Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szkolna dziewoja

Pytania dotyczące Twojej szkoły

Polecane posty

Gość szkolna dziewoja

Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście znaleźli chwilkę i odpowiedzieli na te pytania, wszystkie, bądź wybrane. 1. Czym byłe dla mnie szkoła? 2. Jaką rolę pełni szkoła obecnie? 3. Czego oczekuje się od szkoły? 4. Jakie widzę zmiany w funkcji szkoły? 5. Jakie jest moje nastawienie do następujących przemian szkoły? Jakie w ogóle dostrzegam? 6. Co zmieniłbym w polskim szkolnictwie, w mojej szkole? 7. Czego oczekujesz od nauczycieli, jacy powinni być? 8. Jakie inne przedmioty wprowadziłbyś do planu lekcji?

Gość klarkson
1. Nudnym , ale koniecznym etapem życia 2. Taką jak w przeszłosci. 3. To chyba oczywiste . CZego oczekuje sie od poczty ? KAzda placówka ma swoje zadania . 4. Zadne .Szkoła ma być szkołą 5. O ile nie szkodzą uczniom , to zmiany są naturalnym procesem . 6. Wyrzuciłbym ``kilku`` nauczycieli za niszczenie zdrowia uczniom. 7. Powinni być zdrowi na umyśle , a niestety nie zawsze są . CZasem mamy do czynienia z nauczycielkami `` heterami `` . Nauczyciel ma byc nauczycielem i sie jakos zachowywac . 8. Zadnych . NAtomiast kilka przedmiotow jest niepotrzebych

Gość szkolna dziewoja
Wiem, że w czwartek wieczór nic się nie chce robić, a już szczególnie myśleć o szkole, ale może jednak ktoś się zdecyduje?

Gość szkolna dziewoja
Dziękuję bardzo:):):) Jeszcze zapomniałam dodać, żeby wiek swój dopisać.

Gość klarkson
25 lat - to mój wiek

Gość szkolna dziewoja
Dzięki:) Potrzebuję na zajęcia odpowiedzi, a ludzie wszyscy jacyś niechętni na udzielanie odpowiedzi.

Gość alexandra p
1. Codziennym obowiązkiem, miejscem moich nieszczęsliwych i jednostronnych miłosnych uniesien, czasami przyjemnościa 2. Patrz wyzej...mam nadzieje, ze w przyszłej szkole sie to poprawi...bo moja obecna jest debilna 3. Nauczenia sie przydatnych rzeczy, znalezienia przyjaciół na całe zycie (no własnie, do cholery, gdzie oni są?:O), wspomnieniem, które rodzi wspomnienia 4.nie widze zadnych 5.dostrzegam zwiekszajaca sie ilosc nauczycieli, którzy mają wszystko w dupie (a przeciez nauczyciel jest tez naszym wychowawcą, drugim rodzicem, a teraz wiekszosc przychodzi, odpytuje z materiału, odchodzi) oraz uczniów debili i chamów 6. patrz wyzej, pkt 5 7.patrz punkt 5 8. jakies gry terenowe?

Gość takasiakaiowaka
Dziękuję Aleksandro. Z tymi nauczycielami to niestety się z Tobą zgodzę. Nawet na studiach jak się patrzy jakie osoby idą na nauczycieli, to śmiać się chce(albo płakać). Nie żeby byli chamscy, ale predyspozycji pedagogicznych, a czasem nawet wiedzy- żadnej.

Gość takasiakaiowaka
Alexandra p, mogłabyś jeszcze swój wiek napisać.

Gość alexandra p
ponad 16 i nie ma za co:)

Gość takasiakaiowaka
Może ktoś jeszcze da się namówić?:) To tylko chwilka, a bardzo mi pomożecie:)

Gość moooniiiczzka
1. Miejscem znienawidzonym , obowiązkiem który musiałam spełniać . 2. Taką samą jak w przeszłości. 3. Nauczania i dobrego wychowania dzieci 4.żadne jest tak beznadziejnie jak było 6. System oceniania . 7.Przede wszystkim powinni potrafić współpracować z uczniami 8.Chyba za dużo dzieciaki już mają na głowie :) lat 20

Gość szkolna dziewoja
Moniczka, dziękuję:) Super, że są osoby którym się chce pomóc:), bo szczerze mówiąc myślałam, że nikt nie odpowie.

Gość moooniiiczzka
oczywiście nie ma za co i pozdrawiam cieplutkoo ;)

Gość ja odpowiem ogolnie
szkola powinna uczyc myslenia, sciaganie i niesamodzielne prace powinno byc absolutnie zakazane, tak jak zresztą w co lepszych szkolach na swiecie. Dalo by to rzetelny obraz wiedzy i mozliwosci uczniow ( i zapewne zmiany w programie). Szkola powinna postawic na kreatywnosc - chocby pokazywac jak szukac zrodel do opracowan, jak z nich korzystac. Przygotowywac do wystapien publicznych. Religia w tej formie jaka jest powinna wrocic do kosciolow ( ajesli bylyby kadry to zastapiona religioznastwem i etyką). Plastyki i muzyki powinni uczyc fachowcy a nie panie z lapanki. Stosunki uczen- nauczyciel pownny byc pelne szacunku i przyjazne ( przy czym nie polega to na latwiznie w postaci przechodzenia z uczniami na ty). To nie powinny byc 2 strony barykady - z jednej strony nadęte purchawy, z drugiej migajace sie zlosliwce I pomyslec, ze znam takie szkoly - niestety nie w Polsce.

Gość szkolna dziewoja
Dziękuję za ogólną wypowiedź. Takie również są mile widziane. Szczególnie trafia do mnie zdanie dotyczące kreatywności, bo moja była całkowicie tłamszona.

Gość szkolna dziewoja
Wiem, że już późno, ale może jeszcze ktoś się zdecyduje:) Odpowiedzi na pytania są tak samo mile widziane jak wypowiedzi własne.

ok, to ja też odpowiem ogólnie, bo zgadzam się raczej z tym, co już napisano i nie chcę powtarzać :) ja od dawna próbuję propagować zmianę systemu sprawdzania wiedzy w szkołach - zlikwidować ten bezsens, który polega na odpytywaniu z zaskoczenia, czy jakieś niezapowiedziane kartkówki. uważam, że to uwłacza godności ucznia i jest całkowicie bezzasadne. na studiach przecież coś takiego nie ma miejsca - termin każdego kolokwium jest wcześniej ustalany, terminy egzaminów nieraz podawane już na początku semestru! i tak powinno być również w szkołach! nie widzę najmniejszego sensu w argumentacji - "uczeń ma się uczyć na każdą lekcję". uczeń w szkole może mieć w danym dniu 6 - 8 przedmiotów, i na każdy ma być zawsze, codziennie przygotowany, bo może akurat pójść do odpowiedzi?? przecież to idiotyzm. nauczyciel powinien z góry ustalać harmonogram nie tylko sprawdzianów, ale też odpowiedzi ustnych - tak, aby każdy mógł sobie sensownie, z wyprzedzeniem rozplanować grafik nauki. argumenty o systematyczności nauki też mnie nie przekonują. jeśli ktoś mimo tego, że zna z góry termin odpowiedzi, zostawia sobie naukę na ostatnią chwilę - to jest wyłącznie jego sprawa i jego problem. a może akurat on POTRAFI w ciągu jednego wieczoru nauczyć się wszystkiego, co trzeba? kto inny z kolei będzie wolał rozplanować naukę na kilka dni poprzedzających odpowiedź i to też będzie jego prywatna sprawa. odpytywanie czy urządzanie kartkówek z zaskoczenia uważam za nieuczciwe i za pole do popisu dla zwykłej złośliwości ze strony nauczycieli.

Gość oj Janielica
1. Czym byłe dla mnie szkoła? Miejscem do porownywania siebie z innymi 2. Jaką rolę pełni szkoła obecnie? przechodzę obok paru ,do jeden nieraz zaglądam 3. Czego oczekuje się od szkoły? oczekuje ,ze znajdą sie w niej ludzie ,którzy mogą pomóc w wybraniu odpowiedniej drogi życiowej 4. Jakie widzę zmiany w funkcji szkoły? zmiany napewno będą większe ,te mało dają ,chociaż już lepiej jest 5. Jakie jest moje nastawienie do następujących przemian szkoły? Jakie w ogóle dostrzegam? to co wyżej 6. Co zmieniłbym w polskim szkolnictwie, w mojej szkole? ludzi z powołania mało ,za dużo psychopatow ,frustratów a za mało spotkań z ludźmi co osiągneli coś 7. Czego oczekujesz od nauczycieli, jacy powinni być? Serdeczni ,sużący pomocą 8. Jakie inne przedmioty wprowadziłbyś do planu lekcji? etykę i kulturę

Gość szkolna dziewoja
Anyżówka, jesteś nauczycielką? Ja mam nadzieję, że za parę lat będę:) Zgadzam się z Tobą w tej sprawie, tym bardziej, że ja zawsze uczę się na ostatnią chwilę i to z dobrymi wynikami. Jeżeli należysz do szanownej kadry nauczycielskiej:), to powiedź mi, czy w twojej szkole większość nauczycieli, to osoby kreatywne, na właściwym miejscu, czy raczej powielające stare schematy, znudzone. Pytam, bo ostatnio miałam "przyjemność" rozmawiać z paroma nauczycielami i ich podejście do własnej pracy mnie zmiażdżyło.

Gość szkolna dziewoja
Janielica, dzięki:) Jakbyś mogła jeszcze wiek dopisać:)

no niestety Cię rozczaruję, ale nie jestem nauczycielką, ani też nigdy o tym nie marzyłam.. moje spostrzeżenia opieram na doświadczeniu uczniowskim i studenckim, a właśnie ta różnica pomiędzy szkołą a studiami zawsze była dla mnie uderzająca. miło wiedzieć, że przynajmniej Ty podzielasz moje zdanie, więc pewnie wcielisz je w życie w swojej karierze zawodowej ;) może inni pójdą za Twoim przykładem, może warto o tym mówić więcej, a coś się kiedyś zmieni na szerszą skalę.

Gość oj Janielica
50:) i póltora m-ca

Gość szkolna dziewoja
Anyżówka, ja mam dużo swoich przemyśleń, dotyczących szkoły, które odbiegają od obecnie panującego stanu rzeczy. Mam tylko nadzieję, że nie stracę zapału i uda mi się dużo fajnych rzeczy wprowadzić:) Zacznę od nie pytania z zaskoczenia:)

Gość szkolna dziewoja
Może jeszcze dwie osoby podzielą się ze mną swoją opinią na temat szkoły? Zapraszam serdecznie:)

życzę Ci powodzenia z całego serca, i żebyś nie dała się zjeść tym starym prukwom, co uczą w szkołach :) naprawdę brakuje teraz nauczycieli z prawdziwego zdarzenia, i zresztą co się dziwić - od lat selekcja negatywna, kiepskie zarobki, marna motywacja, a przede wszystkim przyjmowanie ludzi do szkół po znajomościach, a nie na podstawie kwalifikacji... :O

Gość jup inpicz
no fajnie ... chyba był taki tytuł "matki, żony i kochanki" ... te pytanie takie są .. a ja nie jestem ;)

Gość szkolna dziewoja
jup inpicz:)

Gość seesi
1. Czym byłe dla mnie szkoła? Czymś co trzeba przeżyć :/ Szkołą przetrwania. 2. Jaką rolę pełni szkoła obecnie? j.w 3. Czego oczekuje się od szkoły? Przekazania wiedzy. 4. Jakie widzę zmiany w funkcji szkoły? Zmienienie ilości godzin i przedmiotów (wcześniejsze ukierunkowywanie zawodowe) 5. Jakie jest moje nastawienie do następujących przemian szkoły? Jakie w ogóle dostrzegam? Nic nie idzie w tą stronę w którą według mnie powinno ;] 6. Co zmieniłbym w polskim szkolnictwie, w mojej szkole? To co w 4. No i oczywiście, nauczyciele, którzy nadają się do swej pracy. 7. Czego oczekujesz od nauczycieli, jacy powinni być? Inteligentni, sprawiedliwi, umiejący zainteresować tematem, szanujący uczniów i tolerancyjni. 8. Jakie inne przedmioty wprowadziłbyś do planu lekcji? Filozofie, etykę, psychologie i podstawy prawa .

Fajny temacik. 1. Obowiązkiem ale również miejscem spotkań ze znajomymi :). Etapem życia które trzeba przejść (mówię o podstawówce, gimnazjum, liceum) 2. Obecnie moja szkoła (czyt. studia) pełnią rolę rozwijania swoich zainteresowań :) są dla mnie czymś przyjemnym bo uczę się tego co mnie interesuje. 3. Przekazania mi wiedzy 4. Zmiany idą w pozytywną stronę.. myślę że jest coraz lepiej :) 5. ? 6. Że piątki powinny być wolne? :) hihi 7. Nauczyciele powinni być sprawiedliwi, wyrozumiali, empatyczni, tolerancyjni, powinni traktować każdego w taki sam sposób 8. Psychologie - bo to bardzo fajny przedmiot i bardzo przydaje się w życiu oraz Etykę :)