Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Andrzej..............

Dentysta - pozioma ósemka

Polecane posty

Witam Dzisiaj odebralem RTG na ktorym widac pozioma rosnaca osemke. Osoba robiaca zdjecie powiedziala mi ze zab ten trzeba usunac. Czy to prawda? Wizyte u mojego dentysty mam dopiero jutro. Mam pare pytan: 1. Czy jest mozliwosc zeby moj dentysta przeprowadzil ten zabieg? 2. Czy zabieg ten moze byc wykonany od zaraz? Dziekuje za odpowiedz

Zabieg można zrobić od razu, ale nie wiem czy Twój dentysta może go wykonać, bo to powinnien robić chirurg szczękowy.to są duże zęby i nie strasząc Cię oczywiście (mój brat tak miał) czsem trzeba usuwać po kawałku.

Gość internista
o maj got

Gość internista
mi rosna fajnie ale ta lewa cos sie przesuwa w kierunku policzka

dzieki za odpowiedź. A w przypadku chirurga szczękowego jak wygląda procedura szpitalna? Tzn ile przed i ile po zabiegu będę musiał tam leżeć? Miałaś może taki zabieg? A, zapomniałem dodać, że ta ósemka jest niewidoczna. Widać ją tylko na RTG (przypadkowo wyszło, robiłem zdjęcie siódemki leczonej kanałowo)

Wiem,że brat szedł na czczo i już przed zabiegiem brał jakiś antybiotyk, ale dzięki temu szybko się goiło, no i oczywiście przeciwbólowe, ale mało, bardzo go nie bolało, więc nie jest tak żle.Ale mówię musi być chirurg szczękowy.Jeśli Twój dentysta nie jest to powinien Ci takiego polecić.

W szpitalu w ogóle nie będziesz musiał być.Idziesz na godzinę, robią zabieg i do domu.Ja nie miałam, ale mój brat i byłam z nim i ja rozmawiałam z lekarzem.Brat miał robione w prywatnym gabinecie.

Gość ja mam 174cm i ważę 61kg
nie, denstysta tego nie zrobi dostaniesz skierowanie do chirurga. zabieg trwa ok 20-30 min, rozcinają Ci dziąsło i wycinają tę 8. nic nie czujesz bo masz końsą dawkę znieczulenia...jazda zaczyna się jak znieczulenie przestaje działać : ( (nie żebym Cię straszyła, bo Ty to możesz znieść dobrze - ale ja przez 1,5 tyg byłam napuchnięta, żywiłam się sokami i zupami oraz byłam ciągle na przeciwbólowych). Po zabiegu nasisz szwy które chirurg ściąga po ok 7 dniach. za zabieg prywanie płaciłam 250zł.

Dzięki. A tez miał poziomą ósemkę?

aaa zabieg ten to dłutowanie, wpisz w wyszukiwarkę kafeterii lub na google, a wszystko Ci się wyjaśni : )

Zgadzam się, po zabiegu obowiązuje płynna dieta.Ale mój brat był spuchnięty 3 dni, bolało przez 1 zaraz po zabiegu i to chyba nie okropnie skoro wystarczał zwykły ibuprom.

to już kwestia indywidualna z tym jak się goi :( moja koleżanka miaa 4!!! ósemki wycinane i 2. dnia już nic nie było po niej widać - nawet pod narkozą była... a u mnie po tym jednym zębie miałam takie jazdy że szok. chirurg zapisuje Ci też odpowiednie antybiotyki i coś tam do płukania buzi. ja miałam ją skośnie ułożoną, więc dlatego po, był większy ból. to nic, że nie widać tego zęba, to zdjęcie będziesz musiał wziąć z sobą do chirurga, on już będzie wiedział co robić ;)

Dzięki za odpowiedzi. Poczytałem jeszcze troche o tym i dowiedziałem się, że czasem występuje paraliż twarzy...więc czy tak rosnąca ósemkę należy usuwać w każdym przypadku? Czy może jeżeli nie boli to zostawić?

Gość Milka....
Ja miałam taka samą sytuację i musiałam usunąc mimo że mnie nie bolała ale niestety tak rosnąca 8 sprawia ze masz napewno szczelinę i jedzenie dostaje ci się między 7 a 8 i żadna szczoteczka Ci tego nie wyczyści i z czasem możesz mieć ostra próchnicę która załatwi Ci nie tylko 8 ale i resztę zębów. Wiec niestety trzeba ja wyrwać im szybciej tym lepiej. Chociaż powiem ci szczerze że wyrywanie tak wyrośniętej 8 jest nieprzyjemne bo położona 8 pewnie mocno przyrosła i trzeba będzie ja podwazyć i dopiero wyrwać. U mnie wyglądało to tak że pielęgniarka trzymała mi głowę chirurg podważał ząb wymordowali mnie chyba z 1,5 godziny. Ale zrobi Ci to tylko chirurg szczękowy.

Gość Milka....
dodam że to nie jest zwykle usunięcie ósemki bo ona jest położona i zabieg będzie trwał o wiele dłużej bo nie widać niestety korony zęba nawet jak rozetną ci dziąsło. Ale wszystko da sie przejsc powodzenia

Dzieki. A mialas narkoze czy znieczulenie miejscowe? Czy przy znieczuleniu miejscowym tez trzeba robic te wszystkie badania?

Gość Milka....
miałam tylko znieczulenie miejscowe dostałam najpierw raz i rzeczywiście jak mi rozcinał nic nie czułam koszmar zaczął się później kiedyś trzeba było ten ząb jakoś oderwać bo tak położona ósemka leży przecież na całym swoim boku. Dostałam drugie znieczulenie ale niestety wszystko czułam i nigdy nie zapomną trzasku łamanej kości jak mi ja odrywał, ten dźwięk zostanie chyba na zawsze w mojej pamięci. Moze na mnie poprostu znieczulenie słabo działa trzeciego nie mogłam juz dostać bo lekarz powiedział ze mi serce jeszcze siądzie.

a miałaś może dodatkowe zdjęcie RTG wszystkich zębów przed zabiegiem?

Gość tez tak miałam
Tez mi tak urosła ósemka, bolała jak diabli, do tego zniszczyła mi "siódemkę"- bo tak sie na nia pchała jak rosła. Mam dobrego dentystę i sam mi ją usunął. Trwało to dośc długo, ok 2 h, bo zabieg podobno skomplikowany. W porządnym znieczuleniu oczywiście, potem szwy i antybiotyk. No i trzeba się liczyc z opuchlizną po zabiegu przez kilka dni. No i dostałam mocne leki p/bólowe, bo jak znieczulenie przestało działac to bolało .

Gość Milka....
Nie nie mialam zadnych dodatkowych zdjęc mialam tylko zdjecie osemki na szczescie nie wypchnęła mi zadnego innego zeba i wszystkie mam proste. Na pocieszenie dodam ze w moim przypadku nie mialam zadnych problemow po tym zabiegu lekki naciek pod okiem to taki zew objaw a jezeli chodzi o bol to juz na drugi dzien minął i napewde niewiele czulam bralam antybiotyk po tygodniu zdjeli szwy i jakos minęło. Teraz wiem ze po drugiej stornie na dole mam ta sama sytuacje tez rosnie mi pochylona niestety mam za małą szczeke i ósemki sie nie mieszczą :-). Ale drugi raz to juz nie tak łatwo isc na ten zabieg bo wiem co mnie czeka masakra