Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miedzy oczy

ocena vs spostrzezenia

Polecane posty

gwiazdki czy mogę spytać zatem czy uważacie że jest różnica między "opinią" a "oceną"? opinia to poglad... a o ocenie juz tu bylo pisane co to :P..www. ladnie to ujał:P

\"A czy nie byłoby najprościej wypowiadać się na czyjś temat w taki sposób, w jaki chcielibyśmy usłyszeć/przeczytać opinię/ocenę/whatever o sobie? \" cudze opinie lataja mi kolo dupy, ale jelsi mam juz jakies słyszec, to wole takie szczere do bólu... to o czym piszesz to jakas chora poprawnosc polityczna... osoba z 40 kg nadwaga jest tłusta świnia... po prostu... i nazywanie jej kobietą puszysta to eufemizowanie języka

"opinia to poglad... a o ocenie juz tu bylo pisane co to" a ocena to niby czym jest, jelsi nie poglądem? :D

\"ona ma nadwagę wygląda jak świnia\" \"ona ma nadwagę ma takie piękne seksowne rubensowskie kształty\" dla mnie te dwie rzeczy to opinie, a nie ocena. de facto na jedno wychodzi. zarówno opinia jak i ocena moga byc in plus jak i in minus. ocena w sposób subiektywny określa MÓJ stosunek do PARTYKULARNEJ rzeczy/osoby/sytuacji. a opinia jest także moja, ale dotyczy jakiegos OGÓŁU, jakiejś odgórnie ustalonej grupy osób/sposobu zachowania. np mogę mieć złą opinię o ogolnej inteligencji blondynek, ale to nie znaczy ze wszystkie ich czyny ocenię jako głupie. mogę mieć złą opinię o uczuciowości mężczyzn, ale jeśli którys zachowa się romantycznie to tak tez to ocenię, a nie ze \"przypadkiem mu wyszło bo wiadomo ze mężczyźni mają w dupie romantyzm\".

komiczne--> w dużej mierze chyba się z tobą zgadzam z tą ocena i opinią. dla mnie jest taka malusia różnica, choć nie wiem czy inni też ją dostrzegają, komiczne wydaje mi się że trochę tak. według mnie "opinia" to coś bardzo subiektywnego i ma właśnie subiektywnym pozostać i tak jest wyrażane, natomiast "ocena" to coś co wychodzi z subiektywizmu ale wyrażający ją stara się jej nadać taka formę by była odbierana za obiektywna prawdę. przy okazji przypomniała mi się pewna damsko-męska dyskusja na temat stosowania słów "moim zdaniem". opowiem o niej bo jestem ciekawa co myślicie. swego czasu bardzo rzadko używałam takich sformułowań jak "moim zdaniem" "uważam, że". dość często spierałam się z kumplami o jakieś drobiazgi. np o piosenkę w radiu. mówiłam "ta piosenka jest beznadziejna" mając na myśli że mi się wcale nie podoba. nie poprzedzałam tego słowami "moim zdaniem" bo dla mnie jakoś było oczywistym że jak mówię opinię/ocenę czegoś to jest to moje zdanie. natomiast facet takie zdanie obierał ze ja się wypowiadam arbitralnie i jeśli tylko miał inne zdanie to zaczynała się sprzeczka, a ja miałam pretensje ze czemu on nie może mojego zdania uszanować. i kiedyś powstała dyskusja o tym, że kobiety bardziej skupione na wnętrzu odbierają to co ludzie mówię jako subiektywna opinię niejako z automatu, a mężczyźni potrzebują słyszeć pomocnicze zwroty "moim zdaniem" by prawidłowo odbierać intencje mówiącego. i teraz pytanie co o tym myślicie? zauważyliście coś takiego? jak wy odbieracie zdania wyrażone bez wstępu "moim zdaniem"?

\"ocena w sposób subiektywny określa MÓJ stosunek do PARTYKULARNEJ rzeczy/osoby/sytuacji. a opinia jest także moja, ale dotyczy jakiegos OGÓŁU, jakiejś odgórnie ustalonej grupy osób/sposobu zachowania\" realnie do semantyki ma sie to tak, jak słoń do składu porcelany

www--> o ja! widzimy miedzy opinią a ocena różnice w zbliżony sposób, ale zupełnie na odwrót :D piękne :D

"dla mnie jest taka malusia różnica" gwiazdki - gdyby sie wgłębiac w jakies pierwotne poklady semantyki, moze i tak jest... ale uzus stworzył z tych wyrazów synonimy

komiczne--> "pierwotne poklady semantyki" mnie nie interesują. interesuje mnie to jak różni ludzie odbierają te słowa, kiedy według nich występuje jedno a kiedy drugie i jaki mają do tego stosunek i tak się to ma do mojego zdania. z takiej czystej ciekawości,a nie z potrzeby grzebania się w semantyce.

używają jako synonimów,ale nie wszyscy :) bezpiecznie jest założyć że tak używają, ale trzeba pamiętać, że bywają wyjątki. jak to co to za ceramika? przecie napisane wyraźnie, że moja :D takie hobby :)

w potocznym jezyku, faktycznie opinia i ocena to to samo ale to nie jest zawsze to samo, bo jak wskazuje nazwa \"ocena\" stosuje ona jakies odniesienie do cen - miar, ktorymi mierzymy dane zjawisko, przedmiot, czlowieka vide: opinia - to czlowiek inteligentny ocena inteligencji - iq 165

165 to chyba geniusz wiec opinia byłaby geniusz. musialam sie przyczepić;):P

słowa by sie znalazły, ale postanowilam sie odmóżdżać przed świętami ztad tez moj powrót na kafe;):P

słowa by sie znalazły, ale postanowilam sie odmóżdżać przed świętami ztad tez moj powrót na kafe to widac, zwlaszcza po slowie ZTAD ;-)

no widzisz jakiś Ty bystry:P to opinia:P choć na ile trafna to nie wiem:) nawet sie już leń zaplątał-czyli wszystko jest jak ma być:D widzialam to ztad ale mi sie wracac nie chciało:)

Uwielbiam takie "jezykoznawcze" rozkminy ❤️ :D Wg mnie "ocena" wyraza przyporzadkowanie okreslanego obiektu do grupy ladnych/brzydkich/dobrych/zlych, jakies wartosciowanie... Np. wspomniane "po tym co powiedziales to widac, ze nie masz pojecia o tym o czym mowisz " moze byc ocena (zalezy to zreszta od kontekstu calej sytuacji komunikacyjnej, ale ogolnie brzmi jak "wyrok" padajacy z ust interlokutora, ktory uwaza sie za bardziej kompetentnego od drugiego rozmowcy). Pozornie podobne zdania wcale nie musza byc tym samym - np. 'Ona ma nadwage" - jest to spostrzezenie (wieksza doza obiektywizmu), ale: "Ona jest tlusta" - raczej ocena; okreslenie "tlusta" wg mnie nie jest neutralne, ale ma zabarwienie pejoratywne.

Gość wredna sunia
oszczedna... dobrze ze jest funkcja ctrl c- ctrll v, hahahha dobrze ci idzie:P

Gość wredna sunia
miedzy oczy... wreszcie znalazles rozmowce... oszczedna.... moze sie dogadacie