Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowoczesna mamuśka

podoba wam sie imię Samboja - powiedzcie szczerze, zamierzam tak nazwać córcię

Polecane posty

Gość sada
Zobacz nikt nie napisał, że jest fajne wiec masz prawdziwy dowód na to, że wiekszość ludzi Twoje dziecko a właściwie jego imie wybrechta

Gość a co wy na ten
daj Sylwia podobne, chyba staropolskie i jakoś lepsze chyba?

Gość _LILI
A mi sie skojarzylo z samoobrona ;)

Niektórzy ludzie to krzywdzą swoje dzieci... Od dziś będę codziennie dziękować Bogu, że mam zwyczajne imię...

Na naszej klasie widziałam dziewczynę, która miała na imię Andaluzja... Pewnie teraz nienawidzi tego regionu:p

Gość Samoja
Jestem w drużynie odtwarzającej słowian i takie wybralam sobie wlasnie imie....mi sie podoba choc nie polecam w obecnych czasach nazywac tak swoje dziecko. Wiem, że jest oryginalne, ale faktycznie trzeba pomyslec o przyszlosci dziecka....to wlasnie przez takich co sie tu niektorzy wypowiadaja ludzie o "oryginalnych" imionach czuja sie nieswojo.

Gość goścoś
A i Halina Halima tez ładne ;)

Gość Tośka Misiebendzki
Samboja Piękne imię! Polskie a zdrobnienie brzmi tak światowo SAM/Sami to imię wielu amerykanów lub irlandczyków. No i kiedyś wielu Polaków. Ja dałam mojemu dziecku Mojmira a drugiemu Bojomir w skrócie Bojo i uznali w urzędzie bo to imię polskie i już, jest zarejestrowane jako dopuszczalne. Fajna też jest Mojmira - oznacza mój skarb też polskie imie. Milena to też polskie imię, miałam w klasie kiedyś Milenę :). Dobromiła też fajne. A Rosława to nie jak inaczej a Radźka :D tylko inna wersja zdrobniale może być też Rosa albo Rosia. <3 . Jest jeszcze Tolisława TOŚKA <3 też extra imię... oznacza skromną bądź taką co słynie z przytulania XD znałam jedną Tolisławę była piękna jak modelka i inteligentna i jak na nastolatkę podejmowała dojrzałe decyzje. Wpisz w wyszukiwarkę (imiona staropolskie/słowiańskie żeńskie).

Gość gość
Dlaczego nie moze być Bamboja ?

Gość gość
Henrietta!

Gość gość
Samboja i Mojmira sa cudownymi imionami. Okazuje sie, ze to jedna z przodowniczek tego trendu powracania do staropolskich imion. Teraz rodzi sie po kilka Nawojek i Tomirek. Dobrochna jest najbardziej popularna z tych odswiezonych imion, ale Radochna tez jest obecna. Jagna i Jagoda pna sie na listach do gory. Gratuluje wyboru i odwagi!

Gość gość
Nie !!! Nie rob dzecku krzywdy !!!!

Gość gość
Ola - "Ola ogląda ponla" hehehe albo gorzej.... ta Aleksandra albo "Ola zapomniała parasola" w przedszkolu cały czas "Ola Fasola" albo "Olek Fasolek" albo że Ola to jak Olek jak męskie. Tak dzieciaki bawią się z imionami "Normalnymi". Sylwia brzmi okropnie brzmi jak kupa moim zdaniem. Nie dałam by dziecku tak na imię, Radźka już lepsze. Lecimy dalej "Majka znosi jajka"... Małgorzata, Gośka. Mojej kuzynki dziecko kiedyś przyszło z płaczem że koledzy krzyczeli "Majka ma jajka." ale sądzę że takie przezwiska to jest raczej zawsze pomysł dorosłych, czyli rodziców tych dzieci bo zwykle dzieci lubią się przyjaźnić i bawić z wszystkimi jak jakiś przezywa i dokucza to prawdopodobnie ktoś go nauczył jak nie rodzice to koledzy, koleżanki, kuzynostwo, w przedszkolu lub żłobku, brat siostra koleżanki, dziecko sąsiadów albo np. niania, kto wie.

Gość gość
Jednak dzieci same z siebie są cudowne rodzice nazywają niech je jak chcą przesada to jest np "kunegunda", "kurtyzana", "Brajan", "Dekster","zawijas" czy imiona pod demonach religijnych tych złych, bo wiadomo że np są jak w mitologii słowiańskiej czy indiańskiej dobre duchy lub obojętne. Już wolę dziecko które ma na imie "Sokół wędrujący" czy "Lafirynda" (duch wiatru, dopiero katolicyzm przemienił te duchy w ordynarną obrazę by zniechęcić ludzi do czczenia bóstw słowiańskich i odizolować od tej że kultury pogańskiej.) niżeli no "Sammael" np... o zgrozo! albo "Lilith"....bez komentarza ale to skrajne przypadki.

Gość gośćcic
Wracając więc w miare normalne są słowiańskie imiona jak Mojmira,Milena,Bojomir,Dobromiła.... do tej grupy też należą popularniejsze Radźki,Sambory,Jarki (Jarosław....ten co jest Jary(silny,krzepki) i sławi to, jest z tego znany, podziwiany.)...Jarki.... Potem są takie imiona jak Antoni,Marzena.. Antoniego trudno znaleźć w wikipedii...a Marzena też ma definicję nietuzinkową... że od Marzanny... Zaś o Antonim piszę się że wywodzi się imie od plebejuszy(wpiszcie skąd pochodzi słowo plebs potem) rodzin biednych i biegoty w starożytnym rzymie... Jednak ludzie bardzo lubią Marzeny i Antonich i uznają je za super imiona. Plebs i Kukła.... jednak mi np. Antoni, Marzena i słowiańskie imiona podobają się bardziej niż Sylwia albo Jacek.... O żartach o Jasiu to już nie wspomnę :) mój wójek miał tak na imię i do tego stopnia nienawidził go że mówił o sobie Paweł. Paweł i Gaweł akurat lubię aczkolwiek niekiedy mówi się Paw z swoimi kolorowymi piórkami. Jaś i Magłosia też są spoko.

Gość gośćc
Mam kolegę Lucjana, w wyszukiwarce po wpisaniu Lucjan wyskakuje że nazwano tak małpę kapucynkę w zoo. A Orangutana Charlotte. Albo najlepiej Tytus..jak małpa z Tomka i Romka. Roman też spoko imie Roman-tyk tyk tyk tyk... albo "daj całusa boś ty taki ROMANtyk"...z autopsji tak mówiło się do Romka w mojej klasie lata temu...oj lata temu ... nikt się na dobrą sprawę nie przejmował... Imię Adrian też jest "piękne" ...pochodzi od pierwszych biczujących się męczenników. A Tomek "Tomek oszłomek"... Nazwiska są też spoko np. Kapusta,Żmijewska,Głuchy,Babiarz ;).... Ale jak mówię dzieci rzadko same z siebie przezywają, nie są tak głupie jak dorośli ^^ niekiedy nawet mądrzejsze ;) dzieci nie słuchajcie się zawsze dorosłych hehehe tylko wtedy kiedy trzeba.

Gość gośćic
Paris też piękne imię jak Żaklin ...Najlepiej jedno dziecko Paris a drugie Żaklin :D... a tak btw. Żaklin to po francusku Jakubina....e. Samboja i Sambor może być samboja - moja, Sambor-bor albo jak taniec taki "samba" albo Sam jak z totalnych agentek czy bohater z supernaturals, siedzieć sam (lepiej niż z debilami heheszki) Sambor i Samboja maja jedno takie same zdrobnienie neutralne "Sam". Sam też oznacza w anglojęzycznym Proroka oraz Ogień. Sam w staropolskim oznacza w przypadku Sambora i Samboji oznaczają (Silnych walczących tych którzy walczą samotnie.) A Bojomir może być jak Boromir z lotra.

Gość gośćfdg
Izydor ekstra! Mietka! ... Mój kolega miał na imię Boży zaś. Mariola oznacza np. małą figurkę Matki Boskiej. Jest to imię dziwne, szczególnie jak będzie mieć chłopaka, bardziej chyba dla zakonnicy znaczenie tego imienia ale samo imię bardzo mi się podoba i że Mariole są pyskate. A tak ogólnie.. to lubię wszystkie imiona dawałam tu przykład przezwiska i śmiesznych czy strasznych faktów dotyczących imion by ludzie przestali się ci ala "normalne imiona" puszyć tutaj jakoby inne były złe. Aczkolwiek skłaniam się do patriotycznych imion staropolskich. A tak poza tym wszystkie imiona można zepsuć! I wszystkie imiona są Extra! Kto co lubi jak dziecku się bardzo nie podoba to warto to obgadac/pogadać w odpowiednim czasie. Myślę jednak że dzieci powinny się przejmować ocenami w szkole, zdrowiem a nie imionami bo świat się zmienia. Na lepsze. Będzie można być sobą pod warunkiem że nikogo się nie krzywdzi bezpośrednio i umyślnie. I gites marchewka.

Gość gość
whakuc@gmail.com possam facetowi i dam kase 2000