Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszukujaca_25

Do majacych lub planujących podwójne nazwisko...

Polecane posty

Gość poszukujaca_25

Planuje dodac drugie nazwisko i moja imie i nazwiska bedą miały długość: imie - 7 liter nazwisko - 7 liter nazwisko - 9 liter czyli łacznie 23 litery...Czy to nie za duzo? nie bede miec problemów z wypełnianiem dokumentów. szczegolnie chodzi mi o rubrukę nazwisko rodowe bo oba nazwiska są nazwiskami rodowymi

W rubryce nazwisko rodowe wpisujesz tylko swoje nazwisko rodowe. Czyli np pani Anna kowalska- Jarecka, wpisuje tylko kowalska

duzo literek troche meczace szczerze powiem ja mam imie 7 a nazwisko 14 jakbym zostawiła jeszce swoje nazwisko to bym przegieła bo by było kolejne 7 :D

Gość poszukujaca_25
ale własnie oba nazwiska są rodowe bo chce sobie dodać panieńskie nazwisko mojej Mamy. zastanawiam sie tylko czy to nie będzie wszystko za długie

Gość hmmmmmmmmmmmm
Małgorzata Pawlikowska-Jasnorzewska to dopiero miała problem

Gość hmmmmmmmmmmmm
wpieniają mnie ludzie z podwójnymi nazwiskami, pracuję w firmie i często podpisuję umowy z ludźmi, a wtedy taka paniusia jedna z drugą stawia mi parafkę, proszę o czytelne imie i nazwisko to się oburza, ze tyle musi pisać!!!!!!!! No bez przesady, sama sobie wybrała!!!!!! Dajcie sobie spokój z tymi dwuczłonowymi nazwiskami, ani to modne ani wygodne. Można podczas ślubu wybrać jedno, albo swoje albo męża, po jaką cholerę Wam dwa? żeby później robić komus problemy w Urzędach?? Zastanówcie się, bo to bez sensu

Gość bulli24
ja planuje miec podwojne z imieniem wyjdzie 27 liter !! dużo...

Gość Tez kiedys mialam
Jestem po rozwodzie... moje imie + dwa nazwiska ... 25 liter ... Wychodze drugi raz za maz... i nie pakuje sie w dwa nazwiska. Zostaje nazwisko po mezu i to w dodatku 5-cio literowe :D To troche meczące bylo z tymi nazwiskami.

czy ja dobrze zrozumiałam....? Masz swoje nazwisko Kowalska, twoja mama panieńskie nazwisko- Nowak i chcesz być Kowalska-Nowak? a jak ci dojdzie po ślubie jeszcze męża nazwisko..? Kowalska-Nowak-Kopeć...?

Gość po ślubie nie dojdzie
nazwisko, bo wg prawa możesz mieć najwyżej dwa. Trzeba wybrać. A co do dodania nazwiska matki- to w ogóle jest możliwe? Dowiedz sie najpierw w urzędzie.

Gość trochę złośliwości
można zmienić nazwisko na panieńskie matki lub "podwoić " dodając panieńskie matki. Ale to zabawne, nie widzę żadnego celu by tak robić, tzn widze jeden i to właśnie ta złośliwość :D Można sobie dodać panieńskie matki by na naszej klasie wyglądało tak jakbyśmy wzięły ślub ?:) Cóż różni ludzie chodzą po świecie :D

Gość klalduh
dla mnie to totalna głupota :O kurde chcesz byz jak zmuda-trzebiatowska:O hmm jeszcze jak ktos jest przywiązany do swojego i wychodzi za mąż i mąż ma krótkie nazwisko typu Buk, Kulig, Brok itp to ok ale jak ktos ma swoje krasnorzewska i bierze jeszcze męża Topolewicz a na imie ma marzanna to dajcie swpokój na cholere se zycie utrudniac i jeszcze innym

Gość tere fereeee
Dajcie spokój, różne są sytuacje w życiu. Potrafię sobie wyobrazić sytuacje , w których komuś zależy na nazwisku matki.. Co Wam do tego?

Gość oto ONA
daj se spokj miej jedno nazwisko.... ja to nawet nie mam drugiiego imienia i zajebiscie sie z tego ciesze zwlaszcza ze mieszkam w anglii i tutaj czesto trzeba je podawac.... imie i nazwisko i tyle, wez se po mezu, boze czy to napawrde ma takie znaczenie , bedizesz jaka zawsze bylas i tyle to tylko nazwisko...

Gość -m-
ja mam podwojne nazwisko, dosc dlugie (25 liter wraz z imieniem) i nie mam zadnych problemow i nie uwazam tego za glupote. Nie rozumiem waszej krytyki, co was obchodzi czy ktos ma podwojne lub chce miec panienskie matki. Kazdy niech ma tak jak mu sie podoba

Gość bfbfbfbfbfb
Małgorzata Pawlikowska-Jasnorzewska hahahaha obśmiałam się jak norka :) no chyba, że chodzi o jakąś inną Pawlikowską-Jasnorzewską, która ma Małgorzata na imię :D to z naszą-klasą też dobre :) Dziewczyno, puknij się w czoło. Poczekaj na męża i jego nazwisko sobie dodaj, a nazwisko matki zostaw w spokoju...

Gość poszukujaca_25
Męża już mam i zostałam przy swoim nazwisku bo akurat nazwisko męza budzi lekka smieszność a nazwisko mojej Mamy najzwyczajniej w swiecie mi się podoba. Poza tym bardzo chce nosic nazwiska osób z których krwi pochodzę. Nazwiska rodziców zawsze bedą mi bliższe niz nazwisko jakiekolwiek męza ;) ;) ;). Zaraz się posypią gromy i złosliwe a nawet wulgarne uwagi.

Gość bzykbzykbzyk
Na pewno nie złośliwe, ale pełne współczucia dla Twojego męża (mężów).

Gość Dagmara25
Ja w tej kwestii jestem tradycjonalistkom.Wychodząc za mąż powinno się przyjąć nazwisko męża

Gość z tego co wiem ja
Nazwisko rodowe to bedzie to po ojcu :o Jak wyjdziesz za mąż to albo zmienisz na jego albo wogóle - można miec tylko dwu członowe nazwisko :) ps. sama zmieniałam nazwisko na matki :)

Gość też jestemmmmmmmm
tradycjonaliSTKOM.. wolę tradycyjną ortografię!

Gość poszukujaca_25
nie rozumiem oburzenia niektorych osob...Dla mnie oczywiste jest, ze dziecko powinno miec nazwisko dwoja rodziców (nazwisko ojca jest dla mnie umniejszaniem roli matki). W wieku dorosłym mozna sobie nazwisko wybrać. dla mnie jest ot naturalne, ze chce nosic nazwiska dwóch osób, ktore są dla mnie wazne i jestem z nimi zwiazana emocjonalnie chociaz pepowinę juz dawno przeciełam...Zalujemy bardzo, ze naszym przyszłym dzieciom nie mozemy nadac naszych nazwisk jednoczesnie zachowujac nasze własne.

Gość haha wow
zaloze sie,ze jestes wsiowa paniusia chcaca sie dowartosciowac!

Gość Ale jakie Ty masz inne poglądy
? Uległaś modzie na zostawianie własnego nazwiska+ jeszcze chcesz sobie dodać nazwisko panieńskie swojej mamy. Jesli są to znane nazwiska rodowe (Radziwiłł, Odrowąż itp) jestem w stanie to zrozumieć. Tak jak sensowne jest dla mnie zostawianie własnego nazwiska jeśli ma się 'pod nim' jakiś dorobek zawodowy. Natomiast argumentowanie, że nazwisko ojca dane dziecku umniejsza rolę matki:D Tak, jesli głowną rolą rodziców jest danie dziecku nazwiska:P

Gość Viss
w naszym kraju posiadanie dwóch nazwisk to i tak fanaberia a Ty w dodatku ją zaostrzasz i dziwisz się? U nas jak nie chcesz wziąść nazwiska mężą to jest zgroza a co dopiero dodać sobie panieńskie matki. Po prostu brzmi to jak fanaberia, i gdanie o krwi rodziców jest zabawne, bo jakoś mama nie miała problemu żeby dać Ci nazwisko tylko ojca, więc przywiązywała do tego takiej wagi. Szkoda, że w taki sposob stawiasz swoj stosunek wobec męża, nie myślę o nazwisku jako nawizku, bo wiaodmo, żę jak jest ośmieszające to kiepsko, ale o fakcie, że rodzice ważniejsi... Ja będę mieć dwa nazwiska, pracuję w taki sposób, że muszę. Chociaż pracuje w firmie, to i tak wiele osob zgłasza się do mnie jako do mnie. Zmiana nazwiska mogłaby mi zaszkodzić. Pozatym nazwisko męża jest bardziej polskie, co za tym idzie trudne do wymówienie dla obcokrajowców. Więc przedstawiać się służbowo będę pierwszym - panieńskim.

Gość taka sobie jedna aa
spokojnie, moje imie ma 9 liter, 1 nazwisko tez 9 a drugie 8 i jakos sobie radze:)