Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piernikowachatka

PUSZYSTE PIERNICZKI- przepis

Polecane posty

Gość piernikowachatka

poszukuje przepisu na puszyste pierniczki, ale takie ktore sa miekkie od razu a nie po 2 tyg bo na to juz nie ma czasu :/ Potrzebuje jakiegos sprawdzonego przepisu a we wszystkich pisza, ze miekkie beda po okolo 2 tyg:/ Mozesz jakis przepis z dodatkiem drozdzy? Jesli ktos ma taki sprawdzony przepis to prosze o pomoc. Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowachatka
up ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oczywiśce ;) już podaję Pyszniutki, mięciutkie aromatyczne i tylko 3 dni (najlepiej 5) musza eżęć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Katarzynki Składniki : 20 dag miodu 10 dag cukru Przyprawa piernikowa 40 dag mąki 1 łyżka sody 1 jajko Przygotowanie: Miód podgrzewamy, dodajemy cukier, przyprawę, mieszamy dokładnie i odgrzewamy. Do mąki dodajemy sodę, miód, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Grubość zależy od nas- jeśli cienkie - pieczemy krócej. Jeśli grube na wysokość 1 cm- to pieczemy około 40min w 160 C. Można zrobić je zupełnie cienkie i wtedy wystarczy nawet 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu stwardnieją na kamień - dosłownie. I dopiero po 3 dniach leżenia na zewnątrz (chłoną wilgoć) będą gotowe do jedzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowachatka
Dzieki Armaletka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pychotka, przepis wypróbowany, Tylko broń cię pan Bóg dawać całą torebkę [przyprawy, a nawet pół. Wystarczy tylko tyle, aby ciasto nabrało złocistego koloru....czyli około 3-4 łyżeczek. bo jak dasz za dużo przyprawy, to wychodzą gorzkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowachatka
ok bede uwazac wsypujac przyprawe;) ja chce zeby byly grubsze tak ok 1 cm, czyli bede piekła dłużej. A po upieczeniu włozyc je do puszki? jesli tak, to wlozyc po wystygnieciu czy jeszcze cieple? i dodac kromke chleba czy kawalek jabłka czy nic z tych rzeczy? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ach ja nie słyszłąm o żandych jabłkach ani chlebach. Wiesz co nie wkładaj do niczego, najlepiej pozostaw na jakiejś półce przykryte lekko papierowym ręcznikiem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernikowachatka
pytalam o jabłko i chleb bo juz tyle przepisow sie naczytalam w necie i prawie w kazdym dla zmiekczenia kazali wkladac do puszki z jablkiem czy kawalkiem chleba. Ale jesli mowisz, ze nie trzeba, to nie bede nic robic. Mam nadzieje, ze sie udadzą :) Bardzo dziekuje za przepis i życzę Wesołych Świąt :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieki , proszę i nawzajem ;) Ja też będę je piekła - w sobotę ;) Na wigilię myślę, że wyjdą w sam raz.... a może jutro upiekę? A, zobaczę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilka1980
Armaletka-upiekłam wg Twojego przepisu i mam nadzieję,że naprawdę skruszeją te kamienie :) twarde,że zęby połamac można

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejkakohejka---> dzięki za przepis, jestem w trakcie robienia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
jeżeli robicie pierniczki na sodzie lub proszku z miodem i mają być miękkie, takie do jedzenia od razu, to trzeba je krótko piec inaczej przez miód spiekają się na kamień muszą tylko urosnąć i jak tylko zaczynają się rumienić - wyjmujecie ja moje piekłam około 10 minut w 190 stopniach, ale były dosć cienkie więc nie czekajcie za długo, 40 minut to chyba jakaś literówka jak widać, że zaczynają się rumienić - wyjmujcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania bania
dziś upiekłam pierniczki alpejskie..są świetne i mięciutkie..tak wystarczy 7 -8 min. w 180 st. Ciasto na drugi dzień trzeba wyrabiac na stole lub w ręku podsupując mąką aby się nie kleiło,wyrobione dobrze ciasto nabiera powietrza i pierniczki ładnie wyrastają.Można z nich robić też witrażyki z landrynek.Ja swoje polukrowałam, a jutro resztę będe maczać w rozpuszczonej czekoladzie i pokruszonych orzechach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i zrobiłam te alpejskie :) Rzeczywiście trzeba podsypywać mąką, ale nie jakoś straszliwie :) Takie miękkie ciasto też się dobrze wykrawa. Rosły mi jak głupie. Jeszcze nie robiłam takich puszystych pierniczków. Niektóre to aż puste w środku wychodziły :) Piekłam 6 minut w 150 st w termoobiegu. Moim zdaniem może być więcej przyprawy (oczywiście co kto lubi) i jeśli ktoś nie zamierza lukrować ani nic w tym stylu to jak dla mnie mogłoby być więcej cukru. Ale i tak są super. Pytanie czy dotrwają do świąt :P A właśnie jak je optymalnie przechowywać gdyby się jednak uchowały? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość VT
pierniczki przechowuje się w szczelnych puszkach. ja z braku takowych włożyłam je do dużego słoika i też będą mięciutkie ; ) z własnego doświadczenia polecam ten przepis: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2038 - tylko, że z 2/3 sztabki masła i całą torebką przyprawy do pierników. pyszotki mięciutkie zaraz po upieczeniu. właśnie dzisiaj robiłam z potrójnej porcji ; D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
świetnie, że napisałyście te przepisy bo dzis kupilam sobie foremki świąteczne, choć cieżko je bylo znaleźć..przez przypadek w Tchibo znalazłam jak kupowalam prezent.. tylko nie wiedzialam, że one muszą aż tak dłuzo leżeć..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierniczki alpejskie wyszly wysmienite :D pieklam 7-8 minut i spokojnie wystarczy. Sa przepyszne i mieciutkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie w domu odkąd pamiętam robiło się pierniki. Teraz mam własny dom i rodzinę i sama będę przygotowywać pierniczki z dziećmi. Znalazłam super przepis: ugotujmycos.pl/pierniczki/, mam nadzieję, że wyjdą takie jak mojej mamie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×