczorem i że powinno przejść. Zobaczymy. Jak macie jakiś problem to lepiej iść do gina wydać kasę i wiedzieć dokładnie co się tam dzieje, trzeba o siebie dbać:)

Gość Czarna kotka123
Witajcie dziewczęta! Kiedyś też miałam podobny problem. Nie popadajcie w panikę-to nie od razu musi być wielkie zapalenie, często są to tylko podrażnienia i reakcja obronna organizmu na nie. Jeśli po stosunku z użyciem prezerwatywy nawet po paru dniach (zwłaszcza u poczatkujących) pojawia się pieczenie, swędzeni i upławy i o ile pojawia się po każdym niemal stosunku to raczej jest to alergia na lateks lub jakiś składnik substancji nawilżającej w prezerwatywie. Mi nie szkodzi z klasycznych prezerwatyw jedynie Unimil UltraSave - na wszystkie Durexy miałam alergię! Jeli i to nie pomoże wskazane sią prezerwatywy bezlateksowe np. Blausiegel Sensitive. Uwagą-są dość drogie 4 sztuki koło 45zł. Środki nawilżajace kupujcie tylko w aptekach! Te z marketów czesto uczulają! W razie podrażnienia stosujcie kwas mlekowy w postaci kapsułek (np.Lactovaginal) - przynosi ulgę i szybką poprawę. Jeśli max po 2 tygodniach nie przejdzie jest konieczna(!!!) wizyta u ginekologa!

moze masz po prostu nie doleczona grzybicę i w czasie seksu sie ujawnia z jakiegoś powodu?jja tak miałam kiedyś zanim wyleczyłam całkowicie