Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwertyu

Warto studiować germanistykę?

Polecane posty

Gość qwertyu
Ciebie idioto nie pytam o zdanie, każdy wie że jesteś pojebany nie smrodź mi tu żegnam

Gość qwertyu
nie w 2 lo i wlasnie chce sie spytac osob ktore studiują,studiowaly lub chca studiowac ten trudny,aczkolwiek piękny język;) jak Przygotowania do matury? gdzie chcesz studiować?

Gość qwertyu
piszesz o sobie kretynie?najwidoczniej! idź bo śmierdzi

przygotowania pełną parą, zostało mało czasu do matury... oczywiście niemiecki na rozszerzeniu... marzy mi się Poznań, ale też jeszcze jest Szczecin, Koszalin, Bydgoszcz, Wałcz... raczej w tych stronach bo jestem z wlkp :)

Gość qwertyu
no mi też poznań uniwersytet im Adama Mickiewicza dokładniej;) ja tez już rozwiązuje arkusze maturalne i powiem,ze nie jest tak źle z moim niemieckim

Gość qwertyu
czy ty nie potrafisz się normalnie wypowiadać? chodzi oczywiscie o Jarek 84

Gość qwertyu
i jeszcze polski rozszerzony...tragedia, bo nienawidze lektur czytać. A Ty jak z polskim sobie radzisz?

Gość qwertyu
bardzo dobry, myslalam ze na germanistykę do poznania trzeba rozszerzoni i polski i niemiecki?

A nie myślałaś o uniwersytecie Viadrina (Frankfurt nad Odrą/Słubice)? Niemiecki jest przydatny, zwłaszcza jeżeli mieszkasz na zachodzie a nie jak niektóre przygłupy co się tu wypowiedziały... Ja żałuję, że nie przyłożyłam się bardziej do nauki. W każdym razie w tej chwili angielski to nie wszystko. Z niemieckim możesz sporo zdziałać i mieć dobrą pracę (niekoniecznie jako nauczycielka czy tłumacz). Powodzenia :) i nie przejmuj się durnymi tekstami

Gość qwertyu
jeszcze mam rok, wiec sie zastanowie...ale dzięki za podpowiedz. Wiem napewno,że niemiecki, ale nie wiem jeszcze gdzie;)

o Viadrinie też, ale słyszałam że żeby się tam dostać trzeba zdać DAF :P czy jakiś tam inny egzamin. a co z polskim rozszerzonym, to wiadomo ze jak ktoś zda na rozszerzeniu z bardzo dobrym wynikiem to ma o wiele większe szanse niż ten co ma podstawę nawet ze 100%, ale ja jednak wolę mieć więcej na podstawie niż mniej na rozszerzeniu :)

Gość qwertyu
Chyba jednak postawie na Poznań, duzo moich znajomych tam studiuje i slyszalam wiele dobrego o tym uniwersytecie

Gość qwertyu
merkaba, a Ty studiujesz germanistykę?na ktorym jestes roku?i najwazniesze. Jestes zadowolona?

nie studiuje i jestem on ale słyszałem od ludzi którzy studiowali ze Niemcy krzywo patrzą na polaków co sa po Viadrinie mam siostrzenice która uczy sie w gimnazjum niemieckim w Frankfurcie i nie chce iść do Viadriny

Gość elegantDW19
Ludzie, za Chiny nie warto, nie warto, nie warto!!! Filologia to literatura i kultura, bardzo mało praktycyzmu (czyli języka w języku i rozmawiania)!!! Nie nie i jeszcze raz NIE!!!

Gość slodkawisnia
studiowalam, jest mnostwo nauki!!!!! niewyobazalana ilosc!!!! nie polecam!!! tylko dla pasjonatow:)

Gość sagfdcvh
Jest full nauki, ale warto. Po germie mozna pracowac w call center. W Łodzi Fujitsu, w Poznaniu T-Mobile... Ale studia same w sobie fajne, fajne.