Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fgfhghghg

DO KATOLIKÓW !CZY MOZNA W WIGILIĘ JEŚĆ MIĘSO ?????

Polecane posty

Gość ABSOLutnie nie można
Jest post ja poszcze dziś cały dzień tylko ateisci jedzą dzis mięso

Gość jestescie katoliczkami
i nie wiecie, ze mozna?? Buahaha - to ja jako niekatolik wiem, ze wy mozecie jesc mieso :P

Gość kościół dopuszcza
Wigilia wciąż bez mięsa Mimo zgody Kościoła, tylko 6 proc. Polaków 24 grudnia zje mięso Większość z nas w Wigilię spróbuje 12 potraw, ale żadna z nich nie będzie mięsna – wynika z badań Mareco Polska, przeprowadzonych w 10 największych miastach kraju na zlecenie ŻW. Jedzenie w Wigilię mięsa Kościół katolicki dopuszcza już od trzech lat. Badania Mareco Polska wskazują jednak, że Polacy tę nowinkę przyjęli z dużym dystansem. Ważniejsza od opinii proboszcza jest dla nas wieloletnia tradycja. Tylko zaledwie 6,6 proc. respondentów zamierza podać na kolację jakąkolwiek potrawę mięsną. http://wiadomosci.onet.pl/1380153,2677,kioskart.html ALE POLOKI WIEDZĄ LEPIEJ NIŻ KOŚCIÓŁ :)

ryba to też mięso, drodzy rodacy. co mnie oczywiście nie interesuje, bo nie jestem ani wierząca, ani wegetarianka 🖐️

Gość ABSOLutnie nie można
to klamstwo u mnie nic ksiadz nie mowil ze jest dozwolone mieso

Gość pirogaśna-katoliczka
nieprawda!! postu dziś nie ma !! tylko pozostał zwyczaj postnych wigilijnych potraw

Gość JA COŚ DODAM
jestem katoliczka, mieso jesc mozna od 3 lat ale ja i moja rodzina nie jemy. taka tradycja, tak nam pasuje- zresztą uwielbiamy ryby :)

Gość wogole nie jadam miesa
Wiec dla mnie to zaden PROBLEM ;)

Gość a takie żydki na przykład
to mają całoroczny zakaz jedzenia wieprzowiny i wielu innych potraw :) bo nie koszerne w Polsce jeden dzień bez mięsa to niektórym za dużo PS: żal mi ateistów bo sa poza nasza katolicką wspólnotą, wyobcowani, na margiesie w opozycji....w głupiej opozycji bo nikt ich nie ma zamiaru nawracac a ni ganić antykatole żal mi was w takie święta

Gość do ja....mam....to...
mozna jesć wszystko, ja mam dziś smaczny boczuszek. polecam

Gość ATEISTAAAAAAAAA
a mi Ciebie żal, ze w wigilię obrażasz innych zamiast koncentrować się na sensie tego dnia. Pewnie cały dzień przesiedzisz na Kafeterii pisząc bzdury...

Gość taaaa
niby bez mięsa, a ryby wcinacie, aż wam się uszy trzęsą

Gość bo to złe ryby były

12:15 [zgłoś do usunięcia] a takie żydki na przykład PS: żal mi ateistów bo sa poza nasza katolicką wspólnotą, wyobcowani, na margiesie w opozycji....w głupiej opozycji bo nikt ich nie ma zamiaru nawracac a ni ganić uprzejmie zawiadamiam, że ateiści w du­pie mają Waszą wspólnotę :) 🖐️ 👄

to są właśnie katolicy - nie musi mnie nikt dokładniej uświadamiać :) Poszcze, bo w taki sposób, dla mnie właściwy, przygotowuję sie do Świąt :) I Wam wszystkim Wesołych Świąt :) Z mięskiem czy bez ;)

Gość do anyżówki
To dlaczego latasz pierwsza na wszelkie topiki o katolikach, ich świętach i obyczajach? Co cię tak w nich przyciąga? :) Przypominasz mi wegetarianke która lata jak szalona na topiki "kucharskie" i wyśmiewa tych którzy stosuja inna dietę niz ona uznaje, albo pijaczyne który lata na topiki dla abstynentów i mówi że ma w dupie ich abstynencje, albo panienke lekkich obyczajów która odsądza od czci i wiary "cnotki" :) żal.pl tam sie zgłoś anyżówa 🖐️

Gość
Nie jem mięsa na Wigilię:), przynajmniej trochę schudnę :D.

A ja stanę w obronie anyżówki. Też jestem ateistką, ale interesują mnie takie tematy, bo to samo życie. Trzeba wiedzieć co się zwalcza :) A poszczę dziś także, bo to polska tradycja, nie ze względu na Kościół. Pozdrawiam wszystkich, wierzących i niewierzących, obyśmy w ten dzień dzisiejszy taki rodzinny się zgadzali i byli szczęśliwi :):)

Gość Czader
można - właśnie wpieprzam bydgoską

Gość katoliczka...........
można kiedyś obowiązywał post ale teraz już go nie ma ale u mnie w domu jakoś tradycja pozostała ale powiedzmy sobie szczerze ludzie co to za post niby? jest 12:40 a ja już zjadłam więcej niż normalnie w ciągu całego dnia inna sprawa że ja nie jem normalnie zbyt wiele bo z reguły to dbam o linie ale wiadomo święta;d ale co to za post?? dla mnie żaden a zważywszy że nie jestem jakąś specjalną fanką mięsa jem bo zdrowe to post w Wigilie nawet gdyby był nie byłby dla mnie ŻADNYM wyrzeczeniem nie ma go a ja i tak mięsa nie jem

Gość Czader
teraz chlam pepsi

Gość Urobach
W... bodajże Szwajcarii jedzą mięso, i jest to tradycja. Jedzą potrawy od trzech żywiołów, czy jakoś tak. Karpia od wody, zająca od ziemi i gęś od powietrza. Moim zdaniem to dużo normalniejsze wyjście. Zresztą nie lubię obchodzić świąt, bo jestem z niewierzącej rodziny, a moi rodzice i tak obchodzą święta.

Gość soniuta
a czym jest ryba-karp jak nie miesem.! gdzie wogole jest napisane, ze nie mozna jesc miesa. dlaczego ludzie ubieraja choinke skoro to nie nalezy do naszej tradycji jak i zarazem wiele innych rzeczy.